Νέο, ξεκαρδιστικό αυτή τη φορά, μυθιστόρημα από τον Αύγουστο Κορτώ, Βεντέτες από τον Πάνο Σόμπολο, τένις, μυστήριο και ίντριγκα στην κοινωνία των Χανίων από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη και καθηλωτικός Κέπλερ, το κύκνειο άσμα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου, δίπλα σε υπέροχα νέα παιδικά βιβλία, αλλά και δύο βραβεία, συνθέτουν την εικόνα αυτής της βδομάδας.

Το σεξ και πώς να το αποφύγετε είναι το νέο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, μια κωμική ιστορία για την καθημερινότητα των εργαζόμενων μανάδων, για τον έρωτα, που χρειάζεται πρόσφορες συνθήκες ώστε να ανθίζει παρά το πέρασμα του χρόνου, και για το σεξ, αυτή την τόσο ανθρώπινη ανάγκη, που συχνά αποφεύγουμε, κι ας νιώθουμε τη σπίθα του.

Ιστορικό μυθιστόρημα, μυθιστορηματική βιογραφία, μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας, το βιβλίο Θεόφιλος και Κασσιανή είναι το τελευταίο βιβλίο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου (1933-2023) και αποτίει φόρο τιμής σε μια εξέχουσα γυναικεία μορφή του βυζαντινού κόσμου, την ποιήτρια και υμνογράφο Κασσιανή, το τροπάριο της οποίας ψάλλεται τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες.

Κάτι σαν αγάπη είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Πολυχρόνη Κουτσάκη, του τέταρτου βιβλίου του συγγραφέα με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γιώργο Δάντη, μετά τη βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο «Τριλογία της Κρήτης»: Καιρός για ήρωες (2013), Μια ανάσα μόνο (2015), Δεν είσαι εδώ (2016).

Το πασίγνωστο σουηδικό συγγραφικό δίδυμο με το ψευδώνυμο Λαρς Κεπλερ επιστρέφει με τον Άνθρωπο του καθρέφτη, ένα καθηλωτικό θρίλερ μυστηρίου. Ο Λαρς Κέπλερ, με τα βιβλία με ήρωα τον επιθεωρητή Γιούνα Λίννα, είναι ο πρώτος σε πωλήσεις συγγραφέας στη Σουηδία σήμερα, ενώ μεταφράζεται με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 36 γλώσσες.

Στο βιβλίο Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα ο Πάνος Σόμπολος καταγράφει εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα.

Το Βαθιά. Μια ιστορία αγάπης από τη μια γενιά στην άλλη του Νορβηγού συγγραφέα και εικονογράφου Stephen Hogtun είναι μια συγκινητική ιστορία που μιλά για νέες εμπειρίες και μεγάλες περιπέτειες. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια ιστορία για την αγάπη που περνά από γενιά σε γενιά.

Ο θησαυρός. Μια ιστορία για τη χαρά που δίνει το αναπάντεχο των Marcela Ferreira και Brian Lambert
είναι η ιστορία της λαγουδίνας που ξεκινά να ανακαλύψει έναν θησαυρό και βρίσκει ότι τελικά το πιο πολύτιμο είναι οι φίλοι που συναντά στον δρόμο.

Η δημοφιλής σειρά «Μια ματιά» που έχει αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς αναγνώστες, εμπλουτίζεται με τον τίτλο Μια ματιά μέσα σε έναν πύραυλο των Lara Bryan και Caroline Attia, μια συναρπαστική περιπέτεια στο διάστημα με την επιστημονική συμβολή του UK SPACE AGENCY, για να μάθουν τα παιδιά πώς λειτουργεί ένας αληθινός πύραυλος!

Με απλή γλώσσα, χιούμορ και ωραία εικονογράφηση το βιβλίο Τι το θέλω το γιογιό; της Katie Daynes και της Marta Álvarez Miguéns θα απαντήσει σε όλες τις απορίες των παιδιών και θα τα βοηθήσει να ξεχάσουν για πάντα τις πάνες! Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Οι απορίες των μικρών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες)».

