Συγγραφέας του βιβλίου Το γεράκι της θάλασσας – Εκδόσεις ΓΛΑΥΚΑ

Με νεανικούς προβληματισμούς, στοιχεία παραμυθιού αλλά και ατσαλωμένη από προσωπικές δυσκολίες και βιώματα η Ζωή Συμεωνίδη απολαμβάνει τη γλυκιά γεύση που της άφησε η έκδοση του πρώτου της βιβλίου. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει ο αναγνώστης στις ζωές των πρωταγωνιστών της; Οι ψεύτικοι άνθρωποι! «Νομίζω όλα, είναι άσχημο να σε κοροϊδεύουν άνθρωποι που αγαπάς και να σου δείχνουν έναν ψεύτικο εαυτό με σκοπό είτε να πάρουν μονάχα αυτό που θέλουν ή να προβούν σε ακραίες συμπεριφορές και να πληγώσουν τα άτομα που τους εμπιστεύτηκαν» λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας και μας συμβουλεύει «Πρόσεξε τους ανθρώπους γύρω σου, πάλεψε για τους στόχους σου, κάποιες φορές το τι κάνουμε μπορεί να μην έχει επιστροφή».

  • Επιλέξατε το όνομα Απόστολος για τον πρωταγωνιστή σας. Τυχαία επιλογή ή είχατε τους λόγους σας;
    Η αλήθεια είναι ότι Απόστολο έλεγαν ένα αγαπημένο μου πρόσωπο και ήθελα να δημιουργήσω έναν ήρωα που να λέγεται Απόστολος…
  • «Το Γεράκι της θάλασσας» μέσα από την συνεχή αναζήτηση της αγάπης, θα βιώσει αναπάντεχες περιπέτειες και θα συναντήσει παλιούς και νέους φίλους, όπως γράφετε. Θα μοιραστείτε μαζί μας μια περιπέτειά του;
    Η μία είναι σίγουρα όταν συναντά τον Αντώνη Βερώνη, εκεί βλέπουμε την πρώτη δοκιμασία του Απόστολου η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο, μετά εμφανίζεται ο Άγης, ο τραγικός χαρακτήρας του βιβλίου και ίσως από τους πιο αγαπημένους μου, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του βιβλίου.
  • Η νουβέλα σας σε αρκετά σημεία περιλαμβάνει στοιχεία παραμυθιού. Πόσο σας έχουν επηρεάσει τα παραμύθια των παιδικών σας χρόνων;
    Γενικά μου αρέσει μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, πιστεύω ως ένα βαθμό με έχουν επηρεάσει αλλά προσπάθησα να δημιουργήσω ένα δικό μου παραμυθένιο «κύμα».
  • Δεκάδες προβληματισμοί κάνουν την εμφάνισή τους στις σελίδες και στην υπόθεση όπως οι ψεύτικοι άνθρωποι, που έχουν την τάση να κοροϊδεύουν τους συνανθρώπους τους, ακόμα και στις ερωτικές σχέσεις. Ποιος από τους προβληματισμούς των ηρώων, σας επηρεάζει περισσότερο ως άνθρωπο;
    Νομίζω όλα, είναι άσχημο να σε κοροϊδεύουν άνθρωποι που αγαπάς και να σου δείχνουν έναν ψεύτικο εαυτό με σκοπό είτε να πάρουν μονάχα αυτό που θέλουν η να προβούν σε ακραίες συμπεριφορές και να πληγώσουν τα άτομα που τους εμπιστεύτηκαν.
  • Είστε από τις νεότερες ηλικιακά Ελληνίδες συγγραφείς. Σχολείο και λογοτεχνία μπορούν να συνυπάρξουν;
    Φυσικά και μπορούν να συνυπάρξουν, το σχολείο και η λογοτεχνία σου μαθαίνουν πράγματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που οι δάσκαλοι και καθηγητές μας λένε να διαβάζουμε βιβλία. Θεωρώ πως μαθαίνουμε και στο σχολείο αλλά και από τα εξωσχολικά βιβλία.
  • Πράγματι, η ζωή είναι πολλές φορές άδικη και δε μας δίνει τη δυνατότητα να επανορθώσουμε, όπως επισημαίνετε. Πιστεύετε πως η νέα γενιά που εκπροσωπείτε μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα;
    Και ναι και όχι, πιστεύω έχει να κάνει και με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των νέων, δηλαδή πώς τους έχουν μάθει από το σπίτι να φέρονται όταν βρίσκονται στο σχολείο.
  • Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας, σ’ εκείνους, δηλαδή, που ανήκουν στις παλιότερες γενιές, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας;
    Πρόσεξε τους ανθρώπους γύρω σου, πάλεψε για τους στόχους σου, κάποιες φορές το τι κάνουμε μπορεί να μην έχει επιστροφή.
  • Κάνετε, επίσης, αναφορά σε επαγγέλματα που θυμίζουν την παλιά Ελλάδα, που σε πολλούς ξυπνά νοσταλγικά συναισθήματα, αλλά εσείς δεν γνωρίζετε. Ποιο από αυτά τα επαγγέλματα σας εντυπωσίασε περισσότερο;
    Του εφημεριδοπώλη! Είχα δει από διάφορα, ας πούμε σειρές και φωτογραφίες από παιδιά που πουλούσαν εφημερίδες στους δρόμους και ένιωσα πως ήθελα να δημιουργήσω τον δικό μου εφημεριδοπώλη, τον Κλεάνθη, στον οποίο έχω μεγάλη αδυναμία.
  • «Ατσαλωμένη από τις προσωπικές δυσκολίες και τα βιώματα της κινείται σε πολλές κατευθύνσεις μαχητικά βλέποντας ασταμάτητα την θετική πλευρά της ζωής», αναφέρεται στο βιογραφικό σας και θα ήθελα να μείνουμε στην πρόταση για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
    Φυσικά, μια δυσκολία μου ήταν το γεγονός με την κατάσταση μου με την υδροκεφαλία, τότε μου ήταν δύσκολο να αποδεχτώ το πως ήμουν, είχα και έχω κάποια σωματικά σημάδια από τότε, τα οποία τα θεωρώ μέρος του εαυτού μου, ένα ακόμα είναι το άσχημο bullying που είχα στο σχολείο το οποίο με έκανε να εμπιστεύομαι -μέχρι και σήμερα- μόνο τους καθηγητές μου.
  • Η πρώτη συγγραφική σας απόπειρα είναι γεγονός. Σκέφτεστε να μείνετε στον χώρο της λογοτεχνίας ή σκέφτεστε διαφορετικά το μέλλον σας;
    Εννοείται πως θέλω να μείνω, μου αρέσει πολύ, δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη ημέρα που κράτησα το βιβλίο στα χέρια μου, ήταν ίσως από τις καλύτερες στιγμές που έχω ζήσει, να βλέπεις τον κόπο μηνών επιτέλους στα χέρια σου…

