ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΧΕΛΙΔΟΝΑ
Συγγραφέας: ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΡΑΜΠΟΥΡΟΥ
Μετάφραση: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΑΛΑΚΗ


«Ένας ύµνος στη ζωή, στη φιλία και στην αγάπη». Jose Maria Pozuelo Yvancos, Abc Cultural
«Το ξανάκανε. Αυτή η λαµπρή και µεθοδική ιδιοφυΐα που έχει τη συνήθεια να ξυπνάει νωρίς κατάφερε πάλι να µας καταπλήξει». Ester Aguado, Woman
«Ένα µυθιστόρηµα εξαιρετικό. Μια λογοτεχνική πανδαισία, ένα σπουδαίο βιβλίο». Benjamin Prado, La Ventana (Cadena Ser)
«Ένα αξιοθαύµαστο µυθιστόρηµα που θα πετάξει ψηλά και µακριά». José-Carlos Mainer, Babelia (El País)
«Ένα υπέροχο ουµανιστικό µυθιστόρηµα για την αξιοπρέπεια και την ελπίδα». Domingo Ródenas, El Periódico
«Ο Αραµπούρου µάς παραδίδει ένα µυθιστόρηµα ζωτικό, πρωτότυπο και ρωµαλέο· ένα σπουδαίο βιβλίο µε το οποίο επιβεβαιώνει για άλλη µια φορά πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι». Luigi Brioschu, Guanda
«Η ιστορία ενός ανθρώπου που δεν καταλαβαίνει πια τον κόσµο. Διαφορετικό, µεγαλόκαρδο, διασκεδαστικό, βαθιά συγκινητικό. Το πιο εντυπωσιακό βιβλίο που έχω διαβάσει εδώ και καιρό». Margrit Knapp, Rowohlt
«Ένα µυθιστόρηµα που αποτελεί λογοτεχνικό µνηµείο». Alzira Martins, Actes Sud

ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΕΔΩ
Συγγραφέας: ΜΑΡΚΟ ΜΠΑΛΤΣΑΝΟ
Μετάφραση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Μάρκο Μπαλτσάνο διαθέτει τη σοφία των μεγάλων αφηγητών: συντονίζει τη γραφή του με την αναπνοή των ηρώων του. Με έναν δικό του προσωπικό τόνο δίνει ζωή στην Ιστορία, απεικονίζοντας τη δύναμη μιας κοινότητας τη στιγμή που, κυριευμένη από οργή, αποφασίζει να αντισταθεί.

ΤΟ ΠΕΠΛΟ
Συγγραφέας: ΤΖΟΡΤΖ ΕΛΙΟΤ
Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ

Στο Πέπλο, που είναι η μοναδική ιστορία της Έλιοτ που εντάσσεται στη λογοτεχνία του «υπερφυσικού», οι ήρωες είναι αδύναμοι μπροστά στη μοίρα τους, για την οποία δεν είναι υπεύθυνος κάποιος θεός, αλλά οι ίδιες τους οι αδυναμίες και οι σκοτεινές δυνάμεις που εδράζονται στο υποσυνείδητο. Η τιμωρία τους έρχεται από τον ίδιο τους τον εαυτό, γιατί είναι ανίκανοι να τον υπερβούν και να τον καθρεφτίσουν στον συνάνθρωπό τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΘΗΝΑΪΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ
και τα διηγήματα
ΑΥΤΟΧΕΙΡ
ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ

Συγγραφέας: ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΑΚΗΣ


Στην έκδοση αυτή βρίσκονται συγκεντρωμένα ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του Μιχαήλ Μητσάκη. Τα αφηγήματα που εντάσσονται στην ενότητα «Αθηναϊκαί σελίδες» αποτελούν σπαρταριστά σκίτσα που αναπαριστούν με χάρη, κομψότητα και ακρίβεια την ανθρωπογεωγραφία και την τοπογραφία της Αθήνας στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα στα κείμενα αυτά έχουν αποτυπωθεί ο ρυθμός της καθημερινής ζωής της Αθήνας, οι συνήθειες των κατοίκων της, η όψη της ίδιας της πόλης – όλα ιδωμένα με τη σατιρική ματιά ενός εστέτ, αλλά κι ενός γνήσιου τέκνου της πόλης, ενός ακούραστου περιπατητή της. Ο «Αυτόχειρ», που θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μητσάκη, δημοσιεύτηκε λίγο πριν τον εγκλεισμό του συγγραφέα στο ψυχιατρείο. Εδώ ο συγγραφέας επιχειρεί ένα μεγάλο άλμα από την ηθογραφία προς το διήγημα, διεισδύοντας με θαυμάσιο τρόπο στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής. Το σύντομο αφήγημα «Το φίλημα», εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα του Μητσάκη.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

Ναμαστέ
Η ινδική τέχνη της ευτυχίας
Συγγραφείς: ΕΚΤΟΡ ΓΚΑΡΘΙΑ & ΦΡΑΝΣΕΣΚ ΜΙΡΑΛΛΙΕΣ
Μετάφραση: ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ


Ο Έκτορ Γκαρθία (Κιράι) και ο Φρανσέσκ Μιράλλιες, οι συγγραφείς του βιβλίου-φαινόμενο Ικιγκάι, στρέφουν το βλέμμα τους στην Ινδία, για να εξερευνήσουν τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και την πρακτική εφαρμογή της ευτυχίας υπό το πρίσμα της ινδικής πνευματικότητας και σοφίας. Ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις, που μας οδηγεί σε ένα φωτεινό μονοπάτι, μέσα από το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ατομικές και συλλογικές προκλήσεις του ταραγμένου κόσμου μας.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγγραφέας: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΗΣ
Πρόλογος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΑΙΡΗΣ


Η παρούσα μελέτη εντάσσεται απόλυτα στο πλαίσιο της νεοελληνικής διαλεκτολογίας και αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη περιγραφή του ιδιώματος της περιοχής της πόλης της Λάρισας και των χωριών της άμεσης περιφέρειάς της, περιοχή για την οποία υπάρχει πρωτοφανής έλλειψη γλωσσικών δεδομένων. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περίγραφες ελληνικού ιδιώματος στην οποία καταγράφονται με βάση τις αρχές της σύγχρονης επιστημονικής περιγραφής τα σημαντικότερα φωνητικά, φωνολογικά, μορφολογικά και συντακτικά φαινόμενα και η μοναδική που αφορά θεσσαλικό ιδίωμα.