Συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχική Bιταμίνη» – Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Καταγράφοντας τις αλλαγές και επανεκκινήσεις που έγιναν σταδιακά κατά το παρελθόν στη ζωή της, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μας ετοίμασε ένα βιβλίο με 60 +1 δυναμωτικές ιδέες που μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας. Κατέληξε στις συγκεκριμένες προτάσεις αφού έδωσε χρόνο στον εαυτό της να θυμηθεί πώς ήταν πριν και πώς έγινε μετά, με δική της παρέμβαση στις πεποιθήσεις, συνήθειες και αντιδράσεις της. Όπως λέει στο Vivlio- life «Πολλές φορές χρειάστηκε να αλλάξω την οπτική μου στα πράγματα, για το δικό μου όφελος, για να είμαι ευτυχισμένη, για να έχω ανοιχτό μυαλό, για να πάψω να πληγώνομαι. Μεταμορφώθηκα πολλές φορές, όπως η πεταλούδα από βγαίνει από τον μεταξοσκώληκα. Οπωσδήποτε 60+1 φορές (και συνεχίζω…)».

Σε μια εποχή, που στη λέξη αισιοδοξία το επίθετο «συγκρατημένη» είναι άκρως απαραίτητο, έρχεται μια «Ψυχική βιταμίνη» να μας τονώσει. Ποια είναι τα συστατικά της εμπνευσμένης βιταμίνης σας;
Η ουσία της «Ψυχικής Βιταμίνης» είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε εκείνα τα σημεία της ζωής μας ή του εαυτού μας που δεν μας κάνουν πια ευτυχισμένους. Συνήθως υποσχόμαστε στον καθρέφτη μας αλλαγές, αλλά τις αναβάλουμε με τη δικαιολογία ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι 100% να κάνουμε μια νέα αρχή, πάντα θα έχουμε περισπασμούς που θα μας τραβάνε σε χίλια κομμάτια. Όμως, και 67% έτοιμοι να είμαστε, ας το δοκιμάσουμε. Δεν εννοώ να ισοπεδώσουμε τη ζωή μας, να ξυρίσουμε το κεφάλι μας, να πουλήσουμε το σπίτι μας και να γίνουμε μοναχοί στο Θιβέτ. Εννοώ να κάνουμε λίγες-λίγες, μία-μία, εκείνες τις αλλαγές στη ζωή μας και στον εαυτό μας που αν τις πραγματοποιήσουμε, θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Στο βιβλίο «Ψυχική Βιταμίνη» προτείνω ορισμένες τέτοιες αλλαγές που, κατά καιρούς, έχουμε σκεφτεί οι περισσότεροι από εμάς και ήρθε η στιγμή να το κάνουμε πράξη. Το κίνητρό μας, είναι η προσωπική μας ευτυχία. Να βγούμε από τα καλούπια του παρελθόντος, να αλλάξουμε, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να πάρουμε βαθιά ικανοποίηση κάνοντας να αξίζει το ταξίδι σε αυτόν εδώ τον κόσμο.


Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμασταν ένα βιβλίο αισιόδοξο. Και οι φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού του εξωφύλλου σας δημιουργούν ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στον αναγνώστη. Το βιβλίο σας γράφτηκε Π.Κ ή ΜΚ; (προ ή μετά κορονοϊού;)
Ο σπόρος για τη γραφή του βιβλίου «Ψυχική Βιταμίνη», κυρία Τσακίρη, φυτεύτηκε πολλά χρόνια πριν. Ξεκίνησα να καταγράφω τους τομείς στους οποίους χρειάστηκε από μόνη μου να κάνω restart, να αλλάξω νοοτροπία στον τρόπο που έβλεπα τη ζωή και αντιμετώπιζα τα γεγονότα. Αν, δηλαδή, ήμουν νεότερη, θα είχα προειδοποιήσει έγκαιρα τον εαυτό μου, συμβουλεύοντάς τον με την μετέπειτα εμπειρία μου, να μη χάνω χρόνο κολλημένη σε λάθος πεποιθήσεις. Θα αφιέρωνα χρόνο και προσπάθεια να ξε-μάθω όσα είχα αφομοιώσει από την οικογένειά μου, το σχολείο, το περιβάλλον, την κοινωνία. Πολλές φορές χρειάστηκε να αλλάξω την οπτική μου στα πράγματα, για το δικό μου όφελος, για να είμαι ευτυχισμένη, για να έχω ανοιχτό μυαλό, για να πάψω να πληγώνομαι. Μεταμορφώθηκα πολλές φορές, όπως η πεταλούδα από βγαίνει από τον μεταξοσκώληκα. Οπωσδήποτε 60+1 φορές (και συνεχίζω…) Η «Ψυχική Βιταμίνη» παραδόθηκε στον εκδοτικό οίκο πριν από ένα χρόνο. Επρόκειτο να κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2021, αλλά, λόγω των κλειστών βιβλιοπωλείων, η κυκλοφορία του βιβλίου έγινε τελικά τον Απρίλιο.


