ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας, αφού η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύει, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει να ψυχαγωγούν, να αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες, να εξάπτουν την φαντασία, να προωθούν την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργικότητα και να περιλαμβάνουν ιδέες και αρετές που θα δημιουργήσουν καθαρές συνειδήσεις. Επομένως τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά, πρέπει να είναι σωστά μελετημένα.
Οι εκδόσεις Φυλάτος, έχουν μια αρκετά μεγάλη σειρά παιδικών κι εφηβικών βιβλίων και επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ενδεικτικά
δύο βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας, με αναλυτικό τρόπο, έτσι η παρουσίαση μας να διευκολύνει τους ενήλικες που καλούνται να επιλέξουν ένα παιδικό βιβλίο.

«ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ»
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Εικονογράφηση: Άντα-Μαρίνα Κιλισμανή

Ένα μικρό και συνάμα διαφορετικό αστεράκι στον ουρανό είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του παραμυθού. Διαφορετικό, αφού του άρεσε να μιλάει πολύ, να ρωτάει για τα πάντα γύρω του και να διηγείται ιστορίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αστεράκια που αγαπούν τη σιωπή. Όταν τα άλλα αστέρια, το μάλωσαν για τη φλυαρία του αυτό σταμάτησε να μιλάει, στεναχωρήθηκε, άρχισε να χάνει τη λάμψη του. Την ίδια στιγμή στον γαλαξία τους είχε εμφανιστεί ένα δυνατό και υπέρλαμπρο άστρο που πολλοί το μόχθησαν. Το μικρό αστεράκι, κάποια νύχτα, δέχτηκε την επίσκεψη ενός μικρού αγγέλου που το παρακίνησε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να λάμψει ξανά και του ανέθεσε μια σοβαρή αποστολή…
Το ποια ιστορία του αφηγήθηκε και ποια υπέροχη αποστολή του ανέθεσε δε θα τα αναφέρουμε, ούτε το τέλος του βιβλίου. Ακόμα και για τους ενήλικες που θα διαβάσουν αυτό το παραμύθι, ας είναι μια έκπληξη. Εμείς θα σταθούμε στην υπέροχη -παλιάς κοπής- αφήγηση της κ. Παπαθανασίου και στον τρόπο που πέρασε τα στοιχεία της διαφορετικότητας και το πώς αυτή βιώνεται, του σεβασμού, της αγάπης και της κατανόησης, της ενσυναίσθησης των ανθρώπων -το να μπορεί να μπει κάποιος στη θέση του άλλου- τη δύναμη που προσφέρει «το κίνητρο» και θα πούμε ότι είναι ένα βιβλίο που με χαρά θα προσφέρετε σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαφορετικός;
Πόσο μόνος μπορεί να νιώθεις όταν σε απορρίπτουν οι άλλοι γύρω σου επειδή δεν είσαι σαν και αυτούς;
Κι όμως!
Κάθε «διαφορά» μπορεί να είναι ένα χάρισμα!
Και κάπου να χρειάζεται ακριβώς αυτό το χάρισμα για να κάνει κάποιους άλλους ευτυχισμένους… »

«Η μάγισσα Μουρ Μουρ και το Πλατύ Παπούτσι»
Μαρία Ιορδανίδου

Εικονογράφηση: Αθηνά Πετούλη
Μουσικοσυνθέτης: Βασιλική Κούρτη-Παπαμούστου

H μάγισσα Μουρ Μουρ, μια «κανονική» μαγισσούλα και η μικρή της αδελφούλα μια τελείως «διαφορετική μαγισσούλα» η Γουίτσι. Αυτή η διαφορετικότητα της Γουίτσι, να μην μπορεί να μάθει ούτε μια «μαγική συνταγή», παρα μόνο να ονειροπολεί όλη μέρα, είναι το σημαντικό γεγονός στην κοινότητα των μαγισσών και είναι αυτό που έχει φέρει σε απόγνωση την αδελφή της, έως ότου «το αριστερό πλατύ παπούτσι της Μουρ Μουρ» αναλαμβάνει δράση στέλνοντας γράμμα και ενημερώνοντας τον Αρχιμάγο.
Και εδώ θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε τη συνέχεια της ιστορίας μας και διαβάζοντάς τη και ακούγοντας το εκλεκτό CD που συνοδεύει την έκδοση του βιβλίου και βλέποντας την εξαιρετική εικονογράφηση. Εμείς θα σταθούμε στην ξεχωριστή γραφή του παραμυθιού, έξυπνη και με ομοικαταληξίες, στα εφυέστατα «έγγραφα» που συνοδεύουν το κείμενο, το γράμμα προς τον αρχιμάγο, το πτυχίο της Μουρ Μουρ, την αφίσα με την πρόσκληση των μαγισσών από άλλα παραμύθια, στην αγνότητα και την μοναδικότητα της ονειροπόλου Γουίτσι, την οικιοποίηση ιδεών από άλλους, την άρνηση της κοινότητας στη διαφορετικότητα και την ανάγκη να οδηγηθούν τα παιδιά εκεί που είναι αποδεκτά χωρίς ντροπή, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό που θα τα κάνει ευτυχισμένα χαρίζοντάς τους υγιείς αξίες και ιδανικά.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Η Μαγισσούλα η Μουρ Μουρ μπορεί να βρει τουλάχιστο μια λύση σε κάθε πρόβλημά της. Μια φορά μάλιστα είχε βρει 45 διαφορετικές λύσεις.
Πώς να λύσει όμως το πρόβλημα με τη μικρή της αδερφή, τη Γουίτσι; Δεν μπορεί με τίποτα να την κάνει σωστό μαγισσοκορίτσι. Δεν μπορεί να της μάθει ούτε μισό μαγικό κόλπο, ούτε ένα εφτασφράγιστο μυστικό.
Πάνω στην ώρα το Αριστερό Πλατύ Παπούτσι της Μουρ Μουρ καλεί τον Αρχιμάγο και όλες τις μάγισσες των γνωστών και άγνωστων παραμυθιών, να τη βοηθήσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε με τη Γούιτσι; Ή μήπως η Γουίτσι είναι απλά ένα διαφορετικό κορίτσι που το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να γελά και να ονειρεύεται…
Πως μες στο ουράνιο τόξο με χαρά πετά
και στο μπλε του χρώμα κολυμπά
εκεί που ο ουρανός
της θάλασσας το μπλε συναντά!»