«Δεν είχε σημασία ο φόβος στη ζωή. Είχαν σημασία οι επιλογές που έκανες όταν φοβόσουν. Ήσουν γενναίος λόγω του φόβου σου, όχι παρά τον φόβο σου».


Για άλλη μια φορά η συγκλονιστική ιστορία που επέλεξε να μας μεταφέρει η Κριστίν Χάνα μιλάει για τη δύναμη μιας υπέροχης γυναίκας! Διαθέτει άλλωστε το ταλέντο να φτάνει τους ήρωές της στα άκρα, να τους δοκιμάζει στις πιο αντίξοες συνθήκες και να τους φέρνει αντιμέτωπους με το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής.


Η ηρωίδα της αυτή τη φορά δοκιμάζεται απέναντι στα στοιχεία της φύσης, σε μια αφιλόξενη και άνυδρη γη, στις δυνατές ανεμοθύελλες που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κι όμως, καταφέρνει όχι μόνο να μη λυγίσει, μα να επιβιώσει προκειμένου να κρατήσει ενωμένη και ζωντανή την οικογένειά της. Τα δυο της παιδιά που είναι όλη της η ζωή, που από τη στιγμή που τα έφερε στον κόσμο κατάλαβε τι θα πει να αγαπάς και να σε αγαπούν. Γιατί μέχρι να γίνει μητέρα δεν είχε νιώσει ποτέ της αυτό το συναίσθημα. Υπήρχε χωρίς να ζει, ανέπνεε χωρίς να προσμένει κάτι, μεγάλωνε δίχως προσδοκίες για το αύριο. Γιατί έτσι την είχαν μπολιάσει, να μην έχει εκτίμηση στις δυνατότητές της, να μην πιστεύει στον εαυτό της. Όλα όμως ανατράπηκαν από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή της οικογένειας Μαρτινέλι και την αγκάλιασαν σαν πραγματική κόρη η Ρόουζ και ο Τόνι. Κάτι που ποτέ δεν έκανε η οικογένειά της, η μητέρα, ο πατέρας και οι αδελφές της.


Το νέο μυθιστόρημα της Κριστίν Χάνα μας μεταφέρει στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις πολιτείες του Τέξας και οι τόσο σκληρές σκηνές που περιγράφει από την πολυετή ξηρασία, τις συνεχείς ανεμοθύελλες και τον αγώνα των ανθρώπων να κρατηθούν στη ζωή, φαντάζουν τόσο επίκαιρες, δυστυχώς, καθώς η σημερινή εποχή διανύει περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Είναι απίστευτο το τι δύναμη μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος μέσα του, πόσα μπορεί να υπομένει και να παλεύει να προσφέρει ό,τι καλύτερο γίνεται, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στα παιδιά του. Η Έλσα γίνεται λέαινα και δράκος μαζί, μαχήτρια χωρίς να το αντιλαμβάνεται η ίδια, υψώνει το ανάστημά της για να προστατέψει την κόρη και το γιο της κι ας είναι μια γυναίκα μόνη, μετά την εγκατάλειψη του συζύγου της. Αποφασίζει να τα βάλει με όλους τους φόβους της, αρκεί να καταφέρει να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στα δυο αυτά πλάσματα για τα οποία είναι υπεύθυνη.


Οι τόσο ρεαλιστικές σκηνές στους καταυλισμούς των προσφύγων θυμίζουν τον αγώνα εκατομμυρίων ανθρώπων που ακόμη συνεχίζουν να αναζητούν μακριά από τις εστίες τους ένα καλύτερο μέλλον, αλλά το μόνο που βρίσκουν είναι εκμετάλλευση, απανθρωπιά και απέραντη δυστυχία. Μοιάζει τόσο πολύ το τότε με το σήμερα…
Πόσες φορές ο άνθρωπος χρειάζεται να θυσιαστεί για να ζήσουν οι υπόλοιποι και παλεύει με άγρια κύματα που είναι αδύνατον να τιθασεύσει;


Ένα σπαρακτικό και συγχρόνως πάντα επίκαιρο θέμα αυτό της γυναικείας αντοχής και χειραφέτησης, της δύναμης της μάνας, του αγώνα των ανθρώπων να ενταχθούν κάπου, των προσφύγων που άφησαν πίσω τους ό,τι είχαν και δεν είχαν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, που δυστυχώς, πολλές φορές, δεν προλαβαίνουν να το αντικρίσουν!