Υπάρχει ακόμη μια λέξη που χιλιοειπώθηκε τον τελευταίο χρόνο: Επανεκκίνηση! Μπήκε στη ζωή μας κάτω από περίεργες συνθήκες και σε μια πολύ αγχώδη εποχή. Πόσο εύκολο είναι όμως αλλάζοντας κάποια πράγματα στη ζωή μας να κάνουμε restart;
Πιστέψτε με, η προσωπική επανεκκίνηση δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Στην οικονομία, μετά από μία παύση, ένα φρένο, έρχεται η επανεκκίνηση, η φόρα.
Ως άτομα όμως, δεν κάνουμε παύσεις. Είμαστε συνεχώς εν κινήσει, συνεχίζουμε τη ζωή μας, πάντα πολυάσχολοι.
Χρειάζεται λοιπόν, κατά περιόδους, να σταθούμε λίγο, να στραφούμε προς τα μέσα μας και να επανεξετάσουμε τη ζωή μας. Να την αξιολογήσουμε, σαν αντικειμενικοί παρατηρητές, μήπως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που θα είναι σε όφελός μας. Στον τρόπο που βάζουμε όρια στις σχέσεις, π.χ., στον τρόπο που εκτιμούμε τις αποτυχίες μας, στον τρόπο που αποδεχόμαστε την αρνητική πλευρά των άλλων. Αν δεν αλλάξουμε πεποιθήσεις, συνήθειες, συμπεριφορές, θα μένουμε ίδιοι και δεν θα εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι.
Πότε μας έρχεται η ενσυνείδητη απόφαση να κάνουμε restart; Συνήθως, σε κάποιες ημερομηνίες-ορόσημο της ζωής μας, όπως γενέθλια ή μετά από μια διάγνωση γιατρού ή μετά από ένα διαζύγιο ή απώλεια ή και επειδή ακούσαμε μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μας ενέπνευσε. Τα κίνητρά μας μπορεί να πηγάζουν από την απελπισία μας ή και από την ωριμότητά μας.


Εσείς μας προτείνετε 60+1 δυναμωτικές ιδέες «που θα μας οπλίσουν με θάρρος και σοφία για να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας…». Εμείς τι πρέπει να κάνουμε ώστε οι βιταμίνες σας να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό και το μυαλό μας;
Κάθε αλλαγή θέλει διάθεση και χρόνο. Αφού διαβάσετε στην «Ψυχική Βιταμίνη» τις ιδέες που προτείνω, χρειάζεται να σκεφθείτε εάν έχετε την επιθυμία να αλλάξετε. Το θέλετε πραγματικά; Ή απλά το σκέφτεστε στη θεωρία; Όχι απαραίτητα όλες τις 60+1 προτάσεις μου μαζί. Θα πελαγώσετε! Αξίζει να δοκιμάσουμε λίγες-λίγες τις επανεκκινήσεις μας στους τομείς που μας επείγουν περισσότερο. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε μια συνήθεια ή πεποίθησή μας, θα ενθαρρυνθούμε και θα συνεχίσουμε με ελπίδα ότι θα καταφέρουμε και άλλες αλλαγές στον εαυτό μας. Δεν είμαστε φτιαγμένοι από πεντελικό μάρμαρο. Μπορούμε να εξελίξουμε τον εαυτό μας ή να μείνουμε όπως είμαστε, επαναλαμβάνοντας τα λάθη μας και βιώνοντας τον πόνο ξανά και ξανά. Αφού, λοιπόν, αποφασίσουμε ότι θέλουμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε σε ένα τομέα στη ζωή μας, μετά θα χρειαστεί η πρόθεσή μας, ο στόχος μας δηλαδή να αλλάξουμε, και μετά η επιμονή μας, ακόμα κι αν νιώθουμε αμηχανία, δυσφορία ή αντίδραση αρχικά, μέχρι να δούμε την αλλαγή μας να πραγματοποιείται. Ας δώσουμε χρόνο για να συμβούν όλα αυτά. Βοηθάει πάντα να ζητάμε θετική στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα.


