ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από τη σφαγή της Χίου στην έξοδο του Μεσολογγίου
Οι πολεμικές αποτυχίες και οι επιπτώσεις τους

Όλες οι απαντήσεις για τις στρατιωτικές ήττες στη διάρκεια της Εθνεγερσίας που κατέχουν εμβληματική θέση στη συλλογική μας μνήμη.

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε
τη διαδικτυακή παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου
του Νικόλαου Α. Αναστασόπουλου

ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Οι πολεμικές αποτυχίες και οι επιπτώσεις τους

την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, στις 6 μ.μ.,
ζωντανά από το κανάλι YouTube
και τη σελίδα Facebook
της αλυσίδας πολιτισμού IANOS.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος
και ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης,
Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποιες στρατιωτικές μάχες στη διάρκεια της Επανάστασης είχαν δυσμενή κατάληξη για τους Έλληνες και ποιες εξελίξεις πυροδότησαν; Ποιες ήταν οι συνέπειές τους στην πορεία της κοινής προσπάθειας και σε τι κίνδυνο έθεσαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας; Πώς ερμηνεύονται οι συγκεκριμένες ήττες µε βάση τα πολιτικά και στρατιωτικά δεδομένα της εποχής; Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές των µαχών αυτών και σε ποιον βαθμό οι θυσίες τους έλαβαν συμβολικές διαστάσεις; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα η παρούσα μελέτη σκοπεύει να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τις πολεμικές αποτυχίες στη διάρκεια της Εθνεγερσίας, από το 1822 έως το 1826.
Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «200 χρόνια από την Επανάσταση» η οποία φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος Διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο της υποτροφίας του προγράμματος «Ηράκλειτος» πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα στο Πανεπιστήμιο (ULB) του Βελγίου. Επίσης προσκλήθηκε και πραγματοποίησε έρευνα στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Από το 2012 υπηρέτησε ως Λέκτορας και από το 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 είναι µέλος του ∆.Σ. καθώς και έφορος Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι μονογραφίες: Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα 2012), Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο. Ίδρυση, στόχοι, παρουσία (Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, Ιωάννινα 2015), Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου – αρχές 20ού αι.), (Εστία, Αθήνα 2018).