https://vivliopareas.blogspot.com/2019/10/blog-post_6.html?fbclid=IwAR3NpB8H2oU0KX-8aFnJJVxHdJlUckZ7CKWbGpnvOgou0IFYanZ_SdywLJU

Τα «ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να ξεγελάει αρχικά τον αναγνώστη αποκαλύπτοντας το δυναμισμό του παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής. Ξεδιπλώνοντας τις σελίδες του βιβλίου, οι μαγικές περιγραφές των τοπίων σε αυτό το ευλογημένο από το θεό μέρος, στα Μετέωρα, πλάθεις εικόνες οι οποίες αποτελούν έναυσμα για να έρθουν στην επιφάνεια μυστικά κρυμμένα για χρόνια. Πάθος, έρωτας, αγάπη, και ένταση διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου και κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη μέχρι το συγκινητικό φινάλε.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, που καταφέρνει να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μιας ολόκληρης ζωής στημένη σε μυστικά και παρεξηγήσεις, μέσα από μια δυνατή ιστορία αγάπης. Δημιουργώντας μια έντονη ατμόσφαιρα μέσα από τις περιγραφές της σε συνδυασμό με την καταιγιστική της γραφή, η συγγραφέας καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη δίχως περιθώρια διαφυγής από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Σεπτέμβριος 1986. Κάτω από την επιβλητική μορφή των βράχων στα Μετέωρα, θα συναντήσουμε την δεκαεπτάχρονη Αιμιλία σε μια οικογένεια που την έχει μεγαλώσει με αγάπη και αξίες. Την περίοδο εκείνη, θα κάνει την εμφάνιση του στο χωριό τους, ο Μάγνος, ένας νεαρός ειδικευμένος στην αναρρίχηση. Αυτό το γοητευτικό αγόρι θα μαγέψει από την πρώτη στιγμή την Αιμιλία και φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ίδιος ασυγκίνητος από την ομορφιά του κοριτσιού. Δυο καρδιές θα αρχίσουν να χτυπάνε σαν τρελές παράλληλα με το σαγηνευτικό μυστήριο που ενώνει με αόρατους δεσμούς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μέσα από τους χτύπους ενός παλιού ρολογιού τσέπης που ο Μάγνος έχει στην κατοχή του. Όμως τι μυστικά μπορεί να κρύβει ένα ρολόι που ταρακουνάει θύμησες, προκαλεί να βγάλει στη φόρα παλιά θαμμένα μυστικά, αναπλάθει εικόνες και οδηγεί σε αλλιώτικα μονοπάτια σκέψης;

Α+Μ… Δυο αρχικά χαραγμένα επάνω στο ρολόι… Τι να σημαίνουν άραγε; Η μοίρα παίζει τρελά παιχνίδια γύρω από τις ζωές των πρωταγωνιστών μας. Μια εφηβική ψυχή θα νοιώσει το τρελό καρδιοχτύπι, θα γευτεί τον έρωτα, και αδημονεί να πορευτεί με το έτερόν της ήμισυ για πάντα. Η είδηση όμως της εγκυμοσύνης της, η ξαφνική εξαφάνιση του Μάγνου αλλά και ένας φόνος, ανατρέπει όλα τα δεδομένα που είχε στο μυαλό της. Η ζήλια της φίλης της Αιμιλίας, της Άννας, και ο φθόνος που κατακλύζει κάθε ίνα του κορμιού της, θα αποτελέσουν τον απόλυτο σύμμαχο της σκιάς που παρακολουθεί το ερωτευμένο ζευγάρι. Μπορεί οι δύο νέοι να κάνουν όνειρα για το μέλλον, όμως μια σειρά από γεγονότα, επακόλουθο ενός φόνου που θα λάβει μέρος, ανατρέπουν τα σχέδιά τους και προκαλούν το πεπρωμένο.