Πώς καταλήξατε στις συγκεκριμένες ιδέες – προτάσεις; Μέσα τους περικλείεται ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη ζωή και τις προκλήσεις της, αποκλειστικά και μόνο εσείς;
Κατέληξα σε αυτές τις ιδέες – προτάσεις, αφού έδωσα χρόνο στον εαυτό μου να θυμηθεί πώς ήταν πριν και πώς έγινα μετά, με δική μου παρέμβαση στις πεποιθήσεις, συνήθειες και αντιδράσεις μου. Βεβαιώθηκα ότι τελικά έγιναν σταδιακά στη ζωή μου αλλαγές, στον εαυτό μου, μετά από δυσάρεστες εμπειρίες, οπότε είχα μέσα μου υλικό για αυτές τις αλλαγές. Κάποια στιγμή, άρχισα να τις καταγράφω σε βιβλίο. Φυσικά, οι συγκεκριμένες αλλαγές και επανεκκινήσεις που ξεκίνησα κάποια στιγμή στο παρελθόν συνεχίζονται, γιατί η δύναμη της συνήθειας σε σπρώχνει να γυρίσεις στις παλιές σου συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Κάποια στιγμή όμως, τα καταφέρνεις.


Σας ακούσαμε να μιλάτε για τις «Ορμόνες της ευτυχίας». Υπάρχουν όντως και πού μπορούμε να τις βρούμε…
Οι ορμόνες της ευτυχίας οφείλονται στη χημεία του σώματός μας. Είναι η ντοπαμίνη, η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε ωραία, η σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεσή μας, η οκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και οι ενδορφίνες. Όλες αυτές οι ορμόνες εκλύονται από τον οργανισμό μας και με την άσκηση, τη μουσική, το διαλογισμό, τη σωστή διατροφή, τις βόλτες με το σκυλί μας, τις μικρές απολαύσεις, τα γέλια και με τις αγκαλιές, αυξάνονται τα επίπεδά τους, ενώ οι συνεχείς στρεσογόνες καταστάσεις τις επηρεάζουν αρνητικά, μειώνοντας την παραγωγή τους.


Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, είναι τελικά μια εύκολη υπόθεση να χτιστεί;
Εύκολο δεν είναι να χτίσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, όμως η «Ψυχική Βιταμίνη» μας στηρίζει. Είναι σαν να ξαναχτίζεις το σπίτι σου σε νέο σχέδιο, με τα ίδια υλικά: τα υλικά είσαι εσύ, δεν αλλάζουν, το νέο σχέδιο είναι η καλύτερή σου εκδοχή. Αλλά, ροκανίζοντας λίγο-λίγο τις αλλαγές που θέλουμε, τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνουν η πραγματικότητά μας. Όπως δεν γίνεται να χάσεις κιλά σε ένα βράδυ, έτσι και η καλύτερη εκδοχή, θέλει δουλειά, με πράξεις. Για να τρέξεις μαραθώνιο θέλει προπόνηση. Για να αλλάξεις το σώμα σου, χρειάζεται καλή διατροφή, όχι μια ολιγοήμερη δίαιτα. Κοιτάζοντας τους αθλητές δεν προπονείσαι. Αν δεν δουλέψεις με τους περιορισμούς, τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, δεν ανατρέπεις αυτό που είσαι τώρα, για να γίνεις κάτι καλύτερο.


