Η Λητώ Τσακίρη είναι η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων που αφουγκράζεται με τρόπο μοναδικό τις ανάγκες των μικρών μας φίλων. Πρεσβεύει πως το παιδί μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και ένα βιβλίο οφείλει να του χαρίσει τα μέγιστα. Υπογραμμίζει ότι το καλό παιδικό παραμύθι είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τα παιδικά μας συναισθήματα και μας φέρνει πιο κοντά.

Ποια εσωτερική ανάγκη συντρέχει ώστε να μετουσιώνεται τις σκέψεις σας σε δημόσιο λόγο και να τις μοιράζεστε με ένα ευρύτερο κοινό;

Αγαπητή κυρία Χριστοδούλου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μου φάνηκε ότι με ενδιαφέρει πολύ να ζήσω και να δουλέψω για τα παιδιά. Τα τελευταία 20 χρόνια δίπλα στους μικρούς μου μαθητές αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους, αυτά που τους ανησυχούν, αυτά που τους δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τη ζωή και την κοινωνία μας σήμερα Μέσα από τον καθημερινό διάλογο με τα παιδιά προέκυψαν και τα παραμύθια μου τα οποία θέλησα να τα μοιραστώ όχι μόνο μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους, γιατί αν εμείς οι μεγάλοι αντιληφθούμε και αλλάξουμε κάποια πράγματα στις συμπεριφορές μας τότε και τα παιδιά θα γίνουν πιο ευτυχισμένα.

Κυρία Τσακίρη είστε παιδαγωγός και συγγραφέας μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της IBBY, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει επηρεάσει το παιδαγωγικό σας έργο η συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Στη δική μου ζωή οι ιδιότητες της παιδαγωγού και της συγγραφέως αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη και όπως σας είπα και παραπάνω μέσα από την ενασχόλησή μου με την παιδική ψυχή, προέκυψαν αβίαστα και τα βιβλία μου. Τα παιδικά μου παραμύθια λειτούργησαν αρχικά ως υλικό καλύτερης επικοινωνίας με τους μικρούς μου μαθητές και αργότερα πήραν το δρόμο της δημοσιότητας.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Δεν μπορώ να σας ορίσω τη δυσκολία του να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο. Εμένα μου βγαίνει αβίαστα κάθε φορά που έχω κάτι να μοιραστώ με τα παιδιά μου. Όμως θεωρώ ότι ο κάθε συγγραφέας παιδικών βιβλίων, οφείλει να βάλει το χέρι στην καρδιά και να δώσει ψυχή. Το παιδί μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και ένα βιβλίο που θα φτάσει στα χέρια του, οφείλει να του χαρίσει τα μέγιστα Θεωρώ πως οι γονείς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να διαβάζουν και να αξιολογούν τα αναγνώσματα τα οποία φτάνουν στα χέρια των παιδιών τους και αν για τα δικά τους κριτήρια δεν καλύπτουν υψηλά στάνταρ σε ό,τι αφορά την αισθητική, την ποιότητα του λόγου και τη σωστή δομή, να μην τα επιλέγουν.

Το βιβλίο σας ” Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική” που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Τζιαμπίρης- Πυραμίδα με ποια αφορμή το γράψατε;

Θεωρώ ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες όταν διαμορφώνονται από την πρώιμη παιδική ηλικία διασφαλίζουν μία καλύτερη υγεία για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Μέσα από το παραμύθι μου «Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» προσπαθώ να δώσω στους γονείς ένα καλό βοήθημα σωστής διατροφής και στα παιδιά έναν χαρούμενο και ευφάνταστο οδηγό υγιεινών διατροφικών συνηθειών, που θα διευκολύνει την ποιότητα της ζωής τους προτρέποντάς σε σωστά διατροφικά πρότυπα.

”Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού.”Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ποια η προσωπική σας τοποθέτηση;

Τα παραμύθια κρύβουν όλες τις αξίες της ζωής, διηγούνται τους φόβους, τις ελπίδες, τα όνειρα της ψυχής του συγγραφέα. Όσα ζούμε, αισθανόμαστε, αντιλαμβανόμαστε, βλέπουμε μπορούν να γίνουν παραμύθια. Το αν αυτά θα επιβιώσουν σε βάθος χρόνου, έχει να κάνει με τον τρόπο, την ποιότητα, τη σωστή δομή τους και τα μηνύματα που μπορεί να μεταφέρουν τα παραμύθια αυτά. Ένα καλό παραμύθι δημιουργεί πρότυπα, μαθαίνει στο παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του και τους φόβους του, καταφέρνει να του μάθει τη διαχείριση δύσκολων θεμάτων που δεν μπορεί διαφορετικά να αντιληφθεί, δίνει αξίες και αναπτύξει τη φαντασία, οδηγεί σε σωστές συνήθειες ζωής και να ενδυναμώσει τον Ψυχικό του κόσμο. Το καλό παιδικό παραμύθι είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τα παιδικά μας συναισθήματα και μας φέρνει πιο κοντά.

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ένας γονιός κατάλληλα βιβλία για τα μικρά παιδιά;

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί κριτές στην επιλογή των κατάλληλων βιβλίων για τα μικρά μας παιδιά είναι σημαντικό να μπούμε στη διαδικασία να διαβάσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι αυτό που θα καταλήξει στα χέρια του παιδιού μας, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Γνωρίζοντας ότι από την παιδική ηλικία διαμορφώνονται τα κριτήρια και τα πρότυπα των παιδιών οφείλουμε να τους δίνουμε στα χεράκια τους υλικό με τα υψηλότερα δυνατά στάνταρ και βιβλία τα οποία θα προάγουν τις αξίες ζωής, θα έχουνε ποιότητα στην αισθητική τους, καλή εικονογράφηση και θα κρύβουν μηνύματα.

Πώς ο/η παιδαγωγός μπορεί να εντρυφήσει την αγάπη της φιλαναγνωσίας στους μικρούς μας φίλους;

Από την προσχολική ακόμη ηλικία το καλό παραμύθι επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και παίζει δυναμικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Θεωρώ ότι πρώτα η οικογένεια και μετά το σχολείο οφείλουν να φέρουν το παιδί κοντά στο βιβλίο. Όταν οι γονείς είναι λάτρεις του βιβλίου δημιουργούν ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά τους. Εμείς οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά -ανάλογα με τη θεματική ενότητα που δουλεύουμε- τα αντίστοιχα βιβλία που συμπληρώνουν τη δουλειά μας και ενημερώνουν το παιδί με ευφάνταστο τρόπο τονώνοντας έτσι καθημερινά την αγάπη του για γνώση μέσω του βιβλίου. Τροφοδοτώντας τη φιλαναγνωσία των μικρών μας μαθητών δημιουργούμε τις συνθήκες να αγαπήσουν το διάβασμα και στην ενήλικη ζωή τους.

Πότε η ανάγνωση ενός βιβλίου στο σχολικό περιβάλλον έχει αξία και ουσία;

Ένα βιβλίο στο σχολικό περιβάλλον έχει αξία όταν πραγματικά μπορεί να προάγει τις αξίες ζωής, να δημιουργεί πρότυπα, να λειτουργεί σαν ένα εργαλείο που μέσω αυτού θα δώσουμε τα μηνύματα τα οποία θέλουμε με έναν πιο ευφάνταστο τρόπο για τα παιδιά μας.

Ποια είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στη σημερινή Ελληνική κοινωνία;

Αρκετοί νέοι γονείς είναι καλοί και ευαισθητοποιημένοι αναγνώστες. Η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία δίνει τη θέση που του αξίζει στο καλό παιδικό βιβλίο. Το διαδίκτυο έχει συντελέσει στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες. Φυσικά η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει την αγοραστική μας δύναμη, αυτό συνεπάγεται μία πτώση στην αγορά του βιβλίου γενικά και κατ’ επέκτασιν του παιδικού βιβλίου. Θέλω να πιστεύω ότι η κρίση θα βοηθήσει τα καλά βιβλία να ξεχωρίσουν από τις μαζικές παραγωγές αβέβαιης ποιότητας.

