«ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ
και άλλες ιστορίες από την Προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου»
ΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
ΚΕΔΡΟΣ

Πώς ένας ενήλικας, ένας ειδικός, μπορεί να κάνει ενδιαφέρον στα μάτια των μικρών παιδιών, ένα κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου; Πώς μπορεί να αλλάξει τον λόγο του, να «μπει» στη σκέψη ενός παιδιού, να του μιλήσει στη «γλώσσα» του, απλά, κατανοητά και με τρόπο που χωρίς να είναι κουραστικός, όχι μόνο θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον του, μα και να προκαλέσει νέες ερωτήσεις του παιδιού, προκειμένου να μάθει «ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ».
Αυτό έκανε πράξη ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ, στο πρώτο του βιβλίο για παιδιά, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες από 8 ετών και άνω, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Ένα μικρό κορίτσι, η Μυρτώ, σχολώντας από το σχολείο, συναντά τον μπαμπά της – χωρίς αυτοκίνητο, τι συμφορά! – και περπατούν για να πάνε στη γιαγιά της. Μια ερώτηση της Μυρτούς ήταν και η αρχή αυτού του βιβλίου σε ένα μικρό οδοιπορικό στην προιστορία.
« …Μπαμπά να σε ρωτήσω κάτι; Στο διάλλειμα, σε μα παρέα με μεγαλύτερα παιδιά, κάποιος είπε σε έναν άλλο ότι είναι σαν άνθρωπος του Νεάντερταλ, και οι υπόλοιποι έβαλαν τα γέλια, τι εννοούσε;…»

Η εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους. Πώς κοιμόντουσαν οι άνθρωποι; Πώς ζούσαν; Πώς προστατεύονταν από τη βροχή, τον ήλιο; Πώς εξασφάλιζαν τη τροφή τους από το κυνήγι; Το μεγαλύτερο κατόρθωμά τους, το άναμμα της φωτιάς. Οι περιπλανήσεις τους, η ζωή τους σε μικρές ομάδες, η εξάρτησή τους από τη φύση, ο τρόπος επικοινωνίας τους, η ομιλία, η έννοια της οικογένειας στους πρωτόγονους, η γεωργία και η κτηνοτροφία και η αμοιβή τους σε σχέση με το σήμερα. Από την παλαιολιθική εποχή στη νεολιθική με αναφορά στις τρεις μεγάλες αλλαγές στη ζωή της ανθρωπότητας. Η καλλιέργεια της γης, η κεραμική, τα πρώτα σπίτια τους -χαλίκι, πηλός, κεραμίδια- και η πρώτη μορφή οικογένειας. Η εξημέρωση των ζώων -πρώτο ζώο που εξημερώθηκε ο σκύλος- και η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Το μοίρασμα των εργασιών που οδήγησε στα επαγγέλματα και η ανταλλαγή προϊόντων. Η ανάγκη τους να ανήκουν κάπου οδήγησε στη δημιουργία Κρατών, βασιλιάδων και στρατού. Η εποχή του χαλκού, τα κοσμήματα, ο τροχός, η επανάσταση των μεταφορών και η κατασκευή πλοίων. Η επιρροή των φάσεων της σελήνης, μέχρι την ανακάλυψη και τα είδη της γραφής. Η επιστήμη της αρχαιολογίας, οι ανασκαφές.
Όλα αυτά, αβίαστα και με τη μορφή ενός ζωντανού παραμυθιού, με κείμενο που διασκεδάζει και μορφώνει, μέσα από παραδείγματα και τους διαλόγους του μπαμπά και του μικρού κοριτσιού, περιλαμβάνονται σε ένα μικρό βιβλίο, μόλις 85 σελίδων, φιλοτεχνημένο με μια υπέροχη και συνάμα έξυπνη και διασκεδαστική -τύπου comics- εικονογράφηση για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται, από τον Πέτρο Χριστούλια.
Το «ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ και άλλες ιστορίες από την Προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου», είναι η απόδειξη ότι η ιστορία μπορεί να γίνει το αγαπημένο μάθημα των παιδιών, είναι η απόδειξη ότι ένας Ιστορικός-λογοτέχνης, μπορεί να προσεγγίσει μια ευαίσθητη ηλικία αναγνωστών και να εκπαιδεύσει διασκεδάζοντάς την.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Πώς έμαθαν οι άνθρωποι να περπατάνε όρθιοι;» ρωτάει η Μυρτώ.
Από το τι ανάγκασε τον άνθρωπο να σταθεί στα δυο του πόδια, μέχρι τις πρώτες του ανακαλύψεις, και από εκεί στις σπουδαίες εφευρέσεις, στην τεράστια αλλαγή που έφερε στη ζωή του η γεωργία και η εξημέρωση των ζώων, μέχρι τη δημιουργία των πρώτων κοινωνιών, τα ερωτήματα, το ένα μετά το άλλο, μαζί με τις απαντήσεις συγκροτούν μια αφήγηση απολαυστική, ένα ταξίδι στην Προϊστορία με ξεναγό… τον ιστορικό μπαμπά της.»