Συγγραφέας του βιβλίου «Η αφαιρετική μέθοδος» – Εκδόσεις «Πηγή»

Αν κι έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια από τότε που ολοκλήρωσε το βιβλίο της η Γεωργία Πετούλη Γλάρου, εύκολα διαπιστώνει ο αναγνώστης πως «Η αφαιρετική μέθοδος» είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο. Στη συναρπαστική ιστορία συνωμοσίας που εμπνεύστηκε, πρωταγωνιστούν η Λιζ και ο Λεόν. Ωστόσο εκείνοι που κρατούν τα μυθοπλαστικά πρωταγωνιστικά της ηνία είναι τα μέλη μιας κλειστής σκοτεινής ομάδας που αποτελείται από τους οικονομικά ισχυρούς του κόσμου. Η συγγραφέας την αποκαλεί «κάστα» και η δράση της μας βάζει σε σκέψεις και «παίζει» με τα συναισθήματά μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Όπως λέει στο Vivlio-life, η ομάδα αυτή «υποχρεώνει τους ηγέτες των χωρών να εκτελούν τα σχέδιά της, καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων και χειραγωγεί την παγκόσμια ιστορία. Οδηγεί τα γεγονότα προς την πλευρά που η ίδια έχει επιλέξει και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο…»

Πριν μιλήσουμε για τους ήρωές σας θα ήταν καλό να μας δώσετε τον ορισμό της αφαιρετικής μεθόδου του τίτλου σας και πώς εφαρμόζεται στην ιστορία σας.
Η Αφαιρετική είναι η μέθοδος που επιλέχθηκε να εφαρμοσθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό με σκοπό τη γρήγορη μείωσή του. Αποτυπώνεται όταν αρχίζουν να αφαιρούνται από την πρωταγωνίστρια βασικά στοιχεία της ύπαρξής της. Εμφανίζεται και πάλι στο τέλος σαν μια μαθηματική-φιλοσοφική πράξη. Η επιλογή του τίτλου του βιβλίου ήταν κάτι που δεν διαπραγματεύτηκα ούτε για μια στιγμή, είχε «κλειδώσει» πριν ακόμα αρχίσω να γράφω την ιστορία.

Κοινωνικό ερωτικό μυθιστόρημα συνωμοσίας χαρακτηρίζετε το βιβλίο σας. Ας μείνουμε στην τελευταία λέξη και εξηγήστε μας τη συνωμοσία που κρύβεται στα κεφάλαιά του.
Πράγματι, η συνωμοσία είναι κάτι που ο αναγνώστης συναντάει συνεχώς μπροστά του, πολλές φορές είναι σχεδόν αόρατη και δεν συμβαίνει μόνο μια φορά. Η πρώτη συνωμοσία που θα συναντήσει είναι της «κάστας» εναντίον της ανθρωπότητας, ακολουθεί τον πρωταγωνιστή εναντίον μιας νεαρής κοπέλας αλλά δεν σταματάει εκεί, στην πορεία θα σκοντάψει και σ’ άλλες. Κατά την γνώμη μου η πιο σημαντική, και η πιο αθέατη, είναι αυτή του σύμπαντος εναντίον της αρχικής συνωμοσίας. Απομένει να μάθει ο αναγνώστης αν αυτή στέφθηκε με επιτυχία ή όχι.

Ξεκινάτε την ιστορία σας με την επιτακτική ανάγκη μείωσης του ανθρώπινου γένους που αποφασίζουν οι επτά επικεφαλής της «κάστας». Τι είναι η «κάστα», από ποιους αποτελείται και ποιος είναι ο σκοπός της;
Η «κάστα» είναι μια μικρή, κλειστή, σκοτεινή ομάδα που αποτελείται από τους οικονομικά ισχυρούς του κόσμου. Υποχρεώνει τους ηγέτες των χωρών να εκτελούν τα σχέδια της, καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων και χειραγωγεί την παγκόσμια ιστορία. Οδηγεί τα γεγονότα προς την πλευρά που η ίδια έχει επιλέξει και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, προκειμένου να πετύχει την επίτευξη του στόχου που επιδιώκει.

