Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί το καινούριο μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε Η απατηλή ζωή των ενηλίκων, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.
Την 1η Σεπτεμβρίου, γιορτάζοντας την ταυτόχρονη έκδοση της Απατηλής ζωής των ενηλίκων σε 27 χώρες, οι εκδότες του βιβλίου απ’ όλον τον κόσμο διοργανώνουν ένα International Launch Party, με μια σειρά διαδικτυακών events και εκδηλώσεων, που όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε. Στο Launch Party θα συμμετέχουν συγγραφείς από όλον τον κόσμο και μεταφραστές του έργου της Φερράντε, ανάμεσα στους οποίους και η Αγγλίδα Ann Goldstein. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αγαπημένος μας Αύγουστος Κορτώ!
Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του International Launch Party καθώς και να αποστείλετε τις ερωτήσεις σας προς τους συμμετέχοντες εδώ.
Ακόμη, με αφορμή αυτή την ταυτόχρονη παγκόσμια έκδοση, η Έλενα Φερράντε παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν με ερωτήσεις τους 27 μεταφραστές και βιβλιοπώλες, ένας από κάθε χώρα, ανάμεσά τους και η μεταφράστρια του βιβλίου στα ελληνικά, Δήμητρα Δότση. Θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης στο Βήμα αυτής της Κυριακής, 30 Αυγούστου.
Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να δείτε τα διαφορετικά εξώφυλλα της Απατηλής ζωής των ενηλίκων σε κάθε χώρα.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:
Το όμορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε μια άσχημη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγματα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισμένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίμα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η μία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσμένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαμηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαμηλά, άλλοτε πέφτοντας με ορμή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισμένη μπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη μοιάζει μια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.
Και αυτή τη φορά, η Έλενα Φερράντε τοποθετεί την ιστορία της –την ιστορία της έφηβης Τζοβάννα– ανάμεσα στα δύο άκρα μιας Νάπολης διαιρεμένης (στα ψηλά οι καλές περιοχές, στα έγκατα το χάος), «καταφέρνοντας κάτι που μοιάζει σχεδόν αδύνατο, για όσους πέρασαν άγρυπνες νύχτες ζώντας με την Έλενα και τη Λίλα: μας κάνει να τις ξεχάσουμε. Από τις πρώτες κιόλας αράδες της “Απατηλής ζωής των ενηλίκων” υπάρχει μόνο η Τζοβάννα» (Libero, Ιταλία). Και το κάνει αυτό «αποδεικνύοντας για ακόµη µια φορά πως είναι ασυναγώνιστη στο να µας βάζει στο µυαλό ενός κοριτσιού στην εφηβεία, στο να µας κάνει να δούµε πόσο όλα αυτά που µοιάζουν παράλογα ιδωµένα από έξω –οι ψυχικές µεταπτώσεις, οι σιωπές, η ζήλια, οι φόβοι και τα δάκρυα– έχουν λογική και νόηµα» (Times, Μεγάλη Βρετανία).
Το Netflix, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία παραγωγής Fandango, ανακοίνωσε τη διασκευή της Απατηλής ζωής των ενηλίκων σε σειρά (Original Netflix Series). Δείτε το σχετικό τρέιλερ εδώ.
