Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μας γεμίζει με ανείπωτο πόνο, με νοσταλγία και υπέροχες αναμνήσεις από τις στιγμές που ζήσαμε κοντά του, ειδικά όταν αυτές οι αναμνήσεις προέρχονται από τα πιο όμορφα χρόνια μας, αυτά της παιδικής ηλικίας κοντά στην πολυαγαπημένη γιαγιά!


Στην ιστορία της η Λουίζα όμως, δεν θα μοιραστεί μαζί μας μόνο τις όμορφες αναμνήσεις της, αλλά θα μας πάρει από το χέρι και θα μας εξιστορήσει την απίστευτη περιπέτειά της μετά το θάνατο της γιαγιάς της και όλα όσα ανακάλυψε στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει την τελευταία της επιθυμία, την οποία της την φανέρωσε η ίδια, από τη στιγμή που βρέθηκε στο νεκροταφείο και λίγο μετά τον τελευταίο της αποχαιρετισμό…


Είναι συχνό φαινόμενο σε πολλούς γάμους να μας πιάσουν τα κλάματα, όπως και σε πολλές κηδείες αντίστοιχα να γελάσουμε, ίσως γιατί θέλουμε να βγάλουμε από μέσα μας την βαριά οδύνη που μας προκαλεί ο αποχωρισμός από ένα αγαπημένο πρόσωπο. Μπορεί λοιπόν η Λουίζα να μην κρατήθηκε και να έφυγε από την τελετή σκασμένη στα γέλια, από έναν τυχαίο συνειρμό που το μυαλό της έκανε, αυτό όμως το ίδιο το μυαλό στη συνέχεια της δημιούργησε μια πραγματικότητα που μόνο η ίδια μπορούσε να αντιληφθεί και ο αναγνώστης -συνοδοιπόρος πια- στην περιπέτειά της, να απολαμβάνει παρά το δυσάρεστο της όλης κατάστασης.


Μαθημένη να ξεπερνάει τα εμπόδια που η ζωή της έβαζε, καθώς μετά την αποφοίτησή της επέλεξε να φύγει για το Λονδίνο και να πάρει τη ζωή στα χέρια της, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα οδηγούνταν σε ένα κυνήγι από την Αθήνα μέχρι την Ξάνθη και την Καβάλα, παρέα με έναν γοητευτικό ιδιωτικό ντετέκτιβ, και τη… γιαγιά της να της δίνει συμβουλές, που είπαμε, μόνο η ίδια μπορούσε να ακούσει.

Οι υπέροχες περιγραφές των αμφιέσεων της γιαγιάς με το μοβ να κυριαρχεί, όπως φυσικά και το παλιό μοβ Ντεσεβό αυτοκινητάκι της, αλλά και το ανεπαίσθητο άρωμα της πασχαλιάς και της λουίζας να τη συντροφεύουν, η ηρωίδα της ιστορίας ακολουθεί τις εντολές που λαμβάνει, αλλά κυρίως το ένστικτό της, ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό, αλλά εν τέλει όπως αντιλαμβάνεται, τον δικό της χαμένο εαυτό.


Με αρκετή δόση χιούμορ, ένα μεταφυσικό αέρα να πλανιέται τριγύρω και πάμπολλες ανατροπές εμπλουτίζεται η περιπέτεια της Λουίζας, η οποία επιστρέφει στο Λονδίνο για να συνεχίσει τη μίζερη ζωή που ζούσε, σε μια δουλειά που δεν την ικανοποιούσε και αφήνοντας πίσω της ανεκπλήρωτες επιθυμίες αλλά και τον γοητευτικό άντρα που γνώρισε μόλις πριν μία εβδομάδα να μην μπορεί να βγάλει από το μυαλό της.


Κι ενώ θεωρεί ότι έτσι θα λήξει αυτή η ιστορία, χωρίς να καταφέρει να ικανοποιήσει την επιθυμία της γιαγιάς της, ανακαλύπτει μια χαμένη σελίδα από το ημερολόγιο που όλες αυτές τις μέρες τη συντρόφευε και που η γιαγιά της έγραφε πριν τη χτυπήσει το Αλτσχάιμερ και θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οδηγηθεί σε ένα λυτρωτικό τέλος.

Πρωτότυπο, απολαυστικό, με ωραίο χιούμορ και εκκεντρικούς χαρακτήρες, το μυθιστόρημα της κυρίας Μωραγιάννη είναι μια ευχάριστη πινελιά στη μιζέρια της καθημερινότητάς μας, με δυνατά μηνύματα και νότες αισιοδοξίας ότι αν πραγματικά θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε τα πιο τρελά όνειρά μας!

Από το οπισθόφυλλο

Τα πάντα στη ζωή της Λουίζας μοιάζουν να καταρρέουν. Στα είκοσι επτά της, η δουλειά της στο Λονδίνο δεν έχει καμιά προοπτική, η προσωπική της ζωή βρίσκεται σε τέλμα, ενώ οι σχέσεις με την οικογένειά της είναι δύσκολες και ψυχρές. Η λατρεμένη της γιαγιά, εκείνη που τη μεγάλωσε, εκείνη που της έδειξε κάθε ομορφιά σε αυτό τον κόσμο, χτυπημένη τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δεν την αναγνωρίζει πια.
Όλα όσα ονειρεύτηκε κάποτε μοιάζουν εντελώς ανέφικτα… Απογοητευμένη και έχοντας αποδεχτεί την κατάσταση, καταλήγει να ζει μέσα στην απραξία και την απάθεια, παρατηρώντας τη ζωή της σαν απλός θεατής.
Μέχρι που η είδηση του θανάτου της γιαγιάς της θα τη βγάλει από τον λήθαργο και θα δώσει το έναυσμα για ένα ντόμινο απίστευτων γεγονότων που θα φέρουν στη ζωή της τα πάνω κάτω. Θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα μετά από πολύ καιρό και θα ανοίξει την πόρτα σ’ έναν κόσμο όπου το γέλιο και το δάκρυ, η αλήθεια και η γλυκιά ψευδαίσθηση θα μπλεχτούν με τον πιο υπέροχο, παράδοξο τρόπο. Μπορεί ένα χαμένο ημερολόγιο από το παρελθόν να τη βοηθήσει να βρει τον δρόμο της; Και τι ρόλο θα παίξει στην αναζήτηση αυτή ένας γοητευτικός ντετέκτιβ;
Ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα για την αγάπη και την απώλεια που προσεγγίζει με χιούμορ τις αναποδιές της ζωής. Μια συγκινητική ιστορία για όσα έχουμε και δεν το γνωρίζουμε, για όσα θα θέλαμε και δεν μπορούμε να έχουμε και για όσα μπορούμε να πετύχουμε και δεν το ξέρουμε.