Τον τελευταίο χρόνο που άλλαξαν τα πάντα στη ζωή μας ακούσαμε πολλά σενάρια περί μείωσης του πληθυσμού της γης. Δυστυχώς τα σενάρια αυτά όλο και αυξάνονται… Κάπου εκεί κρύβεται και η πηγή έμπνευσή σας;
Το βιβλίο το έγραψα δύο χρόνια πριν, δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι θα συνέβαινε. Είναι μια γενικότερη ανησυχία που έχει αναπτυχθεί μέσα μου την τελευταία δεκαετία. Σίγουρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η χώρα που ζούμε και πού μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Η υπόθεση και ο τίτλος του βιβλίου είναι απόρροια των απότομων αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας. Αισθάνομαι ότι συνεχώς μας αφαιρούν-στερούν πράγματα, και δεν εννοώ μόνο τα υλικά. Αρχικά αφαιρέθηκε η αξιοπρέπεια ενός λαού και η οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι μεγάλωσε υπερβολικά ο κατάλογος, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση αφαιρέθηκαν από τη ζωή μας σημαντικές και αναντικατάστατες χαρές: οι σφικτές αγκαλιές στο αντάμωμα, τα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, οι συζητήσεις φίλων με ένα ποτήρι κρασί, το σεργιάνι στα μαγαζιά της πόλης, το λίκνισμα σε ένα κλαμπάκι, η απόλαυση της διαδρομής ενός ταξιδιού, τα φιλιά που συνοδεύουν τις φιλίες, η χειραψία με τον γείτονα. Απλές μικρές καθημερινές ευχάριστες ανθρώπινες συνήθειες, ξαφνικά έπαψαν να συμβαίνουν. Οι αφαιρετικές πράξεις που συντελέστηκαν πάνω στη ζωή μας είναι μια ατελείωτη λίστα. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο, ούτε καν ένα χαμόγελο, τα στόματα των ανθρώπων πλέον είναι καλυμμένα.

Λιζ. Μια πρωταγωνίστρια που εξαρχής συμπαθεί ο αναγνώστης. Η τρυφερή σχέση της με τον Τομ είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Την είχε ανάγκη αυτή τη σχέση η ηρωίδα σας;
Η ηρωίδα μου είναι ένα αξιαγάπητο πλάσμα που ξεχωρίζει για τον αλτρουισμό της και την προσφορά της στο σύνολο, ο Τομ αυτό το διέκρινε και γι’ αυτό ακριβώς την επέλεξε. Και ναι, η Μελίζα την είχε ανάγκη αυτή τη σχέση, είναι μέρος της φύσης της να δένεται και ν’ αγαπάει τους ανθρώπους, και όχι μόνο. Την ίδια ακριβώς ανάγκη είχε και ο απίθανος Τομ, πρόκειται για μια αμοιβαία και αμφίδρομη σχέση καθώς είναι δοτικά πλάσματα και οι δυο τους.

Είναι, πραγματικά, πολύ όμορφο για όλους εμάς που αγαπούμε τα ζώα και τα έχουμε στην ψυχή και τη ζωή μας, να διαβάζουμε βιβλία στα οποία πρωταγωνιστές με ουρά παίζουν καθοριστικό ρόλο. Μιλήστε μας για την απόφασή σας να εντάξετε στην μυθοπλαστική σας ομάδα τον Τομ…
Η αγάπη του σκύλου για τον άνθρωπο είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου για τον άνθρωπο. Αυτό από μόνο του παράγει μια μοναδική και σπάνια σχέση που αξίζει να ειπωθεί ξανά και ξανά. Είναι το αίσθημα της αγάπης που δίνεται άνευ ορίων και χωρίς ανταλλάγματα, αυτό το αίσθημα ήταν που ήθελα να αποτυπώσω στο μυθιστόρημα. Καλό θα ήταν εμείς οι άνθρωποι να παραδειγματιζόμαστε από αυτά τα πλάσματα.

