Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νήσος το βιβλίο του Άγγελου Αλετρά

Χώροι του ανοίκειου.

Η ποιητική του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Το παρόν βιβλίο, στοχεύει να αναδείξει την έννοια του ανοίκειου ως επίκεντρο της κινηματογραφικής ποιητικής του Ταρκόφσκι, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η χρήση συγκεκριμένων κινηματογραφικών μέσων, δίνει την δυνατότητα σε ορισμένα τυπικά χαρακτηριστικά του ανοίκειου να λάβουν χωρική έκφραση. Το παρόν έργο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένο κοινό. Το δεύτερο και μεγαλύτερο -σε μέγεθος-μέρος του βιβλίου, αφορά τις αναγνώσεις των ταινιών του Ρώσου σκηνοθέτη, παρέχοντας την δυνατότητα στον μη μελετητή να προσεγγίσει τον μαγικό κόσμο του Ταρκόφσκι.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο κινηματογράφος του Αντρέι Ταρκόφσκι έχει τη μοναδική ιδιότητα να συμπλέκει το οικείο με το ξένο, δημιουργώντας έτσι ενδιάμεσους χώρους ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Στον πυρήνα της ποιητικής του σκηνοθέτη βρίσκεται η έννοια του ανοίκειου, που εκφράζεται στον χώρο μέσω της χρήσης συγκεκριμένων κινηματογραφικών χειρισμών. Προβαίνοντας σε μια υφολογική ανάλυση των ταινιών του στο βιβλίο αναδεικνύεται πώς ο κινηματογράφος του Ταρκόφσκι κατασκευάζει ποιότητες χώρων που διανοίγουν νέες προοπτικές στον κινηματογραφικό ρεαλισμό και προτείνουν καινούργιους τρόπους αναπαράστασης της πραγματικότητας. Το κοινό που θέλει να γνωρίσει καλύτερα τις ταινίες του Ταρκόφσκι θα βρει εδώ μια ακόμα είσοδο στο πολυεπίπεδο και πάντοτε ανοιχτό σε ερμηνείες έργο του. Ίσως σήμερα, σε πείσμα της γενικευμένης απώλειας νοήματος που βιώνουμε, ο Ταρκόφσκι είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Άγγελος Αλετράς είναι σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και στη συνέχεια σπούδασε κινηματογράφο στο τμήμα Film and Media Production του Sheffield Hallam University. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με θέμα τη χωρική έκφραση του ανοίκειου στον κινηματογράφο του Αντρέι Ταρκόφσκι. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, μουσικά βίντεο και διαφημιστικά. Διδάσκει κινηματογραφικές σπουδές στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την κινηματογραφική αισθητική και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του χώρου με έμφαση στην ανάλυση των μορφών αναπαράστασης και νοηματοδότησής του.