Συγγραφέας του βιβλίου «Πνοές από μελάνι» – Εκδόσεις «Γράφημα»

Όλα αλλάζουν στη ζωή της Κλαίρης όταν στην τάξη της θα μπει η καινούρια καθηγήτρια μουσικής. Θα μάθει από εκείνη πως τα βιβλία έχουν ψυχή, αισθήσεις και χαρακτηριστικά. Μέχρι να πεισθεί, όμως, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, να παλέψει με μυστικά που θα αποκαλύπτονται καθώς εκείνη θα διαπιστώνει τη μεγάλη εσωτερική της δύναμη αλλά και να βγει νικήτρια από τις περιπέτειες και τα επικίνδυνα παιχνίδια που στήνουν κάποιοι για να την υποτάξουν. Από μία μαθήτρια χαμηλών τόνων η ηρωίδα της Ελισάβετ Κουκουμάκα θα μεταμορφωθεί σε μία εκλεκτή φύλακα και προστάτιδα των βιβλίων, μεταδίδοντας σπουδαία μηνύματα στους αναγνώστες. Μια πολύ όμορφη υπόθεση σ’ ένα εφηβικό βιβλίο που αγαπά το… βιβλίο! Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Τα βιβλία είναι η ελπίδα στα χέρια των παιδιών μας που θα αλλάξουν τον κόσμο!»

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας σας η Κλαίρη. Ένα φαινομενικά συνηθισμένο κορίτσι της Α’ Λυκείου, όπως λέτε. Μιλήστε μας γι’ αυτό το κορίτσι.
Η Κλαίρη είναι μια μαθήτρια χαμηλών τόνων, όχι ιδιαίτερα δημοφιλής, με ανησυχίες, φόβους και προβληματισμούς που αφορούν όλους τους σύγχρονους νέους, όπως η σχολική ζωή, το διαζύγιο και ο έρωτας. Κρύβει, όμως, μέσα της μια μεγάλη δύναμη άγνωστη μέχρι τότε στην ίδια. Είναι μία εκλεκτή φύλακας και προστάτιδα των βιβλίων. Την κατάλληλη στιγμή, έπειτα από πολλές δοκιμασίες της αποκαλύπτεται αυτή της η ιδιότητα και μέσα από πολλή εξάσκηση θα μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις της. Εκπαιδεύεται σκληρά πολεμώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, φυσικούς και φανταστικούς και ετοιμάζεται για την τελική μάχη όπου αποκαλύπτονται όλα τα ένοχα μυστικά.

Όλα αλλάζουν στην καθημερινότητα της ηρωίδας σας, όταν η καινούρια καθηγήτρια μουσικής την μυεί στον κόσμο των βιβλίων. Έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον να μας δώσετε τα στοιχεία του χαρακτήρα αυτής της εκπαιδευτικού.
Η καινούρια καθηγήτρια της μουσικής, η κυρία Λίλα, εμφανίζεται ξαφνικά και ταράζει τη ζωή της Κλαίρης. Είναι μία φωτεινή φυσιογνωμία που έχει το χάρισμα να εμπνέει τους μαθητές της. Προσπαθεί να πείσει τη δύσπιστη Κλαίρη πως τα βιβλία έχουν ψυχή, αισθήσεις και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η κυρία Λίλα είναι το πρόσωπο κλειδί στην όλη υπόθεση. Κρύβει μυστικά και κινεί τα νήματα.

Πώς κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον μιας μαθήτριας στο μαγικό μονοπάτι του βιβλίου; Ήταν εύκολη υπόθεση;
Η Κλαίρη ήταν πάντα αναγνώστρια. Όμως αγνοούσε πως είχε γεννηθεί με αυτή την ιδιότητα και αυτές τις δυνάμεις της εκλεκτής. Όταν της αποκαλύπτεται η αλήθεια αρνείται να την αποδεχτεί. Μπλέκεται σε περιπέτειες και επικίνδυνα παιχνίδια τα οποία της στήνουν άλλοι στην προσπάθειά τους να της κάνουν επίδειξη δύναμης και να την υποτάξουν. Τελικά η Κλαίρη αποδέχεται το ρόλο της και συμφιλιωμένη με αυτό στέκεται αντάξια του ρόλου της.

Με ποιο βιβλίο ξεκινάει το μαγικό ταξίδι της ηρωίδας σας;
Ξεκινάει με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα. Είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που μιλά για την προσπάθεια δύο εφήβων να αναστήσουν ένα κατεστραμμένο βασίλειο. Είναι ένα βιβλίο που ταιριάζει απόλυτα με τον αγώνα που δίνει η Κλαίρη να υπερασπιστεί, να σώσει και να δημιουργήσει από την αρχή. Παίρνοντας για λίγο η Κλαίρη τη θέση της Ειρηνούλας στο εν λόγω βιβλίο, έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τους εχθρούς της, αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό, κάνοντας ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Όπως η ίδια λέει: «Μετρώντας κάθε σπιθαμή της γης μας στο τέλος αναμετρήθηκα και με τις ίδιες μου τις δυνάμεις».