Ο διεθνής τύπος για την Απατηλή ζωή των ενηλίκων:
★«Η Φερράντε συλλαμβάνει με μοναδικό τρόπο όλη αυτή την αβεβαιότητα που νιώθουμε όταν, μεγαλώνοντας, αρχίζουμε να βλέπουμε τους γονείς μας και τους ενήλικες γενικά ως τους πραγματικούς ανθρώπους που είναι, κάθε άλλο παρά τέλειους». AFAR Magazine
★«Σύγχρονο, άμεσο, αληθινό». The Telegraph
★«Για άλλη μια φορά η Φερράντε συνέλαβε όχι μια ιστορία αλλά έναν ολόκληρο κόσμο». Il libraio
★«Αυτό το Bildungsroman, όπου η διάψευση των ψευδαισθήσεων είναι το κυρίαρχο μοτίβο της δύσκολης μεταμόρφωσης της Τζοβάννα από παιδί σε ενήλικα, επιτυγχάνει απόλυτα χάρη, πάνω απ’ όλα, στο εξαιρετικό ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων που δημιουργεί η Φερράντε και στον ρεαλισμό των περιγραφών της». L’Echo
★«Η Φερράντε αξιοποιεί το απαράμιλλο αφηγηματικό της ταλέντο για να αποδώσει τις ψυχικές μεταπτώσεις της νεαρής ηρωίδας της». BibliObs, «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2020»
★«Η Απατηλή ζωή των ενηλίκων έχει το μέγεθος της μεγάλης λογοτεχνίας — από τον Μπαλζάκ και τον Σταντάλ μέχρι τον Προυστ. Είναι ένα απαραίτητο βιβλίο, που δείχνει πως οι σημερινές γυναίκες μπορούν να είναι “αληθινές, δύσκολες, συμπονετικές”, εκεί που η Λίλα και η Έλενα, εγκλωβισμένες στα στενά περιθώρια του εικοστού αιώνα, δεν μπορούσαν, ή μπορούσαν σε πολύ μικρό βαθμό». Il Manifest
★«Η ανάγνωση ενός βιβλίου της Φερράντε είναι σαν την επιστροφή στο σπίτι, σ’ αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές των παιδικών χρόνων —ίσως φανταστικές— όταν ζητούσαμε από τους γονείς να μας διαβάσουν ξανά και ξανά την ίδια ιστορία πριν κοιμηθούμε. Από τις πρώτες αράδες η Απατηλή ζωή των ενηλίκων μας αγκαλιάζει και μας κρατάει με τον ίδιο τρόπο». Vanity Fair (Italy)
★«Η Φερράντε είναι μοναδική στο να συνδυάζει το βάθος με τη χαρά της ανάγνωσης». La Stampa
★«Η Έλενα Φερράντε μάς ξαναφέρνει στον κόσμο της που, από βιβλίο σε βιβλίο, έγινε και δικός μας. Η Νάπολη είναι εκεί από την αρχή, καθώς και, πράγμα που είναι πιο σημαντικό, αυτός ο άρρηκτος, πολυσύνθετος, οδυνηρός δεσμός των παιδιών με τους γονείς τους». La Repubblica
★«Άξιζε η αναμονή! Η Απατηλή ζωή των ενηλίκων είναι κλασική Φερράντε: ένα μεγάλο δώρο για τους πιστούς αναγνώστες της και ένα βιβλίο που θα κερδίσει για πάντα αυτούς που τη διαβάζουν για πρώτη φορά». Esquire (Italy)
★«Η Φερράντε ζωντανεύει τη Νάπολη μπροστά στα μάτια μας». Newsweek
★«Χωρίς αμφιβολία το βιβλίο της χρονιάς». ELLE (US)
★«Ένα κορίτσι, μια πόλη, μια αφιλόξενη κοινωνία: η φόρμουλα Φερράντε λειτουργεί ξανά!» Kirkus Reviews
★«Η ικανότητα της Φερράντε να προσελκύει τους αναγνώστες της παραμένει απαράμιλλη… Στο μυθιστόρημα σιγοβράζει μια έντονη οργή προς τη γονική εξαπάτηση, τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και τα αδύνατα ιδανικά της κοινωνίας για την ομορφιά και τη συμπεριφορά». BookPage
★ «Οι θαυμαστές των δύο πρώτων βιβλίων της “Τετραλογίας της Νάπολης”, θα απολαύσουν ιδιαίτερα την εξομολογητική, εντυπωσιακή και συχνά αστεία αφήγηση της Τζοβάννα για αυτό που αποκαλεί “επίπονη προσέγγιση στον κόσμο των ενηλίκων“». Booklist
ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ είναι το ψευδώνυµο µιας διάσηµης Ιταλίδας συγγραφέως της οποίας η πραγµατική ταυτότητα παραµένει άγνωστη από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Βάναυση αγάπη, στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Το επόµενο µυθιστόρηµά της µε τίτλο Μέρες εγκατάλειψης (2002, Εκδόσεις Πατάκη, 2018) έγινε ταινία από τον Ροµπέρτο Φαέντσα. Έχει γράψει µεταξύ άλλων τα βιβλία Η χαµένη κόρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) και La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς κι ένα βιβλίο για παιδιά µε τίτλο Η παραλία τη νύχτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017).
Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της «Tετραλογίας της Νάπολης» µε τίτλο Η υπέροχη φίλη µου (L’amica geniale) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, Το νέο όνοµα (Storia del nuovo cognome) τo 2012, Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν (Storia di chi fugge e di chi resta) το 2013 και Η ιστορία της χαµένης κόρης (Storia della bambina perduta) το 2014. Η «Τετραλογία της Νάπολης» κυκλοφορεί πλέον σε 48 χώρες με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 16.000.000 αντίτυπα.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.