Συγγραφέας του βιβλίου Οι δαίμονες του Εδιμβούργου – Εκδόσεις ΕΞΗ

Μία ψυχολόγος, δυο επιθεωρητές αλλά και ένα μαύρο γάντι πρωταγωνιστούν στους «δαίμονες» της Αγγελικής Γιαννακοπούλου. Στην έντονη πλοκή γινόμαστε μάρτυρες δυο φόνων με θύματα δύο άγνωστες γυναίκες μεταξύ τους αλλά και ενός ανελέητου κυνηγητού στους σκοτεινούς δρόμους του Εδιμβούργου. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Οι δαίμονες είναι το αστυνομικό ένστικτο και δαιμόνιο που δρα μέσα σε ένα θολό και παράλογο παιχνίδι. Είναι παράτολμοι, έξυπνοι, ευφυείς, με ένστικτο και πρέπει να ξεχωρίζουν τους πιο βαθιούς και αρρωστημένους πόθους κάθε ύποπτου». Το σίγουρο είναι πως το πάθος της για την ψυχολογία και το ενδιαφέρον της για τις ψυχικές ασθένειες λειτούργησαν καταλυτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας αλλά και της εμβάθυνσης στον δύσκολο χαρακτήρα ενός κατά συρροή δολοφόνου.

  • Πώς καταλήξατε στην επιλογή του Εδιμβούργου για να τοποθετήσετε εκεί τους «δαίμονες» σας;
    Είναι ένα μέρος που ενδόμυχα λατρεύω χωρίς να το έχω επισκεφθεί αλλά έχω διαβάσει για αυτό και έχω κάνει πολύ μεγάλη έρευνα καθώς με γοητεύουν τα ξεχωριστά τοπία του και τα κάστρα όπου από πάντα μου άφηναν την αίσθηση ότι παρόλη την φυσική και αρχοντική ομορφιά τους μέσα τους έκρυβαν μεγάλα και σκοτεινά μυστικά. Πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός τόπος και μέρος για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα καθώς σου χαρίζει την απομόνωση και την ελευθερία για να δράσει ένας κατά συρροή δολοφόνος. Οπότε οι δαίμονες σαν επιθεωρητές έπρεπε πάση θυσία να μπουν στο παιχνίδι του και να ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνηγητό.
  • Ας δούμε μαζί και τι ακριβώς είναι οι δαίμονες.
    Οι δαίμονες είναι το αστυνομικό ένστικτο και δαιμόνιο που δρα μέσα σε ένα θολό και παράλογο παιχνίδι. Είναι παράτολμοι, έξυπνοι, ευφυείς, με ένστικτο και πρέπει να ξεχωρίζουν τους πιο βαθιούς και αρρωστημένους πόθους κάθε ύποπτου. Ψάχνουν, αναζητούν, διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και δρουν ανάμεσα σε προκλήσεις με αυτοσυγκράτηση έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
  • Δυο άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες δολοφονούνται. Να γνωρίσουμε μέσα από τη δική σας ματιά τις δυο άτυχες ηρωίδες σας;
    Δύο άτυχα κοριτσόπουλα από πλούσιες φατριές όπου η μια ερωτεύθηκε τον λάθος άνθρωπο και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Την κέρδισε με ερωτικές προκλήσεις και κλονίστηκε η ίδια από το παράφορο πάθος. Σχεδόν ίδιες στην όψη και ίδια χαρακτηριστικά κάτι που γοητεύει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Σχεδόν αμείλικτα έδρασε επάνω τους με μίσος.
  • Στον πρόλογο σας μιλάτε για το πάθος σας για την ψυχολογία και το ενδιαφέρον σας για τις ψυχικές ασθένειες. Επομένως προηγήθηκε κάποια έρευνα πριν τη συγγραφή ώστε να είστε ακριβής στην αφήγηση σας;
    Φυσικά και προηγήθηκε έρευνα και είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον όταν ξετυλίγεις ένα κουβάρι ενός χαρακτήρα και μπαίνεις μέσα σε αυτό το κομμάτι με ενσυναίσθηση. Επίσης κάτι που με βοήθησε για τον πολύπλευρο χαρακτήρα ενός ανθρώπου ήταν και κάποια σεμινάρια όπου διδάχθηκα και μου έκανε πραγματικά καλό ώστε να μπορώ να δω αληθινά έναν άνθρωπο και να διακρίνω σημάδια φόβου, τρόμου, αγάπης, συμπόνιας, εκδίκησης. Υπάρχει κάτι που λένε «είμαστε ό,τι κάνουμε όταν δεν μας βλέπει κανείς»
  • Πόσο βαθιά στην ψυχή του δολοφόνου καταφέρατε να εισχωρήσετε έχοντας αυτά τα δύο παραπάνω όπλα για να κατανοήσουμε εμείς οι αναγνώστες τον βαθύτερο λόγο των δολοφονιών;
    Ένας συγγραφέας μπαίνει πάντα μέσα σε ένα καλούπι ανθρώπου έστω και φτιαχτό. Πιστεύω ότι κατάφερα και δικαιολόγησα με κάποιο τρόπο μέσα από τη συγγραφή μου και ξεκίνησα από τα βιώματα του κατά συρροή δολοφόνου όπου είναι το σήμα κατατεθέν μιας και είχε ένα πρότυπο που με βοήθησε αρκετά προσπαθώντας να δώσω ένα τόνο ατμοσφαιρικό στον τραχύ και εγκληματικό τρόπο που δρούσε.