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές για την ανθρωπότητα ιστορικές στιγμές, που η Κλαίρη θα γνωρίσει μέσα από το διάβασμα. Ποια είναι τα ιστορικά γεγονότα που επιλέξατε για να εντυπωσιάσετε την πρωταγωνίστριά σας;
Όταν αποδέχεται τελικά την ιδιότητά της εξασκείται ως εκλεκτή για να μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις της. Έτσι ταξιδεύει διαμέσου των βιβλίων και γίνεται ηρωίδα γνωστών βιβλίων παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πιο συγκλονιστική χωροχρονική περιπλάνησή της είναι αυτή στη ναζιστική Γερμανία, όπου γίνεται μάρτυρας πραγματικών ιστορικών στιγμών και προσπαθεί να αποτρέψει το κάψιμο των βιβλίων. Μάλιστα, με τη δική της συμβολή καταφέρνει να γίνει ένα μικρό θαύμα και να αλλάξει έστω και λίγο τη ροή της ιστορίας.

Το βιβλίο σας… αγαπά το βιβλίο και περνά πολύ ωραία μηνύματα στους εφήβους. Φθάνοντας στον επίλογο τι θα θέλατε να κρατήσουν οι αναγνώστες σας;
Να μη σταματούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται. Ο κόσμος θα αλλάξει μέσα από μικρές πράξεις θάρρους. Τα βιβλία είναι η ελπίδα στα χέρια των παιδιών μας που θα αλλάξουν τον κόσμο!

Οι έφηβοι αναγνώστες γνωρίζουν επίσης μέσα από την ιστορία της Κλαίρης τη σπουδαιότητα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, αυτό το κορίτσι να πείσει τους μαθητές ν’ αφήσουν κινητά και υπολογιστές για να μπουν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου;
Δεν υπάρχει λόγος το βιβλίο να αντικαταστήσει ή να αντικατασταθεί από τις νέες τεχνολογίες, ή το αντίστροφο. Το καθένα καλύπτει διαφορετικές ανάγκες μας και μπορεί να βρει τον χώρο που του αναλογεί στη ζωή μας. Για την Καίρη και για εμένα το βιβλίο είναι μια σχέση έρωτα και πάθους που δε θα χαθεί ποτέ. Το άγγιγμα και η μυρωδιά ενός βιβλίου είναι ικανή να μας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους. Σε κόσμους που επιθυμούμε και ονειρευόμαστε και παίρνοντας τη θέση των ηρώων τους να δούμε με τα μάτια τους, να αισθανθούμε με την ψυχή τους και να ζήσουμε τη ζωή τους.

«Στον δικό της κόσμο, το μελάνι δίνει πνοή και τα βιβλία αποκτούν φωνή! Εσύ, μπορείς να τα ακούσεις;», ρωτάτε στο οπισθόφυλλο. Ως συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας μπορείτε να μας πείτε αν τελικά οι έφηβοι ακούν αυτή τη φωνή; Αγαπούν το βιβλίο οι Έλληνες έφηβοι;
Δεν υπάρχει έφηβος που να μην αγαπά το βιβλίο. Αρκεί να σεβαστούμε το δικαίωμά τους ως αναγνώστες να επιλέξουν όποιο είδος τους ταιριάζει: νουβέλα, ποίηση, διήγημα, κόμικ, μυθιστόρημα, ιστορικό, ρομαντικό, αστυνομικό, φαντασίας, περιπέτειας. αλλά και όποια μορφή βιβλίου τους ταιριάζει, ακόμη και ψηφιακό. Ας μη ξεχνάμε όμως πως η εφηβεία είναι μια περίοδος εξερεύνησης και αλλαγών, πειραματισμού και αυτοπροσδιορισμού, οπότε το διάβασμα πρέπει να τους συντροφεύει σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή και όχι να τους επιβάλλεται.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ταξιδέψεις κυριολεκτικά διαμέσου των βιβλίων; Αν μπορούσες να ζήσεις περιπέτειες σε κόσμους που μόνο νοερά έως τώρα μπορούσες να επισκεφθείς;
Να βιώσεις και να γίνεις μέρος γεγονότων που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας; Σίγουρα ακούγεται συναρπαστικό… Όμως, πρόσεχε! Ένα τέτοιο ταξίδι φέρει μεγάλη ευθύνη και κρύβει παγίδες. Η παραμικρή λάθος επιλογή μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Η εκπαίδευση απαιτεί πειθαρχία και αντοχή, άμυνα σε παιχνίδια του μυαλού και γερά νεύρα. Θα το άντεχες; Η Κλαίρη είναι ένα φαινομενικά συνηθισμένο κορίτσι της Α΄ Λυκείου.
Μέσα από μια σειρά γεγονότων συναντά τον έρωτα και τη μοναξιά. Αμύνεται σε ψυχολογικούς πολέμους, παλεύει με τους φόβους της, γνωρίζει καινούριους κόσμους αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Ανακαλύπτει νέες δυνάμεις και μας πάει σε μέρη που μόνο η φαντασία μάς πήγαινε έως τώρα. Στον δικό της κόσμο, το μελάνι δίνει πνοή και τα βιβλία αποκτούν φωνή!
Εσύ… μπορείς να τα ακούσεις;

Βιογραφικό

Η Ελισάβετ Κουκουμάκα γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αγωγής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Σπουδάζει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής και ασχολείται με τη μουσική από τα επτά της χρόνια. Από το 2008 εργάζεται ως δασκάλα και είναι μητέρα του Αναστάση και του Ορέστη. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το παιδικό μυθιστόρημά της Ο Φώτης και ο Αϊ Βασίλης των Φώτων.