«ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
ΝΤΟΝΑΤΕΛΑ ΜΠΙΝΤΙ ΜΟΝΤΑΪΝΙ
Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Εικονογράφηση: Ελίζα Παγκανέλι
ΚΕΔΡΟΣ

Την μαγεία που κρύβουν τα Χριστούγεννα, τη βιώνουν μικροί και μεγάλοι. Χιλιάδες παραμύθια έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα έχουν κάτι να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες και τα περισσότερα περιλαμβάνουν νοήματα–κλειδιά, και αυτό γιατί λέξεις και νοήματα είναι αυτά που «ξεκλειδώνουν» αξίες ζωής, συναισθήματα και αναμνήσεις, διευκολύνοντας τον μικρό αναγνώστη ακόμα και να διαχειριστεί καταστάσεις, ενδόμυχους φόβους, συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, μα και να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει και να κάνει το παιδί να ξεχωρίσει τον κόσμο του φανταστικού από τον πραγματικό.

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, κυκλοφόρησαν ένα τέτοιο χριστουγεννιάτικο ξεχωριστό βιβλίο, σε μια πολυτελή και με σκληρό εξώφυλλο έκδοση, τις «ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», της ιταλίδας Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι, σε εικονογράφηση της Ελίζας Παγκανέλι, που μετέφρασε εξαιρετικά στη γλώσσα μας η Ελένη Τουλούπη.

Δώδεκα είναι οι μικρές χριστουγεννιάτικες ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο και οι δώδεκα πρωτότυπες και ξεχωριστές.
Γνωρίζοντας πως το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σε νονούς και σε ενήλικες που αυτές τις γιορτινές μέρες ψάχνουν για ένα αληθινά καλό βιβλίο για παιδιά, ας παρουσιάσουμε επιγραμματικά τις 12 ιστορίες του βιβλίου. Ενός βιβλίου με όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες, γεμάτο συναισθήματα, ανθρωπιά, χαμόγελο, και μια γλυκιά χαρούμενη περιγραφή των παραμυθιών.
«Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΝΑ», ο γιος του άγιου Βασίλη, ο πρώτος από τα αδέλφια του που θα γινόταν ο επόμενος Άγιος Βασίλης και η περιπέτεια με το έλκηθρο, αποτέλεσμα της αγάπης του για τη Λουτσία, μιλά για το ψέμα και την καυχησιά.
«Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δάσους», είναι αυτό που αποφάσισαν να στολίσουν τα ζώα του δάσους, με χιόνι, πολύχρωμες πεταλούδες και πυγολαμπίδες για φωτάκια και είναι αυτή η ιστορία που δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται το δάσος, τη φύση, τα ζώα.
«Το μυστηριώδες πακέτο», το γράμμα που ήθελε να γράψει ο Κόζιμο στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του, τι αλήθεια; Τι έγραψε όμως; Τι του έφερε τελικά ο Άγιος Βασίλης; Μήπως τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από παιχνίδια; Κάτι που δεν αγοράζεται μα υπάρχει σε κάθε αγαπημένη οικογένεια;
«Το ναυάγιο» του Άγιου Βασίλη, σε ένα απομακρυσμένο τόπο, εκεί όπου τα δώρα του δεν φτάνουν ποτέ, εκεί όπου κανείς δε ζητά ανταλλάγματα για να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη.
«Το άρωμα των αστεριών», αυτό που ένας χαρισματικός δάσκαλος, μπορεί να καταφέρει ακόμα και να «μυρίσουν» τα παιδιά, μέσα από αληθινές ιστορίες, όπως αυτή του Μπέπι, ο οποίος αφηγήθηκε στους μαθητές του, για εκείνη τη νύχτα της παραμονής Χριστουγέννων στα χαρακώματα, όταν οι απλοί στρατιώτες, γιόρτασαν μαζί με τους εχθρούς τους, μοιράζοντας ό,τι είχε ο κάθε ένας. Η νύχτα που ένωσε εχθρούς και την επόμενη μέρα κατέλαβαν ξανά τη θέση τους, γιατί ο πόλεμος συνεχιζόταν.
«Ο επισκέπτης», από τις πιο συγκινητικές και υπέροχες ιστορίες με έναν γλυκό τρόπο που δεν πληγώνει, κάνει αναφορά στην Τρίτη ηλικία, στα γηρατειά και την ανημπόρια που κουβαλούν, στο πώς το βιώνουν τα παιδιά αν και θέλουν στη ζωή τους τους παππούδες τους και τι κάνουν γι’ αυτό.
«Η Μπουμπίνα», ένα γλυκό κουνελάκι, δείχνει με τον τρόπο του ότι θέλει να είναι ελεύθερο στη φύση, χωρίς ποτέ να ξεχνά την οικογένεια που το φιλοξένησε και το αγάπησε.
«Η μεγάλη πρόκληση» είναι η ιστορία που δείχνει ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε όπως θέλουμε, με αρχές και αξίες, μα και τη χαρά του να προσφέρεις δώρα, όπως ο Άγιος Βασίλης, είναι η ιστορία της γνωστής μάγισσας ΜΠΕΦΑΝΑ και το πώς πήγε σε «μονομαχία με τον Άγιο Βασίλη», καταλήγοντας και αυτή κάθε χρόνο να πετάει με τη σκούπα της και να μοιράζει δώρα στα παιδιά.
«Η σκυλίσια ζωή» που είναι ωραία για τα σκυλάκια που απολαμβάνουν τη θαλπωρή μιας οικογένειας, κάτι που δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζωάκια, και η «υιοθεσία» κάποιων αδέσποτων από οικογένειες.
«Η ξύλινη θεία», το πρόσωπο που «λείπει» από την οικογένεια, που πάντα θέλουμε να γυρίσει και πώς νοιώθουν τα παιδιά εισπράττοντας την απουσία τους. Η απρόσμενη επιστροφή τους, έστω και για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι τόσο γλυκιά!
«Κι αν υπήρχε», το ταξίδι και η περιπέτεια του Άγιου Βασίλη στον κόσμο των παιδιών, η συνάντησή του με τον Τζάκομο, ο οποίος του δείχνει το ΑΝ και το ΓΙΑΤΙ πιστεύουν τα παιδιά σ αυτόν.
«Η εξέγερση των παιχνιδιών» και τα παιδιά θα γνωρίσουν “μέσα από τα μάτια των παιχνιδιών” το πώς είναι να τα καταστρέφεις και το πόσο σημαντικό είναι η αποδοχή του ενός από τον άλλον.
Γραμμένο για παιδιά από 6 ετών και πάνω, είναι σίγουρο ότι θα αγγίξει τις καρδιές όλων των ηλικιών.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Δώδεκα μικρές ιστορίες με ήρωες τον Άγιο Βασίλη, νάνους, ξωτικά, παιδιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και ζώα γεμάτα αγάπη. Με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, αυτές οι ιστορίες μας δείχνουν το σημείο όπου συναντιούνται η καθημερινή ζωή και ο κόσμος της φαντασίας.
Γιατί τα Χριστούγεννα είναι ξεχωριστά, όχι μόνο χάρη στις διακοπές, στα φώτα ή στα δώρα. Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των άλλων ή να εκφράσουμε τις δικές μας. Αυτό το ιδιαίτερο, μαγευτικό πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύουν οι δώδεκα πρωτότυπες ιστορίες του βιβλίου.»