«Η ΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ», είναι ο τίτλος του πολυαναμενόμενου νέου μυθιστορήματος του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καλέντη στις 27/6/2019.
Ένα έξυπνο, σκοτεινό, σκληρό και ανατριχιαστικό θρίλερ, μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη και ολοκληρωμένη ιστορία, με δυνατή πλοκή, κινηματογραφική τριτοπρόσωπη γραφή, δράση, ανατροπές και αγωνία μέχρι το τέλος σε ένα ξεχωριστό αφηγηματικό σχέδιο που χαρακτηρίζει τον ταλαντούχο στο είδος του Γκρανζέ και τα έργα του.


Η ιστορία μας ξεκινάει στα σκοτεινά σοκάκια του Παρισιού όπου κυριαρχεί και βασιλεύει ο κόσμος της νύχτας. Βία, σεξ, σαδομαζοχισμός, στριπτίζ και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους . Μια αυτοψία στα άδυτα της σκληρής νύχτας. Παράλληλα όμως ο συγγραφέας μας βάζει και στον κόσμο της ζωγραφικής. Επιλέγοντας ζωγράφους όπως τον Γκόγια του οποίου η τέχνη γίνεται πιο «σκοτεινή» μετά το 1819 όταν φιλοτεχνεί τους «Μαύρους» Πίνακες. Τρεις πίνακες του με την γενική ονομασία Pintora Rosa, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Τα ονόματα αυτών… «Η Κραυγή», «Η μάγισσα», «Ο θάνατος». Τυχαία επιλογή;


Το πτώμα μιας στριπτιζέζ είναι το πρώτο μιας σειρά άγριων δολοφονιών με τελετουργικό χαρακτήρα. Ο Στέφαν Κορσό είναι ο αστυνόμος ο οποίος θα αναλάβει την έρευνα. Ένας χαρακτήρας προερχόμενος από τα «απόβλητα» της κοινωνίας. Δεν γνώρισε ποτέ γονείς. Μεγαλωμένος σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες. Γνώστης του κόσμου των ναρκωτικών. Ζωή στην παρανομία. Μέχρις ότου η αστυνόμος Μπομπάρ, τον πάρει υπό την προστασία της και τον βάλει στην σχολή αστυνομίας. Τώρα, η υπόθεση αυτή θα ξυπνήσει μνήμες του παρελθόντος για τον Κορσό. Μνήμες ή μήπως βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το παρελθόν;


Το έργο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την ανακάλυψη του πρώτου πτώματος και την συλλογή πληροφοριών. Αυτά είναι που στέλνουν τον Κορσό στον κόσμο του βρώμικου θεάματος, του σαδομαζοχισμού τόσο σε κλαμπ, όσο και στον χώρο του διαδικτύου. Στο δεύτερο μέρος, η έρευνα. Ένα ακόμα πτώμα έχει προστεθεί. Τα δύο θύματα είχαν έναν κοινό εραστή. Άγνωστος με κοινά στοιχεία όμως. Κι εκεί ακριβώς θα εστιάσει ο Κορσό. Στην ανακάλυψη αυτού του προσώπου. Κι αυτό δεν αργεί να συμβεί. Ο διάσημος ζωγράφος και πρώην κατάδικος για φόνο Φιλίπ Σομπιεσκί είναι πλέον ο νούμερο ένα ύποπτος για τον Κορσό. Όμως ο ζωγράφος είναι διάσημο πρόσωπο και αυτό δυσκολεύει τον αστυνομικό να τον ενοχοποιήσει. Έτσι, αρχίζει να τον παρακολουθεί, ακόμα και σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία, όπου στην πόλη που διαμένει γίνεται ένα παρόμοιο έγκλημα. Αυτό αρκούσε πλέον να τον συλλάβει. Και τέλος στο τρίτο μέρος η δίκη. Και ο Γρανζέ μας βάζει στον κόσμο της δικαιοσύνης, των δικαστών, των δικηγόρων. Μια δίκη που όμως δεν θα εξελιχθεί όπως αναμενόταν. Και οι ανατροπές συνεχείς. Και η αδρεναλίνη στα ύψη. Από δω και πέρα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Χαρακτηριστικό του συγγραφέα. Του δεξιοτέχνη του ψυχολογικού θρίλερ που δικαίως η αξία του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Τα πτώματα αυξάνουν. Η υπόθεση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Ο Κορσό δεν το βάζει κάτω. Είναι αποφασισμένος να μην κάνει τα λάθη που έκανε πριν. Ξεκινά από την αρχή. Ακολουθεί νέα ίχνη που θα τον οδηγήσουν στην αλήθεια. Στο Νεκροταφείο του Τιε… ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ!

«Ο αστυνόμος Στεφάν Κορσό αναλαμβάνει την έρευνα για μια σειρά από άγριες δολοφονίες με θύματα στριπτιζέζ. Πιστεύει ότι πρόκειται για κλασική υπόθεση εντοπισμού του ενόχου.
Έχει όμως άδικο: πρόκειται για μονομαχία έως θανάτου. Αντίπαλός του είναι ο βασικός ύποπτος, ο Φιλίπ Σομπιεσκί. Ένας ζωγράφος αλαζόνας, έκφυλος, φονιάς. Και στο φόντο υπάρχει ο κόσμος του πορνό, του σαδομαζοχισμού, της διαστροφής. Στο φόντο ή μήπως στο προσκήνιο;
Ο Κορσό επιμένει. Ο Σομπιεσκί αντιστέκεται. Και εν τω μεταξύ το κακό απλώνει τα σκοτάδια του, μπλέκει αθώους και ενόχους, ίχνη, στοιχεία, αλήθειες και ψέματα. Ανατρέπει την πραγματικότητα στο όνομα της δικής της δικαίωσης: οδηγεί με ορμή, με άφατη ηδονή, με εκπληκτική ακρίβεια στη Γη των νεκρών.
»