Η γνωριμία της με τον Λεόν επεισοδιακή. Όπως ο γαλανομάτης σκύλος την είχε επιλέξει για να της αφοσιωθεί με τη φιλία του, έτσι και με τον νεαρό άντρα… Η Λιζ έγινε συνειδητή επιλογή του χωρίς να το γνωρίζει. Μιλήστε μας γι’ αυτή την «τυχαία» γνωριμία.
Η γνωριμία του Λεονάρντο μαζί της ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία, έγινε καθ’ υπόδειξη της «κάστας» και έναντι σημαντικής αμοιβής. Ο Λεόν αφού μελέτησε προσεχτικά τον χαρακτήρα της κοπέλας στη συνέχεια οργάνωσε ένα καλοστημένο σχέδιο μιας πρώτης συνάντησης, ώστε εκείνη να πειστεί για να τον ξανασυναντήσει. Η παραπλάνηση είναι βασικό μέσο του σχεδιασμού προσέγγισης και είναι αναπόσπαστη μέρος της πλοκής του μυθιστορήματος.

Ο αποστολέας των φακέλων αλλά και των τηλεφωνικών μηνυμάτων που δέχεται ο Λεόν είναι ένα πρόσωπο που ανήκει στην «κάστα». Θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του καθώς πλησιάζουμε στον επίλογο ή θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι;
Θα αποφύγω ν ’απαντήσω, γιατί έτσι θα χαθεί μέρος της μαγείας του μυθιστορήματος, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το Νο 2 θα είναι πιο αποκαλυπτικό.

H πλοκή της ιστορίας σας σε ορισμένα σημεία και όσο προχωρούμε την ανάγνωση δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα. Ποια ήταν τα δικά σας συναισθήματα παρακολουθώντας τη συγκλονιστική ιστορία της Λιζ;
Όσο πιο πολύ διέσχιζα την ιστορία και προχωρούσα στο βάθος της, η ένταση των γεγονότων, η σύγκρουση, η αθωότητα, η προδοσία και η ανατροπή, μου έκοβαν την ανάσα. Εκτός από συγγραφέας του βιβλίου τυχαίνει να είμαι και ο πρώτος αναγνώστης του, υπήρχαν φορές που για να ισορροπήσω και να μπορώ να συνεχίσω έπρεπε να περπατήσω μόνη το βράδυ, να ακούσω δυνατά μουσική ή να οδηγήσω με ταχύτητα σε μια λεωφόρο. Αν και ο καλύτερος τρόπος για ν΄ αποφορτιστώ, παραμένει ένα μακροβούτι στη θάλασσα.

Πιστεύετε ότι η ιστορία που διηγείστε έχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει;
Η ιστορία που πραγματεύομαι προϋπήρχε πολύ πριν εγώ αρχίσω να την γράφω. Πάντα έχω την αίσθηση ότι οι τρεις πρωταγωνιστές ήρθαν και με συνάντησαν ένα ζεστό μεσημέρι του Σεπτέμβρη μέσα στο μυαλό μου, εγώ απλώς τους άνοιξα και άκουσα αυτό που είχαν να πουν. Η συγγραφή του μυθιστορήματος ολοκληρώθηκε μέσα σ’ ένα μήνα, απομονώθηκα στο πιο απομακρυσμένο σημείο του σπιτιού και έγραφα μόνο τα βράδια, γιατί το πρωί εργαζόμουν, ομολογώ ότι έφτασα στα όρια των αντοχών μου. Κάποιες φορές αισθανόμουν ότι είχα ένα βάρος μέσα μου που έπρεπε να απαλλαχθώ, και άλλοτε πάλι, ότι εκτελούσα ένα χρέος. Έχω την εντύπωση ότι ο δικός μου ο ρόλος είναι περισσότερο αυτός της διάδοσης της ιστορίας και λιγότερο της συγγραφής.

Ολοκληρώνοντας το βιβλίο σας έχω την αίσθηση πως επιδίωξή σας ήταν να μας ταρακουνήσετε ως αναγνώστες ώστε να δούμε πέρα από το προφανές, να αναζητήσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά που γίνονται για μας χωρίς εμάς. Θέλετε να μας πείτε τι θέλετε να κρατήσουμε από την «αφαιρετική μέθοδο»;
Το περιέγραψε σε μία μόνο πρόταση τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Πλάτωνας, όταν είπε εκείνο το περίφημο «Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνον που εσφαλμένα πιστεύει πως είναι ελεύθερος». Στο πέρασμα των αιώνων δόθηκαν απαντήσεις και πιθανές λύσεις από πολλούς και με διαφορετικό τρόπο, εγώ κρατάω την πιο πρόσφατη εκδοχή κι αυτή που με πάντα με συγκλονίζει, αυτή που μας χάρισε η Patti Smith, όταν έντυσε με μουσικές και την ορμή της φωνής της το τραγούδι «People have the power», θέλοντας να δείξει την τεράστια δύναμη που αποκτούν οι άνθρωποι όταν ενώνονται.

