Μετάφραση Μαρία Κωνσταντούρου

Ένα αξιόλογο δείγμα ιστορικής μυθοπλασίας είναι το μυθιστόρημα που τιτλοφορείται Η Λυκοφωλιά της Elodie Harper που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, σε μετάφραση Μαρίας Κωνσταντούρου.

Μια γυναίκα, η Αμάρα θα βρεθεί πουλημένη από την ίδια της τη μητέρα σε ένα πορνείο στην αρχαία Πομπηία, όταν ο πατέρας της πεθαίνει. Η φτώχια θα γίνει ο λόγος για τον οποίο η μητέρα της θα την πουλήσει και ο ιδιοκτήτης της, Φήλιξ, είναι ένας άγριος και χειριστικός άνθρωπος που η ίδια δε θέλει να ξέρει, παρ’ όλα αυτά η κτητική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους έχει ενδιαφέρον. Όμως είναι μια γυναίκα με πολλά ταλέντα, μια γυναίκα έξυπνη και δραστήρια, που θα φροντίσει να κρύψει καλά τις ικανότητές της. Κι ενώ πρέπει να μάθει να ζει εκ νέου σε ένα πορνείο της Πομπηίας το «Λουπανάρ» η Αμάρα θα συνεχίσει να ονειρεύεται και να κάνει σχέδια για τη ζωή της, να μοιράζεται ευχάριστες στιγμές με τα υπόλοιπα κορίτσια του πορνείου, να ανακαλύπτει πως η ζωή μπορεί να έχει και ένα ευχάριστο πρόσωπο ακόμα και στις πιο δύσκολες και καμιά φορά φρικώδεις στιγμές.

Η συγγραφέας περιγράφει με συγκινητικό τρόπο τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις «σκλάβες» του πορνείου. Νέες γυναίκες που βλέπουν τις συνθήκες της ζωής τους να συνθλίβουν το μέλλον τους και όμως εκείνες συσπειρώνονται και διεκδικούν την προσωπική τους ελευθερία, ακόμα και εκείνες τις ελάχιστες ώρες της ημέρας που μπορούν να νιώσουν ελεύθερες.
Ανάμεσά τους η Αμάρα θα διεκδικήσει με πάθος την ελευθερία της. Είναι μια δυναμική γυναίκα, γεμάτη φιλοδοξίες. Η συγγραφέας καταφέρνει μέσα από την ηρωίδα αυτή να δώσει φωνή στις γυναίκες εκείνης της εποχής, στις γυναίκες μιας αρχαίας πόλης, οι οποίες ζουν καθημερινές βαρβαρότητες και τον απόλυτο εξευτελισμό, χωρίς να στέκεται λεπτομερώς σε περιγραφές τέτοιου τύπου, γεγονός που κάνει την αφήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και πιο γοητευτική. Ο ψυχικός και σωματικός βιασμός, η θλίψη των καταναγκασμών, η έμφυλη βία, το σκλαβωμένο παρόν και το αβέβαιο μέλλον δεν πτοούν την Αμάρα, αντιθέτως ατσαλώνουν την προσωπικότητά της και γίνονται το κίνητρο για μια εξελικτική πορεία μέσα στον ζόφο. Σε αντιδιαστολή όλων αυτών η συγγραφέας θα αναδείξει τη δύναμη της ανάπτυξης της φιλίας ως κίνητρο ζωής. Η αλληλεγγύη, η αγάπη, η αφοσίωση γίνονται τα μέγιστα αγαθά στη ζωή και αυτό που αναφαίνεται τελικά από το βιβλίο είναι η ανθρωπιά που αναδεικνύεται ως τοίχος προστασίας απέναντι στο σκοτάδι της ζωής.

Εξαιρετικό στοιχείο του έργου είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας περιγράφει την αρχαία πόλη πριν από την καταστροφή της. Ο αναγνώστης νιώθει να περιδιαβάζει τους δρόμους της Πομπηίας, βλέπει μπροστά του να εξελίσσονται τα δρώμενα εντελώς παραστατικά και απολαμβάνει την κινηματογραφική ροή μιας συγκινητικής και συναρπαστικής ιστορίας, η οποία εξελίσσεται μέσα από τα μάτια της ίδια της πρωταγωνίστριας.

Κι ενώ τα περισσότερα μυθιστορήματα αυτής της εποχής αναφέρονται σε αυτοκράτορες και παλατινούς, το συγκεκριμένο βιβλίο μας δίνει, επίσης, στοιχεία από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πομπηίας με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο γραφής.

Εύσημα αξίζουν στη μεταφράστρια του βιβλίου, τη Μαρία Κωνσταντούρου, η οποία υπογράφει ένα κείμενο που ρέει απρόσκοπτα και συντελεί με απόλυτη επιτυχία στην απόδοση μιας ιδιαίτερης και σαγηνευτικής ατμόσφαιρας που κάνει την ανάγνωση μια απολαυστική διαδικασία.

«Πουλημένη από τη μητέρα της. Σκλαβωμένη σε ένα πορνείο της Πομπηίας. Αποφασισμένη να επιβιώσει. Το όνομά της είναι Αμάρα. Καλώς ήλθατε στη Λυκοφωλιά. . .
Η Αμάρα ήταν κάποτε ένα καλομαθημένο κορίτσι, μέχρι που ο θάνατος του πατέρα της βύθισε την οικογένειά της στην ανέχεια. Τώρα είναι σκλάβα σε ένα κακόφημο πορνείο της Πομπηίας, στην ιδιοκτησία ενός άντρα τον οποίο απεχθάνεται. Έξυπνη και ευρηματική, η Αμάρα αναγκάζεται να κρύβει τα ταλέντα της. Προς το παρόν, η μόνη της αξία έγκειται στον πόθο που μπορεί να προκαλέσει στους άλλους.
Όμως το φρόνημα της Αμάρα κάθε άλλο παρά πτοείται. Τη μέρα, περπατάει στους δρόμους με τα άλλα κορίτσια της Λυκοφωλιάς, βρίσκοντας παρηγοριά στα γέλια και στα όνειρα που μοιράζονται. Γιατί οι δρόμοι της Πομπηίας είναι ζωντανοί και γεμάτοι ευκαιρίες. Εκεί έξω, ακόμα και ο πιο ταπεινός δούλος μπορεί να εξασφαλίσει μια αλλαγή της τύχης του. Η Αμάρα έχει μάθει ότι όλα στην πόλη αυτή έχουν την τιμή τους. Πόσο όμως θα της κοστίσει η ελευθερία της;
Διαδραματιζόμενο στο πασίγνωστο αρχαίο πορνείο “Λουπανάρ”, το μυθιστόρημα Η Λυκοφωλιά ρίχνει φως στην καθημερινή ζωή μιας κατηγορίας γυναικών των οποίων ο ρόλος στην αρχαία κοινωνία παρέμεινε για αιώνες αγνοημένος»