  • Στους κεντρικούς ρόλους και μια ψυχολόγος. Να υποθέσουμε πως της δώσατε κάποια δικά σας χαρακτηριστικά και της δανείσατε κάποιες δικές σας απόψεις;
    Ναι η ψυχολόγος ήταν ένα μεγάλο κομμάτι μου όπως όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες. Την λάτρεψα, της έδωσα την φωνή μου, τις σκέψεις μου και μια ασυνήθιστη ομορφιά όπου και αυτή είχε εξουσία προσπαθώντας να έχει την τη δυνατότητα να λύσει ένα συναρπαστικό μυστήριο. Ίσως ήταν και η ζωογόνος δύναμη ανάμεσα σε καρπούς που σάπιζαν.
  • Και οι δυο επιθεωρητές; Καθώς χτίζατε την προσωπικότητα τους δώσατε τα γνωστά στοιχεία όπως γοητεία- ιδιαιτερότητα ίσως και εκκεντρικότητα που έχουμε συνηθίσει στις αστυνομικές ταινίες;
    Ναι καθώς τους έχτιζα ίσως να βγήκε το κάτι παραπάνω, όπως θα ήθελα πραγματικά να είναι δύο επιθεωρητές. Καθώς και ο τρόπος όπου κυνηγούσαν προσπαθώντας να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα. Να δρουν, να εστιάζουν, να βασίζονται στο ένστικτο αλλά και στα στοιχεία όπου ανακάλυπταν τις ιδιαιτερότητες και τις περιπλοκές της υπόθεσης όπου πλήθαιναν συνεχώς έξυπνα και με ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Γρήγοροι και αποτελεσματικοί.
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει και ένα μαύρο γάντι. Μάλλον αυτό το στοιχείο θα μας παιδέψει στην ανάγνωση. Πόσο θα μας εκπλήξετε όταν μάθουμε σε ποιον ανήκει;
    Ίσως όλα να ξεκινάνε από εκείνο το σημάδι που αφήνει ο κατά συρροή δολοφόνος καθώς όλοι βάσει έρευνας αφήνουν και ένα σημάδι στα θύματα τους. Ναι, πιστεύω ότι θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε στο τέλος βέβαια σε ποιον ανήκει. Κάτι που σου αφήνει την αίσθηση και σου ξαναγεννάει ίσως στο μυαλό την ανασφάλεια, την ανατροπή θυμίζοντας σου να μην έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν διότι δεν ξέρεις πραγματικά ποιος είναι ο λύκος.
  • Πάντως στο εξώφυλλο μας δίνετε μια πληροφορία: «Τον εμπιστεύτηκε. Την σκότωσε. Ποια θα είναι η επόμενη;» άραγε θέλετε να βάλετε σε κάποιο μονοπάτι τη σκέψη μας η μήπως μπλοφάρετε;
    Πιστεύω ότι πάντα είναι κάποιος ο οποίος τον εμπιστευόμαστε και του δίνουμε πάτημα για κάτι που μπορεί να προετοιμάζει υποχθόνια ένα σχέδιο. Μια κατάσταση τοξική μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα αιώνιο δίλημμα και ναι θέλω να βάλω σε ένα μονοπάτι τη σκέψη των αναγνωστών και να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα εμπιστοσύνης όπου είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
  • Από τη μια η ευφυΐα του δολοφόνου και από την άλλη η μεθοδικότητα και η εμπειρία των διωκτών του. Το ποιος θα επικρατήσει θα το δούμε στην ανάγνωση. Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε ποιος από όλους τους ήρωες σας κρατούσε την καλύτερη συντροφιά καθώς γράφατε.
    Ένας έξυπνος εγκληματίας χρειάζεται και έναν έξυπνο και έμπειρο αστυνομικό. Υπάρχει άραγε ένα τέλειο έγκλημα; και ναι σας παρακινώ να δείτε οι ίδιοι ποιος τελικά θα επικρατήσει μέσα από ένα ανατρεπτικό και βαθιά ατμοσφαιρικό αστυνομικό έργο.
