Η συλλογή ποιημάτων Εννέα μήνες στη Φορμόλη αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός λογοτεχνικού σχεδίου. Ενώ η αφήγηση του ομότιτλου θεατρικού έργου τριών πράξεων (εκδόσεις Ρώμη, 2022) τοποθετείται in media res με την προσωποποίηση των εσωτερικών φωνών του δρώμενου προσώπου, η ποιητική συλλογή ακολουθεί την στατική τοποθέτηση του ποιητικού Εγώ σε συγκεκριμένα πλαίσια σύλληψης, χαράζοντας την πορεία φυγής από τον κεντρικό θεματικό πυρήνα, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από την απόρριψη, την αποβολή μιας εννιάμηνης κύησης ερωτικής ιστορίας, η οποία παραμένει μετέωρη. Αντίθετα από το θεατρικό, ως κείμενο πολυδιάστατο, τα ποιήματα διαγράφουν σημεία ημερολογιακής αφήγησης (ακόμα και αυτά σε διαλογική μορφή), καθώς μερικά είναι αυτόματης γραφής. Δύο ποιήματα προμετωπίδας σηματοδοτούν την αφετηρία και το τέλος δυο διαφορετικής έντασης και αυτογνωσίας διακριτών θεματικών πυρήνων. Η σταδιακή μετουσίωση της απόρριψης οδηγεί τον ποιητικό αφηγητή στην αυτοσυνειδησία και στην αποστασιοποίηση η οποία μεταβάλλεται σε δόγμα, σε μία πάγια προσωπική κοσμοθεωρία.
Η συλλογή συνοδεύεται από επίμετρο με τίτλο «Μέσα κι έξω από τη γραμματική του πάθους. Η κοσμογονία του ποιητή ως κώδικας ανάγνωσης», μία συνέντευξη του Δημήτρη Σούκουλη στον κριτικό λογοτεχνίας και δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο. Επίσης, στο παράρτημα QR code ανακατευθύνει τον αναγνώστη στο προσωπικό ιστολόγιο «Λέξεις Φυγόκεντρες» του ποιητή στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί διάφορα άρθρα που πλαισιώνουν την «ποιητική αντίληψη» του συγγραφέα και την εξέλιξη της κοσμοθεωρίας του, εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων.

Στοιχεία έκδοσης:
ISBN: 978-960-655-167-3
Αριθμός Σελίδων: 102
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14Χ21 cm

Επιμέλεια κειμένων: Πυρένη Στέλλα, Ματσούκα Ρούλα
Μακέτα και εικαστικά Εξωφύλλου: Νόπη Φουντουκίδου

Δύο ποιήματα από τη συλλογή

Ασετιλίνη

Μεσάνυχτα
μέσα μου.
Η ώρα του λύκου
του τσακαλιού
του κυνηγού.
Τρέμει το ελάφι
ο λαγός.
Η Αλίκη των θαυμάτων
μουγκή από την ανησυχία
πνίγει την ανάσα της.
Κρατά για επίλογο
για προσευχή
την τελευταία λέξη
και μοιάζει
σαν ήχο από φερμουάρ
που ανεβαίνει
σαν κόπιτσα που κλείνει
σαν πόρτα που χτυπά
σαν τα χείλη που ξεκόλλησαν βίαια
από φιλί
κάποιου που ‘χει πλέον φύγει.

Έξω από το παράθυρο
όπως και χθες
παρόμοια με προχθές
καρμπόν του περασμένου μήνα
ήλιος κίτρινος που στάζει
ασετιλίνης
—ξεκολλούν κομμάτια.
Στις σταγόνες της ώχρας
ξεβγάζονται
μικρές νοικοκυρεμένες
κοκκινοσκουφίτσες.