Να υποθέσουμε πως αυτή την εποχή γράφετε τη συνέχεια του πρώτου σας βιβλίου:
Προς το παρόν ολοκληρώνω μια σειρά διηγημάτων. Είναι μικρές ξεχωριστές ιστορίες που η κάθε μια έχει μια ιδιομορφία, μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μια «ιδιαίτερη» προσέγγιση γεγονότων και ένας διαφορετικός τρόπος γραφής. Κάποιες ιστορίες είναι συγκινητικές, κάποιες τρυφερές, κάποιες αλλόκοτες, κάποιες στενάχωρες, κάποιες περίεργες, αλλά όλες εστιάζουν σε όντα που φτάνουν στα όρια τους. Μόλις τελειώσω ευελπιστώ να ξεκινήσω το δεύτερο μέρος του βιβλίου το οποίο εξ αρχής ήθελα να γίνει τριλογία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Λιζ στεκόταν μπροστά στην τζαμαρία του μικρού της δωματίου και κοίταζε τη θάλασσα. Ξαφνικά, γύρισε το κεφάλι της προς το μέρος του και είπε ενθουσιασμένη: “Τομ, αγόρι μου, σήμερα προβλέπεται να είναι μια ιδιαίτερα εξαιρετική μέρα, μόλις πέρασαν από μπροστά μου δυο ερωτευμένοι υπεροπτικοί γλάροι, και ξέρεις, οι γλάροι που φλερτάρουν είναι το γούρι μας!”.
Είχε τη βεβαιότητα ότι διέθετε τον μηχανισμό που του εξασφάλιζε τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων, των ερωμένων, των εχθρών. Πίστευε ότι είχε προικιστεί με την ικανότητα να οδηγεί τους ανθρώπους και τα γεγονότα εκεί που βόλευαν τον ίδιο. Όπως και στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις που είχε αναλάβει αποστολή, ο Λεόν έλαβε μήνυμα στο κινητό του, που τον ενημέρωνε ότι στην ταχυδρομική θυρίδα που είχε ανοιχτεί στο όνομά του, υπάρχουν έγγραφα, οδηγίες και προκαταβολή. Μόλις επέστρεψε από το ταχυδρομείο, άνοιξε τον φάκελο και βρήκε μια δεσμίδα με χρήματα, δύο φωτογραφίες με το πρόσωπο ενός κοριτσιού, δεκατρείς εκτυπωμένες σελίδες και ένα εισιτήριο κινηματογράφου με ημερομηνία της ίδιας ημέρας. Η πρώτη σελίδα ανέφερε “Έχεις στη διάθεσή σου μία εβδομάδα για να σε εμπιστευτεί” και τίποτα άλλο.
Και ξαφνικά, την είδε να μπαίνει.
Ένα κορίτσι με σγουρά μαλλιά, φορώντας ένα κόκκινο μπουφάν και κρατώντας μια κόκκινη ομπρέλα, μπήκε μέσα στην αίθουσα. Τίποτα το ιδιαίτερο, σκέφτηκε ο Λεόν. Έβγαλε το ρολόι πολυτελείας από τον καρπό του και το έχωσε βαθιά στην τσέπη του τζάκετ που φορούσε.

Βιογραφικό
Η Γεωργία Πετούλη, το γένος Γλάρου, σπούδασε στο ΑΠΘ, ζει στην Αθήνα και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος. Το 2015 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Bridge Γυναικών Ελλάδος και στη συνέχεια αφιερώθηκε µε πάθος στη συγγραφή. «Η Αφαιρετική Μέθοδος» είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε και είναι ένα κοινωνικό ερωτικό μυθιστόρημα συνωμοσίας. Βρίσκει γοητευτικό να περιγράφει χαρακτήρες και καταστάσεις εντός και εκτός πραγματικότητας και πιστεύει ότι η συγγραφή πρέπει να είναι ανυπάκουη, τολμηρή και απρόβλεπτη.
«Όταν η φαντασία συναντάει την πραγματικότητα, αποκτάς το δικαίωμα να ανατρέψεις τα πάντα, ακόμα και την ίδια τη φαντασία».