Τέλος, έχουμε πολύ ευχάριστα νέα! Η διοργάνωση των βραβείων νέων σχεδιαστών τίμησε τα βιβλία μας Μαρία Κάλλας – Ζώντας μόνο για την τέχνη της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ και Ασπριχώρα του Νίκου Τομαρά για την εξαιρετική εικονογράφηση της Studded Betrayal (Χριστίνα Δημητρά).

Ελληνική πεζογραφία

TIMH 13,30€
ΣΕΛΙΔΕΣ 256

Το σεξ και πώς να το αποφύγετε
Αύγουστος Κορτώ

Η Αγγελική δεν έχει όρεξη –ούτε κουράγιο– για σεξ. Δουλεύει σκοτωτά, είναι μάνα δυο δίδυμων πεντάχρονων αγοριών που της αλλάζουν τα φώτα, κι η κούρασή της είναι τόσο τρομερή, που δεν αισθάνεται καθόλου ερωτεύσιμη. Όσο κι αν λατρεύει την οικογένειά της, ζηλεύει τις φίλες της για την ανεξαρτησία τους.
Ο άντρας της ο Κώστας, απ’ την άλλη, έχει πάθει οίστρο και δεν την αφήνει σε ησυχία. Να φταίνε οι ανασφάλειες του φύλου του, να πάσχει από κρίση μέσης ηλικίας ή μήπως οι ξαφνικές ορέξεις του οφείλονται σε κρυφές, ευκαιριακές επαφές με άλλες γυναίκες;
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Στέλιος, ο εγωπαθής, νάρκισσος πρώην της Αγγελικής, αρχίζει να την πολιορκεί φανατικά και γλυκανάλατα, έπειτα από δεκάξι χρόνια απουσίας.

TIMH 20,90€
ΣΕΛΙΔΕΣ 464

Θεόφιλος και Κασσιανή
Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου

Βασιλεύουσα, Οκτώβριος του 829 μ.Χ. Ο εικονομάχος πρίγκιπας Θεόφιλος στέφεται αυτοκράτορας του βυζαντινού θρόνου μετά τον θάνατο του πατέρα του, Μιχαήλ Β΄ του Τραυλού.
Τίποτα δεν μαρτυρά τα δυνατά πάθη που κρύβει μέσα του, τον καταδικασμένο έρωτά του για την Κασσιανή, που, από ένα πείσμα της στιγμής, απαρνήθηκε επιλέγοντας για σύντροφό του τη Θεοδώρα. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο Θεόφιλος και η Κασσιανή θα αναμετρηθούν με το πεπρωμένο τους· το όραμα εκείνου για την ανάγκη μιας βαθιάς θρησκευτικής μεταρρύθμισης χωρίς τα είδωλα των εικόνων, για δωρεάν παιδεία και δικαιοσύνη, η δική της επιθυμία να χτίσει το μικρό της μοναστήρι και να αφοσιωθεί στον Θεό, να γράψει τους ύμνους για τους οποίους ένιωθε ότι ήταν προορισμένη. Δίπλα τους, κρυφοί εικονολάτρες και εικονομάχοι, φωτισμένοι λόγιοι και μοναχοί, πιστοί φίλοι και αδίστακτοι αξιωματούχοι, μια αυτοκρατορία όπου κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν…

TIMH 14,90€
ΣΕΛΙΔΕΣ 304

Κάτι σαν αγάπη
Πολυχρόνης Κουτσάκης

Η νέα αντιδήμαρχος Χανίων Λένα Καράκη είναι 29 χρονών και η εμφάνισή της δεν παύει να τροφοδοτεί τα κουτσομπολιά της πόλης για το πώς αναδείχτηκε. Τώρα, όμως, βρίσκεται στο γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Γιώργου Δάντη για να του ζητήσει να βοηθήσει την δεκαεπτάχρονη αδερφή της Ιφιγένεια, την τενίστρια-φαινόμενο, που προορίζεται για μεγάλη διεθνή καριέρα. Αν γλιτώσει βέβαια, γιατί κάποιος θέλει να τη σκοτώσει…
Η αμοιβαία αντιπάθεια του Δάντη με την Ιφιγένεια, με την πρώτη ματιά, ο ακατανόητος δαιδαλώδης κόσμος του τένις, τα προκλητικά, εξωτικά μάτια της Λένας και η εξ αποστάσεως σχέση με την κοπέλα του είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων του. Από το κέντρο της πόλης των Χανίων ως τα χωριά του νομού, θα βρεθεί αντιμέτωπος με οικογένειες γεμάτες μυστικά και εξίσου γεμάτες τσέπες, που μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, και κυρίως να ξεφορτωθούν όποιον προσπαθήσει να τους σταθεί εμπόδιο.

