Η “Ιωάννα του μετρό“, μια ιστορία προσφυγιάς μέσα από τον πόλεμο που θρυμμάτισε τη Γιουγκοσλαβία, του βραβευμένου Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς, μετά την επιτυχημένη της πορεία στα θέατρα της Αττικής, και στις on demand προβολές από την πλατφόρμα του Ticketservices.gr έρχεται στο STUDIO NEW STAR ART CINEMA, για τρεις παραστάσεις, στις 28 Μαρτίου, 4 & 11 Απριλίου 2022.

Το θεατρικό έργο Ιωάννα του μετρό
του βραβευμένου Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς
σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου
στις 28 Μαρτίου, 4 & 11 Απριλίου 2022
21:00

STUDIO NEW STAR ART CINEMA
Σταυροπούλου 33 Πλατεία Αμερικής

Συνέντευξη στην ΕΡΤ 1: https://youtu.be/S_Xbr6v5dC4

Λίγα λόγια για το έργο:
Όλοι θυμόμαστε τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία… Η «Ιωάννα του μετρό» του Σέρβου θεατρικού συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς περιγράφει την μοίρα των προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία και στο πρόσωπό της σκιαγραφείται η μοίρα όλων των προσφύγων που έφυγαν από τον πόλεμο και έφθασαν στην Αθήνα, καθώς και την ανθρώπινη τραγωδία, την εκμηδένιση των αξιών και την καταστροφή της ιστορίας στην πατρίδα τους.
Αυτό το θεατρικό έργο αγγίζει μία κορυφαία πρόκληση των καιρών και ένα παγκόσμιο φαινόμενο της μετακίνησης προσφύγων και σίγουρα δεν έχουμε να αντιμετωπίζουμε μία κρίση αριθμών, αλλά μία κρίση αλληλεγγύης. Πόλεμος, παραβιάσεις, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπανάπτυξη και φυσικές καταστροφές οδηγούν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι μισοί από τους οποίους, είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες ξεριζώνονται και βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, δεν βασίζονται στην προστασία της χώρας, οι κυβερνήσεις αν και εγγυώνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες τους, για τους πρόσφυγες όμως αυτό το δίχτυ ασφαλείας εξαφανίζεται.
Το θεατρικό έργο «Ιωάννα του μετρό» παίζεται για πρώτη φορά διεθνώς γιατί για πρώτη φορά ο συγγραφέας Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι βαθιά αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό, μας οδηγεί στις σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης μοίρας, στα τραγικά αδιέξοδα και μας προσφέρει ένα ζωντανό ανθρωπιστικό μήνυμα.
Η επιλογή αυτού του έργου δεν είναι τυχαία. Επιθυμούμε σε καλλιτεχνικό επίπεδο να προσεγγίσουμε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την έμπρακτη αντίστασή μας, ενάντια στο ρατσισμό, τη βία και την κοινωνική κακοποίηση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Dušan SPASOJEVIĆ, πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, έθεσε υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας το θεατρικό αυτό έργο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς γεννήθηκε το 1942 στο Τσβετόγιεβατς της Σερβίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάστηκε ως διευθυντής του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Γιουγκοσλαβίας (Prosveta) από το 1970 ως το 1991. Από το 1991 ως το 1993 έζησε αυτοεξόριστος στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, τρία θεατρικά έργα και μία βιογραφία του Μιλόσεβιτς. Το μυθιστόρημα “Διαθήκη” (1986) έκανε, μέσα σε οκτώ μήνες, δέκα διαδοχικές ανατυπώσεις (60.000 αντίτυπα), η επιτυχία όμως αυτή ενόχλησε τη λογοκρισία, η οποία απαγόρευσε την κυκλοφορία του με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας παρουσίαζε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του. Η “Διαθήκη” βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς και, αργότερα, ως βιβλίο της δεκαετίας στη Γιουγκοσλαβία. Τα μυθιστορήματα “Χιόνι στην Αθήνα”, “Η νήσος των Βαλκανίων”, “Ο Χρήστος και τα σκυλιά” γράφτηκαν στην Αθήνα. Ο Στεβάνοβιτς έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του. Έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η ταυτότητα της παράστασης
Η «Ιωάννα του μετρό» σε πρώτη παγκόσμια παράσταση
Διάρκεια: 60 λεπτά

Στο ρόλο της Ιωάννας
Τζένη Παντελή

Τραγούδι – Ακορντεόν
Ναταλία Κωτσάνη

Συμμετοχή από την οθόνη
Στο ρόλο του πατέρα: Κώστας Αρζόγλου
Στο ρόλο της μητέρας: Αλεξάνδρα Παντελάκη
Στο ρόλο του αγοριού: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Συντελεστές
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Πρωτότυπη Μουσική: Ναταλία Κωτσάνη

Κινηματογραφικά

Βίντεο Μετρό
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Βίντεο Ηθοποιών (Η βιντεοσκόπηση έγινε στο θέατρο Τρένο στο Ρουφ)
Κάμερα: Οδυσσέας Καραδής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμιος Συρανίδης-Νιόβη Αναγνωστοπούλου
Μοντάζ: Αλέξης Ψαράς
Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλέμη

Παραγωγή

Παραγωγή: Studio New Star Art Cinema
Δημόσιες σχέσεις: Μάρω Παναγή – Κάλντα Recordings & Productions
Φωτογράφιση αφίσας: Γιάννης Παυλίδης
Δημιουργικό αφίσας: Ναταλία Κωτσάνη

Η παράσταση τελεί
υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας