“Sigmaringen”

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΠΙΕΡ ΑΣΣΟΥΛΙΝ (Pierre Assouline)

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Μετάφραση : Μαρίζα Ντεκάστρο ( Marisa de Castro)

Μέσα σ’ έναν ασημένιο δίσκο παραδίδει το επείγον τηλεγράφημα στον πρίγκηπα του Πύργου ο υπεύθυνος του υπηρετικού προσωπικού. Είναι αυτό το τηλεγράφημα που διαταράσσει την ηρεμία στην ατμόσφαιρα που συνηθίζεται να επικρατεί μέχρι τώρα.

Ο Πύργος του Ζιγκμαρίνγκεν, σε μία νότια γωνιά της Γερμανίας, ανέπαφος από συρράξεις και βομβαρδισμούς, επιτάσσεται, κατόπιν εντολής του Χίτλερ, για τη φυγάδευση και εγκατάσταση της δωσιλόγου γαλλικής κυβέρνησης του Βισύ, η οποία συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, πολιτοφυλάκων, μέχρι κατασκόπων και προσωπικών υπηρετών.

Η αναγκαστική αναχώρηση της αριστοκρατικής οικογενείας, η οποία ανήκει στη Δυναστεία των Χοεντσόλερν και κατοικεί εκεί για αιώνες, πραγματοποιείται τον Αύγουστο του 1944. Ο Γιούλιους, ο κ. Στάιν για το προσωπικό, προεδρεύει στο δείπνο των υπηρετών, στον βοηθητικό χώρο πλάι στην αίθουσα των Ιπποτών, ενημερώνοντας τους.

Όσο μακριά κι αν πάει ο κύριος τους, εξακολουθεί να είναι ο άρχοντας του Πύργου και εκείνοι οφείλουν να πράττουν το καθήκον τους υπηρετώντας τους νέους ενοίκους με την προβλεπόμενη προσήλωση και πειθαρχία.

Η ασφάλεια των SS, με το γραφείο της Γκεστάπο, προπορεύεται στην άφιξη και οργανώνει την εγκατάσταση του εξόριστου Βισύ που είναι χωρισμένο σε δύο εχθρικά στρατόπεδα, τα οποία αποφεύγουν την μεταξύ τους επαφή, κάτι που είναι εφικτό στο πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα των 383 δωματίων με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους, όπου εύκολα μπορεί κανείς να εξαφανίζεται και να απομονώνεται.

Η αφηγηματική φωνή του παρατηρητή των γεγονότων είναι του Γιούλιους Στάιν, του διακριτικού τυπολάτρη αρχιοικονόμου, κατά το πρότυπο του Άγγλου butler, που φέρει στη μνήμη του αναγνώστη τον μπάτλερ στο “Downton Abbey”, καθώς και εκείνον στο “ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ“.

Όπως κι εκείνοι, προσφέρει τις υπηρεσίες του με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και με απαράμιλλη αυταπάρνηση, χωρίς να εκδηλώνει προσωπικά αισθήματα και ανθρώπινες αδυναμίες. Η έκπληξη του όμως είναι μεγάλη όταν κάποιοι ενδύονται την πραγματική φύση τους και αποκαλύπτονται, ενώ δεν τους έχει κανείς υποπτευθεί.

Ο Στάιν κυριαρχεί στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην παράσταση του αυτοσχέδιου, ετερόκλητου θιάσου που παίζεται για οκτώ μήνες. Είναι το χρονικό διάστημα που φαίνεται να σταματά ο πραγματικός χρόνος και οι στιγμές αιωρούνται στο διάστημα κάνοντας έναν κύκλο για να κλείσουν εκεί που άνοιξαν.

Τότε, όταν ο κλοιός σφίγγει με τους συμμάχους να πλησιάζουν απειλητικά και τους εγκλείστους να δραπετεύουν μαζί με τη μοίρα τους, το λάβαρο της Δυναστείας ανυψώνεται ξανά στον φημισμένο Πύργο.

Από τον Σεπτέμβριο του 1944 έως το τέλος του πολέμου, τον Απρίλιο 1945, ο κόσμος στο Ζιγκμαρίνγκεν συντονίζεται με τα νέα δεδομένα και ο συγγραφέας γνωρίζει καλά να μεταφέρει τις σκοτεινές σελίδες της αληθινής Ιστορίας και να τις φωτίζει με τέχνη και μουσική που εναντιώνεται στον πραγματικό καταστροφικό πόλεμο, καθώς και σε εκείνον τον διαφορετικό, τον αόρατο που είναι εναντίον του πνεύματος και της κουλτούρας.

Ο Πιέρ Ασσουλίν αναπαριστά μυθιστορηματικά τους τελευταίους μήνες της ζωής εκείνων που συμβιβάστηκαν με την αριβίστικη αλαζονεία του Χίτλερ και στήνει το σκηνικό μιας μικρής κοινωνίας εντός των τειχών, όπως πολύ αριστοτεχνικά συνηθίζει στα έργα του. Ασχολείται με την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, τις επιρροές τους από την νέα συνθήκη που επικρατεί και τις επιπτώσεις της αληθινής Ιστορίας σε εκείνον που βρίσκεται μπλεγμένος στον ιστό της.

➖”Σ’ αυτή την ιστορία υπάρχουν κενά. Θα έρθει η μέρα που θα ξεδιαλύνω αυτά που σήμερα αγνοώ. Τις αιτίες που οδήγησαν χιλιάδες από εμάς στη βαρβαρότητα, διότι – δεν είναι δυνατόν – υπάρχει λογική εξήγηση για όλα τούτα. Η μεμβράνη που μας προστατεύει από τις φρικαλεότητες που μπορούμε να διαπράξουμε είναι εξαιρετικά λεπτή και εύθραυστη. Αρκεί ένα τίποτα για να τη σκίσει“.

Ο Πιέρ Ασσουλίν γεννήθηκε το 1953 στην Καζαμπλάνκα.

Είναι κριτικός βιβλίου, διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Goncourt.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας.

Έχει εκδώσει δοκίμια, βιογραφίες, έρευνες και έχεις δημοσιεύσει συνεντεύξεις.

Από τις εκδόσεις “Πόλις” έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του:

✔️Ξενοδοχείο Lutetia (Βραβείο Maison de la Presse)

✔️Το ΠΟΡΤΡΕΤΟ

✔️Οι προσκεκλημένοι

✔️Οι βίοι του Ιωβ (Βραβείο Méditerranée και Βραβείο Prince – Pierre-de-Monaco)

✔️Ένας πύργος στη Γερμανία – Ζιγκμαρίνγκεν (Βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης)

✔️Γκόλεμ (Βραβείο Cabourg)

✔️ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