Παρόν και μέλλον σφιχταγκαλιασμένα με το παρελθόν. Mυστικά κρυμμένα, κι ένας ατέλειωτος εκβιασμός του παρελθόντος της ψυχικής ηρεμίας, επηρεάζουν γεγονότα του παρόντος! Μπερδεμένο το κουβάρι ανάμεσα στα θέλω και τα μπορώ, τα πρέπει και τα μη, και μια παρανοϊκή, αλλά, από την άλλη, λογική για την εποχή συμπεριφορά, των αξιών της τιμής, επιδοκιμάζουν τον αναγνώστη στο να βρει την άκρη του νήματος! Ένα σύνολο από ανθρώπους, που επεμβαίνουν με τον τρόπο τους, παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη, τη μοίρα και το μέλλον της πρωταγωνίστριάς μας! Απρόοπτα γεγονότα φέρνουν ανατροπές χωρίς προηγούμενο, με το ερωτικό στοιχείο να έχει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με κύρια χαρακτηριστικά τις λεπτομερείς επεξηγήσεις. Μια σειρά από απρόσμενες καταστάσεις, όμως πάντα ένα παρελθόν, θα επηρεάζει το παρόν και θα είναι εμπόδιο για το μέλλον! Η γραφή λυτή, όπως χρειάζεται κι επιβάλλεται για το ύψος των περιστάσεων της ιστορίας, που δεν θα κουράσει ακόμα και τον τελευταίο αναγνώστη, με στοχευόμενες περιγραφές, που σε κάνουν να γίνεσαι κομμάτι της και να ζεις την κάθε στιγμή κυριολεκτικά μπροστά σου, σαν να βλέπεις μια ταινία, χωρίς να σου αφήνουν απορίες, οι οποίες θα σε κάνουν να γυρίζεις πίσω σελίδα. Οι εικόνες του μαγευτικού τοπίου, ταξιδεύουν ευχάριστα τον αναγνώστη χωρίς όμως να ελαττώνουν την αγωνιά για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και τι να κρύβεται πίσω στο πριν; Τι είναι αυτό που στέκει εμπόδιο στο τώρα; Πόσο μπορεί μια αγάπη να γίνει απωθημένο, και πόσο ένας έρωτας μπορεί στο αποτέλεσμα, να μεταφραστεί μαρτύριο;

Προσπαθώ να βάλω το μυαλό μου σε μια σειρά, μα ξεπηδούν συνεχώς εικόνες μπροστά μου και με αποσυντονίζουν. Εικόνες έντονες, δυνατές, εικόνες που με γυρνούν συνεχώς πίσω, τον Σεπτέμβρη του 1941, εκεί που ξεκινά στην πραγματικότητα και η ιστορία μας. Και ξαφνικά νιώθω να σεργιανώ εκεί, στο όμορφο Καστράκι και στα Μετέωρα, μέσα στα άγρια εδάφη, μα συνάμα μαγευτικά τοπία.

Μυστικά κρυμμένα στο μπαούλο της γιαγιάς Αιμιλίας, που ανυπομονούσαν να βγουν στο φως, θαμμένα τόσα χρόνια μέσα στο σκοτάδι. Γεγονότα που προσπαθεί να θάψει ο νους, μα η καρδιά ποτέ της δεν δίνει την έγκριση. Και μπορεί η γιαγιά Αιμιλία να άφησε πίσω της τα γεγονότα και να δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια, όμως η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια και οι άνθρωποι στέκονται εκστατικοί να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Γιατί το παρελθόν, ακολουθεί πάντα το μέλλον, όσο κι αν αποφεύγουμε πολλές φορές είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα να αποφύγουμε κάποια πράγματα. Όπως και κάποια γράμματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν και κομμάτι από ένα ημερολόγιο, τα οποία δεν θα φτάσουν εγκαίρως στον παραλήπτη τους, αλλά σε λάθος χέρια…

Η γιαγιά Αιμιλία, ο Άγγελος, Ο Νεκτάριος, η κυρά Καλλιρρόη, στιβαροί χαρακτήρες που αφοσιώνονται για αυτούς που αγαπούν. Άνθρωποι χωρίς υστεροβουλία και δεύτερες σκέψεις, βουτάνε χωρίς οξυγόνο στη θάλασσα της αγάπης, θυσιάζοντας πολλές φορές τον εαυτό τους. Η καρδιά τους είναι γεμάτη ζεστασιά. Ο κάθε ένας βιώνει με το δικό του τρόπο την αγάπη, τον πόνο αλλά και τα χτυπήματα της μοίρας!

Τα ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ θα το χαρακτήριζα αδιαμφισβήτητα ως ένα δυνατό βιβλίο! Με μια γραφή αφαιρετική και ιδιαίτερη, γεμάτη ποιητική χροιά, αισθάνεσαι την πάλη των λέξεων να προσπαθούν να εξιλεώσουν τις πράξεις και τα συναισθήματα. Λυρικές προτάσεις δουλευμένες με άρτια τεχνική. Το κείμενο μεταλλάσσεται συνεχώς, παίζοντας με τα γεγονότα, τα πρόσωπα αλλά και τις εικόνες. Κάποιες φορές οι χαρακτήρες μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο αφήνοντας το προσκήνιο για τις αισθήσεις, τις αναπάντεχες εξελίξεις και τα γραμμένα της Μοίρας.

Για ακόμη μια φορά η συγγραφέας με κέρδισε με τη δωρική και συνάμα λυρική γραφή της, με μεθυστικές περιγραφές συναισθημάτων, χωρίς ν’ αναλώνεται σε ανούσιες λεπτομέρειες. Το κουβάρι της ιστορίας ξεδιπλώνεται με ένα τέμπο, που κατορθώνει και να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον, και αμείωτο το μυστήριο, αλλά και να αποδώσει όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων.

Μέχρι την τελευταία σελίδα, όπου η απόλυτη ανατροπή δένει μοναδικά με την άρτια ανάπτυξη της υπόθεσης.
Μην είσαι σίγουρος πως αντέχεις τις “σκληρές αλήθειες”…