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το Γεράκι της θάλασσας είναι οι περιπέτειες του Απόστολου, το μαγικό γεράκι, που μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της αγάπης, θα βιώσει αναπάντεχες περιπέτειες και θα συναντήσει παλιούς και νέους φίλους.

Βιογραφικό
Η Ζωή Συμεωνίδη (Zoe Szymon) γεννήθηκε το 2005 στο Βόλο. Είναι μία ταλαντούχα νεαρή κοπέλα, αγωνίστρια της ζωής και της τέχνης. Σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation artist), ποιήτρια και συγγραφέας. Η Ζωή ατσαλωμένη από τις προσωπικές της δυσκολίες και βιώματα, μαχήτρια της ζωής, βλέποντας την θετική πλευρά της ζωής, δημιουργεί σενάρια, ταινίες, μουσική, βιβλία, ασχολείται με την ηθοποιία, το τραγούδι, γενικότερα με την τέχνη. Αποσπάσματα από τα τέσσερα μυθιστορήματα της, όπως είναι «ο ΝΕΟΓΗΡΑΣ» ή «Το γεράκι της θάλασσας», έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ αντίστοιχα μαζί με τις ταινίες της έχουν βραβευτεί σε δεκάδες διαγωνισμούς ανά τον κόσμο. Για τις διάφορες πτυχές της εμπνευσμένης τέχνης της έχει αποσπάσει εκατοντάδες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.