Είστε συγγραφέας, παιδαγωγός και ενεργό μέλος στο τμήμα Παιδιού του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων. Βραβευτήκατε για τις δράσεις σας και το εθελοντικό σας έργο στήριξης των δομών του, ενώ τα τελευταία χρόνια τα βιβλία σας κυκλοφορούν Υπό την Αιγίδα του Ομίλου. Ποια συναισθήματα σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Κάποια στιγμή πριν τέσσερα χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά το θεάρεστο έργο του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων υλοποιώντας μία εκδήλωση γι’ αυτούς. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που δουλεύει ο Όμιλος, η στήριξη των συνανθρώπων μας από τις δομές του. Έτσι αποφάσισα να συμμετέχω και εγώ ενεργά -όποτε μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου- με δράσεις εθελοντισμού στο τμήμα παιδιού του Ομίλου. Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία μου κυκλοφορούν Υπό την αιγίδα του Ομίλου και υλοποιώ δράσεις εθελοντισμού επικοινωνώντας όλα αυτά που πρεσβεύει ο όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με συναδέλφους μου πανελλαδικά. Θεωρώ ότι όλο αυτό με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα συνεχίσω να το πράττω όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου και οι συνθήκες της ζωής μου. Άλλωστε όλα τα χρόνια που δουλεύω με παιδιά προσπαθώ να δώσω στους μικρούς μου μαθητές να καταλάβουν τη μεγάλη αξία της προσφοράς, την αξία της αλληλοβοήθειας, του αλληλοσεβασμού και της συνύπαρξης. Στο σχολείο μου το “Κέντρο Προσχολικής Αγωγής ΛΗΤΩ” στην πόλη της Λάρισας όπου ζω με την οικογένειά μου, δουλεύω με τους συνεργάτες μου όλο το χρόνο πλήθος δράσεων εθελοντισμού μαθαίνοντας στα παιδιά με βιωματικό τρόπο την αξία της προσφοράς.

Τα βιβλία σας γνωρίζουν την αγάπη των αναγνωστών σας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία;

Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια, κάθε νέο βιβλίο μου που κυκλοφορεί είναι μια δοκιμασία αποδοχής και μια πρόκληση για μένα. Νιώθω πολύ τυχερή που οι μικροί μου φίλοι και οι γονείς τους αγκάλιασαν τη δουλειά μου μέχρι σήμερα και εύχομαι να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους για πολλά χρόνια ακόμη. Όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό παιδί που αν το θυμηθούμε και το νοιαστούμε, τότε είναι σίγουρο πως ερχόμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας, ελπίζω το δικό μου μικρό παιδί που κρύβω στην καρδιά μου να συνεχίσει να εκφράζεται με θάρρος και να μη μεγαλώσει ποτέ!

Έχετε επαφή με τους αναγνώστες των βιβλίων σας; Αν ναι, διαπιστώνετε να έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές τους συνήθεις μετά την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Με χαρά ανακαλύπτω ότι το έχουν αγαπήσει το βιβλίο της “Κυράς Διατροφής” και οι γονείς και τα παιδάκια που το διάβασαν αν και κυκλοφορεί μοναχά δύο μήνες τώρα, κοντεύει να εξαντληθεί η 2η χιλιάδα του και είμαι ευτυχής γι’ αυτό.

Ποια ηχηρά μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το εμπνευσμένο με ευφάνταστο τρόπο παραμύθι σας;

Η “κυρά Διατροφή” θέλει να βάλει σε τάξη τις διατροφικές μας συνήθειες. Επιδιώκει να βγάλει από την καθημερινή μας διατροφή τα πολλά συντηρητικά και τα συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, θέλει να μας θυμίσει την αξία των φρούτων και των λαχανικών, τη σωστή επιλογή τροφών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής μας,ώστε να μάθουν από μικρά και τα παιδάκια μας να τρέφονται σωστά διασφαλίζοντας την καλή υγεία τους.

Ποια αγαπημένη σας φράση θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του vivlio-life.gr;

Η Marguerite Annie Johnson ή κατά κόσμον Maya Angelou Αμερικανίδα ακτιβίστρια τραγουδίστρια, ποιήτρια και πεζογράφος είπε την αγαπημένη μου ατάκα: «Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις».