Με μεγάλη μας χαρά και τιμή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας μια από τις σημαντικότερες εν ζωή συγγραφείς, η πολυβραβευμένη Ιρλανδή Edna O’Brien πρόκειται να τιμηθεί με την υπέρτατη πολιτιστική διάκριση της Γαλλίας, καθώς θα χρηστεί Ταξιάρχης του γαλλικού Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, τίτλος που θα της απονεμηθεί από τη Γαλλίδα Υπουργό Πολιτισμού Roselyne Bachelot.


Η τελετή θα λάβει χώρα διαδικτυακά την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα Ελλάδας 19.00, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.eventbrite.com/e/celebrating-edna-obrien-celebratingwomenwithwords-tickets-139173193769

Πρόκειται για μια κορυφαίας σημασίας τιμητική διάκριση, η οποία αποδίδεται κάθε χρόνο σε σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών και του πολιτισμού. Μάλιστα υπάρχουν τρεις βαθμίδες στο Τάγμα: Ιππότης, Αξιωματικός και Ταξιάρχης. Η Edna O’Brien τοποθετήθηκε τιμητικά στην ανώτερη βαθμίδα του Ταξιάρχη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο Paul Hewson (Bono) και ο Seamus Heany.


H συγγραφέας, η οποία συμπλήρωσε πρόσφατα τα 90 της χρόνια, εμφανίστηκε στη λογοτεχνική σκηνή το 1960 με την έκδοση του πρώτου μυθιστορήματός της The country girls, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Από τότε έχει συγγράψει περισσότερα από 20 μυθιστορήματα. διηγήματα και θεατρικά έργα που ξεχώρισαν για τον τρόπο απεικόνισης των γυναικών, τις υποβλητικές περιγραφές και τη σεξουαλική ευθύτητά της.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Κορίτσι, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το 2020. Για τη συγγραφή του η O’Brien, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ταξίδεψε στη Δυτική Αφρική και πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για τα κορίτσια που έχουν απηχθεί από τη Μπόκο Χαράμ, μετουσιώνοντας τις εμπειρίες της σε μια συγκλονιστική ιστορία για τη βία κατά των γυναικών, που είναι άλλωστε μια από τις διαχρονικές θεματικές στις οποίες έχει επικεντρώσει το έργο της.


Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της η O’Brien έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία μεταξύ των οποίων το Irish PEN Lifetime Achievement Award, το American National Arts Gold Medal και το Frank O’Connor Prize, ενώ το 2019 της απονεµήθηκε το Prix Femina Special και το David Cohen Lifetime Achievement Award για το σύνολο του έργου της. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος εκτός από το Κορίτσι κυκλοφορεί επίσης και το μυθιστόρημά της Μικρές Κόκκινες Καρέκλες.


Είπαν για το βιβλίο Κορίτσι και την Edna O’Brien:

Η μεγάλη κυρία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, η Ιρλανδή Εντνα Ο’ Μπράιαν ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, ιδίως όταν αυτός διαπνέεται από θρησκευτικό φανατισμό.”
Μαριλένα Αστραπέλλου, Bhmagazino, συνέντευξη με τη συγγραφέα

Στο Κορίτσι η ιρλανδή συγγραφέας εμπνέεται από την καταπίεση των γυναικών στη Νιγηρία για να αναδείξει το ζήτημα που αφορά και τη Δύση”
Μάνος Κοντολέων, Τα Νέα
Η απόφαση της Ο’ Μπράιαν να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και να ταξιδέψει στην ηλικία της (είναι ήδη 89 ετών) έως τη Νιγηρία, είναι αξιοθαύμαστη. Ο στόχος της ήταν σαφής: να δώσει φωνή στις γυναίκες που ουδείς ακούει το δράμα τους.
Διονύσης Μαρίνος, bookpress.gr

“Στρατευμένη στην αποστολή της ως προς το κοινωνικό μυθιστόρημα που χρόνια την απασχολεί, η Ο’ Μπράιαν συγκινεί με την ευθύτητά της και μας προβληματίζει ως ανθρώπους.
Γιάννης Αντωνιάδης, bookfeed.gr

Μια ιστορία αδυσώπητης δυστυχίας που καθιστά ανάγλυφες τις πιο σκληρές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, όμως καταφέρνει, να κλείσει με μια αχτίδα φωτός και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, για όλους όσους η ζωή τους έχει μολυνθεί και καταστραφεί από τη σκληρότητα, την μισαλλοδοξία και το φανατισμό.Για έναν κόσμο δίχως μίσος, βαναυσότητα, κώδικες βίας και στοχοποιήσεις.
Ιωάννα Δημητσάνου, savoirville.gr