Θα ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό της στους χειρότερους καιρούς.
Τέξας, 1921. Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος έχει τελειώσει και η Αµερική ετοιµάζεται να µπει σε µια νέα, αισιόδοξη περίοδο. Αλλά για την Έλσα Γουόλκοτ, που θεωρείται πολύ µεγάλη για να παντρευτεί, το µέλλον διαγράφεται ζοφερό µέχρι τη νύχτα που γνωρίζει τον Ρέιφ Μαρτινέλι και αποφασίζει να αλλάξει τη ρότα της ζωής της.Το 1934 ο κόσµος έχει αλλάξει· εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις Μεγάλες Πεδιάδες. Οι αγρότες δουλεύουν σκληρά για να µη χάσουν τη γη και τη ζωή τους. Στο αγρόκτηµα των Μαρτινέλι όλα πεθαίνουν, µαζί και ο σαθρός γάµος της Έλσας· κάθε µέρα είναι µια καταδικασµένη µάχη µε τη φύση, µια πάλη για να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή. Σε αυτή την αβέβαιη και επικίνδυνη εποχή, η Έλσα είναι αναγκασµένη να πάρει µια σκληρή απόφαση: να πολεµήσει για τη γη που αγαπά ή να την εγκαταλείψει και να πάει στη ∆ύση, στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής. Οι Τέσσερις άνεµοι είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα που ζωντανεύει την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης –τις σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αµερικανούς και τις µακροχρόνιες συγκρούσεις ανάµεσα στους έχοντες και τους µη έχοντες. Είναι ένας ύµνος στην ελπίδα, την ανθεκτικότητα και τη δύναµη του ανθρώπινου πνεύµατος απέναντι στις αντιξοότητες, ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της Αµερικής, ιδωµένο µέσα από τα µάτια µιας αδάµαστης γυναίκας, της οποίας η γενναιότητα και η θυσία θα καθορίσουν µια ολόκληρη γενιά.

Έγραψαν για το βιβλίο
«Η Hannah συνδυάζει τον ωµό ρεαλισµό µε τους ανάγλυφους χαρακτήρες, ενώ ο λυρικός της λόγος ηχεί ολοζώντανος και αληθινός από την πρώτη πρόταση. Με την Έλσα, µια γυναίκα που υπερασπίζεται µε πάθος τις αρχές της και τους ανθρώπους που αγαπά, η Hannah ζωντανεύει εξαιρετικά το φάντασµα του Τοµ Τζόουντ.»
Publishers Weekly
«Η αφήγηση είναι καταιγιστική και η διαχρονικότητα των θεµάτων του µυθιστορήµατος –όπως, µεταξύ άλλων, η άδικη ενοχοποίηση των ξένων για τις οικονοµικές ανισότητες– δίνει µια επιπλέον διάσταση σε αυτό το πλούσιο, συναρπαστικό ανάγνωσµα µε θέµα τους οικογενειακούς δεσµούς, την επιµονή, αλλά και τις φιλίες και το ψυχικό σθένος των γυναικών.»
Booklist
«Η αριστοτέχνις της αφήγησης Kristin Hannah µάς υπενθυµίζει ότι τόσο η ανθρώπινη καρδιά όσο και η ίδια η Γη είναι δυνατές και ταυτόχρονα ευµετάβλητες –όπως η αλλαγή της φοράς του ανέµου. Ένα µυθιστόρηµα που έρχεται την κατάλληλη στιγµή και επισηµαίνει την αξία και την ευαλωτότητα της Φύσης.»
Delia Owens, συγγραφέας του Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

H Κριστίν Χάνα έχει γράψει περισσότερα από 20 µυθιστορήµατα, πολλά από τα οποία µπήκαν στη λίστα best seller των New York Times. Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει µε τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ. Το µυθιστόρηµά της Το Αηδόνι µεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και έγινε διεθνές best seller, µε πωλήσεις άνω των 3.000.000 παγκοσµίως, το Αχανής µοναξιά κέρδισε το βραβείο αναγνωστών Goodreads Choice Awards και το Πυγολαµπίδες µεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά για το Netflix σηµειώνοντας πολύ µεγάλη επιτυχία. Μπορείτε να µάθετε περισσότερα για την Κριστίν στο kristinhannah.com