    Ο χαρακτήρας που μου κέρδισε το ενδιαφέρον και ήταν η καλύτερη συντροφιά ήταν ο ίδιος ο δολοφόνος καθώς προσπαθούσα συνεχώς να δικαιολογήσω το κάθε βήμα του και ήταν πολύ δύσκολο να τελειοποιήσω αυτόν τον τρόπο πλοκής που δρούσε και να μπω βαθύτερα σε έναν αρρωστημένο κόσμο αποτελούμενος από αποτελεσματικές μεθόδους και δολοφονικά κίνητρα.
  • Πώς η μοίρα θα τους μπλέξει σε ένα παιχνίδι στρατηγικής που τα πιόνια του κινούνται από ένα διεστραμμένο μυαλό; αναρωτιέστε. Μοίρα και στρατηγική είναι δύο έννοιες αντίθετες. Πόσο μπορεί να τις μπλέξει η έμπνευση;
    Η μοίρα για εμένα είναι επιλογές δρόμων και αναλόγως πρέπει να βρεις τον κατάλληλο τρόπο σκέψης για να δράσεις. Κανείς δεν ξέρει αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πάντοτε όμως σε αυτή την επιλογή που σου δίνει η μοίρα πρέπει οπωσδήποτε να κινηθείς, να διακινδυνεύσεις, να αποτρέψεις και να κινηθείς ανάμεσα στον απρόβλεπτο και δύσβατο δρόμο της ζωής. Ο δρόμος μας είναι η μοίρα που σου δείχνει κάποιες πόρτες οι επιλογές μας είναι οι πράξεις όπου θα μας οδηγήσουν αναλόγως. Η έμπνευση δεν έχει όρια και τέλμα και κάπου εκεί μπορεί να χαθείς και ο ίδιος χωρίς λογική προσπαθώντας να δέσεις κομμάτια συλλογισμών εγκαταλείποντας κάθε θεωρία. Έχοντας συγκρατήσει αρκετά συναισθήματα και να τα αφήσεις ελεύθερα να εκφραστούν μέσα από κάθε ήρωα, κάθε ιστορία, κάθε βίωμα. Η έμπνευση είναι ελευθερία.
  • Στο βιογραφικό σας μεταξύ άλλων αναφέρετε πως αγαπάτε το απρόβλεπτο. Πόσο απρόβλεπτο επίλογο δώσατε στην ιστορία σας;
    Φυσικά και αγαπώ το απρόβλεπτο. Ίσως όλη μου η ζωή είναι έτσι και έτσι θα συνεχίζω. Η ζωή είναι πιο ενδιαφέρουσα και εκρηκτική. Ο επίλογος στην ιστορία μου είναι μια παρακίνηση ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά που ίσως να θέλετε να γίνετε συνένοχοι τους η διώκτες τους. Δίνω μια άλλη διάσταση βάζοντας και ένα κομμάτι του υπερφυσικού που πάντα με γοήτευε και μου δημιουργούσε ερωτήματα προσπαθώντας να βρω το κλειδί για να ανοίξω εκείνη τη πόρτα του ανεξήγητου που είναι σαν μια σκοτεινή λίμνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δύο φόνοι με θύματα δύο άγνωστες γυναίκες μεταξύ τους. Ένα μαύρο γάντι που χαρακτηρίζει έναν κατά συρροή δολοφόνο που αναζητείται χρόνια. Δύο επιθεωρητές που πρέπει πάση θυσία να δώσουν ένα τέλος. Ένα ανελέητο κυνηγητό στους σκοτεινούς δρόμους του Εδιμβούργου. Πώς θα πρέπει να στηθεί η τέλεια παγίδα, ώστε να αποκαλυφθεί ο ένοχος; Μία ψυχολόγος και ένας πλούσιος γόνος σύμμαχοί τους, αλλά και αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Καλά κρυμμένα μυστικά και άνθρωποι διαθέσιμοι να αποπροσανατολίσουν όποιον προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια. Πώς η μοίρα θα τους μπλέξει σε ένα παιχνίδι στρατηγικής που τα πιόνια του κινούνται από ένα διεστραμμένο μυαλό; Ποιος θα πονέσει περισσότερο από την ανακάλυψη του πραγματικού δολοφόνου; Τι παρακινεί τους ήρωες να συνεχίσουν και μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο Εδιμβούργο σε ένα βαθιά αγωνιώδες, ατμοσφαιρικό βιβλίο γεμάτο έντονες συγκινήσεις.

Βιογραφικό
Η Αγγελική Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι μητέρα δύο παιδιών και ασχολείται με τη συγγραφή εδώ και 14 χρόνια. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία αγαπά τη ζωή, τη δράση, τον έρωτα και το απρόβλεπτο.