Aστυνομική λογοτεχνία

TIMH 20,90€
ΣΕΛΙΔΕΣ 592

Ο άνθρωπος του καθρέφτη
Λαρς Κέπλερ

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η όμορφη Γέννυ, απάγεται μέρα μεσημέρι καθώς επιστρέφει από το σχολείο. Καταλήγει σ’ ένα ρημαγμένο σπίτι, όπου έρχεται αντιμέτωπη, μαζί με άλλα κορίτσια, με φρικαλεότητες πολύ πέρα από τους χειρότερους εφιάλτες της. Μια νύχτα με βροχή, πέντε χρόνια μετά, το απαγχονισμένο σώμα της Γέννυ βρίσκεται κρεμασμένο στη μέση μιας παιδικής χαράς. Η αστυνομία πασχίζει με εντελώς πενιχρά στοιχεία να ανακαλύψει οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει κάπου, όταν ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα εντοπίζει μια αλλόκοτη σύνδεση του φόνου της Γέννυ με έναν θάνατο που είχε δηλωθεί ως αυτοκτονία πολλά χρόνια πριν. Η εξαφάνιση μιας ακόμη έφηβης κοπέλας καθιστά σαφές στον Γιούνα πως έχουν να κάνουν με έναν κατά συρροή δολοφόνο – και το πιο πιθανό είναι πως η δολοφονική του μανία βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημά της…

Ντοκουμέντα-μαρτυρίες

TIMH 18,80€
ΣΕΛΙΔΕΣ 432

Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα
Πάνος Σόμπολος

Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.
Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη. Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες.

Με πολύχρωμη εικονογράφηση

TIMH 12,20€
ΣΕΛΙΔΕΣ 32

Βαθιά. Μια ιστορία αγάπης από τη μια γενιά στην άλλη
Stephen Hogtun

Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου

«Πήγαινε, μικρό μου, κολύμπησε ελεύθερα» ψιθύρισε.
«Θα περιμένω πάντα εδώ…»
Αυτή είναι η ιστορία μιας μαμάς φάλαινας και του μωρού της. Είναι η ιστορία του κοινού τους ταξιδιού μέσα στον ωκεανό.

TIMH 9,90€
ΣΕΛΙΔΕΣ 32

Ο θησαυρός. Μια ιστορία για τη χαρά που δίνει το αναπάντεχο
Marcela Ferreira

Εικονογράφηση: Brian Lambert
Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου

Μια φορά, σ’ ένα κρύο, σκοτεινό βουνό ήταν ένα παλιό ξύλινο σεντούκι. Και μέσα στο σεντούκι ήταν ένας θησαυρός τόσο σπουδαίος, που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει όλα σου τα όνειρα.
Ή τουλάχιστον έτσι έλεγαν.

TIMH 8,80€
ΣΕΛΙΔΕΣ 14

Μια ματιά μέσα σε έναν πύραυλο
Lara Bryan

Εικονογράφηση: Caroline Attia
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα

Ήρθε η ώρα για την εκτόξευση! Ρίξε μια ματιά μέσα σε έναν πύραυλο για να μάθεις πώς λειτουργεί και ζήσε μαζί με τους αστροναύτες μια συναρπαστική περιπέτεια στο διάστημα.

TIMH 7,50€
ΣΕΛΙΔΕΣ 12

Τι το θέλω το γιογιό;
Katie Daynes

Εικονογράφηση: Marta Álvarez Miguéns
Μετάφραση: Βασιλική Νίκα

Τι είναι αυτό το γιογιό και γιατί το χρειάζομαι;
Μήπως είναι καλύτερο να φοράω για πάντα πάνα;