Είστε δημιουργός δυο ιστότοπων. Ο πρώτος έχει ως θέμα του την ευτυχία. Μάλιστα η ευτυχία που πρωταγωνιστούσε και στην «Ψυχική μπουγάδα» σας είναι το κεντρικό θέμα ομιλιών σας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επομένως είστε το κατάλληλο πρόσωπο να μας δώσετε τον πιο σωστό ορισμό αυτού που όλοι αναζητούμε: Ευτυχία.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ευτυχία ως κάτι το σπάνιο που έρχεται δυο-τρεις φορές στη ζωή μας. Άλλοι θεωρούν την ευτυχία ως κάτι δύσκολο που θέλει κυνήγι για να το φτάσουμε και, άρα, ότι είναι κάτι έξω από εμάς. Θεωρώ την ευτυχία ως ένα δικαίωμα του ανθρώπου, που ξεκινάει από μέσα του και μπορεί να γίνει καθημερινότητα, φτάνει να το αποφασίσει ο ίδιος. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι νιώθουμε γαλήνη μέσα μας. Και μεταδίδουμε τη θετική μας ενέργεια στους άλλους. Ας ξεκινήσουμε να γεμίσουμε τη ζωή μας με όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Τρεις είναι οι πηγές ευτυχίας μας: 1) Οι μικρές χαρές της ζωής που σχετίζονται με τις 5 αισθήσεις μας και μας δίνουν δόσεις χαράς κάθε μέρα. 2) Η βαθύτερη ικανοποίηση από όσα γίναμε, από όσα καταφέραμε, από όσα επιτύχαμε. 3) Το να έχει νόημα η ζωή μας.
Στην «Ψυχική Μπουγάδα», που αναφέρατε, γράφω για όλα όσα χρειάζεται να πετάξουμε από τη ζωή μας, που δεν μας εξυπηρετούν πια, ώστε να κάνουμε χώρο για το καινούριο και να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Για το decluttering, δηλαδή.


Στον δεύτερο ιστότοπο παρουσιάζετε τα βιβλία που διαβάζετε. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα βιβλία και πόσο ο τίτλος ή το εξώφυλλό τους επηρεάζουν την τελική σας επιλογή;
Στον ιστότοπό μου vivlio.gr αναρτώ τα βιβλία που διαβάζω για προσωπική μου χαρά, ευχαρίστηση και προσωπική ανάπτυξη. Συνήθως, διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα και τα παρουσιάζω στις φίλες και τους φίλους που με διαβάζουν, κάθε Δευτέρα.
Από μικρό παιδί λατρεύω το διάβασμα, είμαι φανατική αναγνώστρια βιβλίων. Διαβάζω μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία αυτοβελτίωσης ή προσωπικής ανάπτυξης. Διαβάζω ανάλογα με τη διάθεσή μου, ας πούμε στην πρώτη καραντίνα, ξεκίνησα με βιβλία αυτοβελτίωσης, για να μου ανεβάσουν τη διάθεση. Άλλοτε πάλι, τα βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου εν υπνώσει, σαν να με καλούν να τα διαβάσω. Συχνά, διαβάζω αγγλικά κάποια βιβλία πριν κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα και ειδικά εκείνα που έχουν συμβουλές για το marketing στα social media, που δεν κυκλοφορούν εδώ. Λατρεύω τα σοφιστικέ εξώφυλλα με τα δυνατά χρώματα και τους έξυπνους τίτλους. Για πολλά χρόνια, όταν ταξίδευα στο εξωτερικό, περνούσα ώρες χαζεύοντας τις νέες τάσεις στα βιβλιοπωλεία, μελετώντας εξώφυλλα, τα θέματα των βιβλίων και τίτλους. Την εποχή εκείνη, όλες μου οι βαλίτσες γέμιζαν με αντίτυπα και οι θησαυροί αυτοί ταξίδευαν με υπέρβαρο, πίσω στην Αθήνα. Όσο για τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, είναι το αγαπημένο μου στέκι αναφοράς, όπως ήταν τα ζαχαροπλαστεία με τις τρούφες όταν ήμουν παιδί.