Ελεήστε

Ελεήστε.
Ελεήστε. Σώστε και ελεήστε.
Να ‘σχωρεθούν τα πεθαμένα σας,
ωάρια.
Ευλόγησον Κύριε Παντοπώλα Μας
Μετά της Μητρός Σας,
Παναγιότατη Ε.Π.Ε. Σας
Το Πραλινάτο Κρουασάν
Την Υγρή Μοτσαρέλα,
Τη Φυστικωτή Μορταδέλα.

Στο πάγκο αλλαντικών Σας
οικόσιτη νοικοκυρά
γονυπετής
με εικονίτσα mastercard
ανάμεσα στα δόντια
στα σκέλια ημιπάρθενος
κάτω από την λευκή σας ρόμπα
τον νεκρό σας φαλλό
δοξολογεί με «ωσαννά»
κροταλίζοντας καινούργια μασέλα
τον πρώιμα ηττημένο Πρίαπο
τον νικηφόρο τραπεζοϋπάλληλο
τη σύνεσή Σας
την τρισυπόστατη μονάδα
εξ αδιαιρέτου εταιρικού δικαίου
το χλωρινισμένο σας Κατάστημα.

Ελέησον, Ελέησον
τη δούλη σας
των POS Σας
και κοινωνήστε την πιστή
που ξόανα φέρουσα
μπιζού
Φετάκι Σαλαμάκι.

Σώστε και ελεήστε κι εμένα
και δώστε το κατιτίς σας
—καλό να βρείτε
μεγάλη πόρτα συρόμενη να περάσετε—
το ένα σας cent
το κουμπί της κιλότας σας
την μπαλένα του σουτιέν σας
το τσιμπιδάκι της περούκας σας
πάρτε ως ενέχυρο
από τα χέρια μου
αυτήν εδώ την καρφίτσα του Οιδίποδα
βαφτιστικό μου δώρο
κι αποτρέψατε απ’ εμού
τη μοίρα της
αυταδέλφου
αέργου Μήδειας.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δημήτρης Σούκουλης γεννήθηκε το 1973 στο Περιγιάλι Κορινθίας και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέτσε, στην Ιταλία από το οποίο αποφοίτησε με διπλωματική εργασία στον Κ. Καρυωτάκη. Διαμένει και εργάζεται στην Ιταλία ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Ασχολείται με τη συγγραφή από το 2014, έτος από το οποίο άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και λογοτεχνικές αφηγηματικές δοκιμές σε λογοτεχνικά ιστολόγια. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θερμαϊκός «Το Σκουληκοσύννεφο», ένα παραμύθι για μεγάλους. Το 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ρώμη το θεατρικό έργο τριών πράξεων «Εννέα μήνες στη Φορμόλη». Ποιήματά του και ποιητική πρόζα έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικές εκδόσεις και συλλογικές ανθολογήσεις. Ασχολείται, επίσης, με το αναλογικό κολάζ και έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση βιβλίου
Οι εκδόσεις Ρώμη και το Cafe Book Zatopek (Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα 150 mt από το σταθμό metro) σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εννέα μήνες στη Φορμόλη – ποιήματα» του Δημήτρη Σούκουλη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29.03.2024 στις 19:30.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος, η Βασιλική Πετρούδη, ποιήτρια και μεταφράστρια ενώ τις ερωτήσεις από το κοινό θα συντονίσει η φιλόλογος Ρούλα Ματσούκα.

Έκθεση εικαστικών
Επίσης, στο χώρο του βιβλιοπωλείου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά εικαστικά έργα αναλογικού collage, συμβολικής τεχνοτροπίας, του ίδιου του ποιητή-συγγραφέα, τα οποία έχουν εμπνευστεί από χωρία του ομότιτλου θεατρικού έργου (εκδόσεις Ρώμη, 2022). Η έκθεση θα έχει ημιμόνιμο χαρακτήρα και το βιβλιοπωλείο Zatopek θα συμμετάσχει στο The Formalin Project, το οποίο προβλέπει την έκθεση αναλογικών collage σε χώρους που δεν είναι προορισμένοι για εικαστικές εκθέσεις.