«Το 90% της ζωής μας το περνάμε επαναλαμβάνοντας ρουτινιάρικες συνήθειες. Σπάστε αυτόν τον κύκλο…», μας προτρέπετε. Μήπως όμως η ρουτίνα είναι αυτή που μας κρατά σε εσωτερική ισορροπία;

Πολύ σωστή η ερώτησή σας. Ευτυχώς, ένα μέρος των συνηθειών μας, χάρη στον εγκέφαλό μας, γίνονται αυτόματα και δεν χρειάζεται κάθε μέρα να μαθαίνουμε από την αρχή πώς να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και πώς να οδηγούμε ποδήλατο. Όμως, εγώ αναφέρομαι στην αντι-ρουτινική βιταμίνη του να σταματήσουμε τα μοτίβα του παρελθόντος, όπως το να κάνουμε κάθε μέρα τις ίδιες αρνητικές σκέψεις, να ζούμε τα ίδια άγχη, να περνάμε την ίδια θλίψη. Stop! Αλλαγή! Όπως γράφω στην «Ψυχική Βιταμίνη», ας βρεθούμε εκτός της οικείας ζώνης άνεσης και ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάμε κόντρα σε ό,τι συνηθίσαμε ως τώρα, για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Αν, ως τώρα, ας πούμε, νομίζαμε ότι οι σχέσεις είναι πάντα μέλι-γάλα, ας σπάσουμε αυτό το καλούπι και ας δεχτούμε ότι οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, για να μην εκπλαγούμε όταν χαθούμε κατά καιρούς από φίλους. Είναι θέμα restart, να αλλάξουμε πεποίθηση και να ξεκινήσουμε μια άλλη ματιά, άλλη στάση ζωής.


Μετά τη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου σας εντοπίσατε μέσα από τα νέα βιώματά σας κάποια καινούρια ιδέα ώστε να μιλάμε, πλέον, για 60+2 ή και περισσότερες προτάσεις που οδηγούν στον δρόμο προς την ευτυχία;
Πολύ ωραίες όλες οι ερωτήσεις σας, κυρία Τσακίρη, και αυτή εδώ είναι η πιο ενδιαφέρουσα. Ακριβώς αυτό που ρωτάτε είναι και η ουσία του βιβλίου «Ψυχική Βιταμίνη». Βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι ζωής και τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν συνεχώς. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και εμείς, να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και στις προσωπικές μας ανάγκες για να ζούμε ευτυχισμένη ζωή. Μέσα από τα βιώματά μου έχω εντοπίσει ήδη νέες περιοχές που χρειάζομαι επανεκκίνηση. Καθένας ας βρει τους δικούς του τομείς ή πλευρές του εαυτού του, που αλλάζοντάς τες, γίνονται πιο ευτυχισμένοι. Το βιβλίο θα του δώσει πολλές ιδέες!

Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός των site www.tsemperlidou.gr και vivlio.gr
Instagram@tsemperlidou

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πέφτεις στα πατώματα όταν αποτυγχάνεις;
Ξαναζείς με τη φαντασία σου τα αρνητικά σχόλια των άλλων;
Πιστεύεις ότι χρειάζεται να αποδεικνύεις συνεχώς την αξία σου;
Παίρνεις προσωπικά ό,τι σου συμβαίνει;
Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις μια επανεκκίνηση; Ένα restart που θα σε βοηθήσει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας του βιβλίου ΨΥΧΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ, μας φέρνει τώρα με την ΨΥΧΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ 60 + 1 δυναμωτικές ιδέες, που θα μας οπλίσουν με θάρρος και σοφία, για να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα εμπόδια της ζωής, τη στάση μας απέναντι στις σχέσεις μας, τις αντιδράσεις μας στα γεγονότα. Αν ακολουθήσουμε τις ιδέες του βιβλίου σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, θα προχωρήσουμε σε ένα restart, μια επανεκκίνηση. Θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πάντα θέλαμε και που υποσχεθήκαμε στον καθρέφτη μας. Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει και η ζωή μας και θα γίνει πιο ευτυχισμένη.
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

Βιογραφικό
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, δημιουργός ιστότοπων για την ευτυχία και τα βιβλία και δίνει ομιλίες για να εμπνεύσει τους ανθρώπους πάνω στη θετική σκέψη και στην ηγεσία. Η ίδια πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε.
Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου κάθε Δευτέρα παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.
Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει γράψει 13 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller, όπως η συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» και τα βιβλία αυτογνωσίας «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» και «Ψυχική Μπουγάδα».