Συγγραφέας του βιβλίου «Ένοχα μυστικά» – Εκδόσεις «Ελκυστής»

Μια μεγάλη αγάπη. Δυο άνθρωποι που έχουν πολλά να δώσουν ο ένας στον άλλον. Που λαχταρούν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν, για να κοιτάξουν μπροστά, κρατώντας σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου. Οι σκιές από το παρελθόν όμως είναι εδώ. Δεν έσβησαν ποτέ. Αν και αχνές ζωντανεύουν και μπαίνουν ανάμεσά τους. Η σχέση τους δοκιμάζεται από «Ένοχα μυστικά» και ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα ο Κωνσταντίνος Σπανός επιχειρεί να περάσει πολλά μηνύματα. «Κάποια διδάγματα ζωής που κάποιες φορές συναντάμε στη ζωή μας και μας την αλλάζει για πάντα», όπως λέει στο Vivlio-life.

Ντάνιελ και Ζωή είναι οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές του μυθιστορήματός σας. Μιλήστε μας γι’ αυτούς.
Πρόκειται για δυο ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά, στις δικές τους ζωές κάνουν τον δικό τους αγώνα. Παλεύοντας καθημερινά και με τον ίδιο τους τον εαυτό πολλές φορές, προκειμένου να ξεφύγουν από την πίεση και την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι νέοι άνθρωποι που έχουν όμως ταλαιπωρηθεί πολύ και ζητούν μια ευκαιρία, μια νέα αρχή για να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους.

Οι αναγνώστες με ποιον από τους δυο θα έρθουν πιο κοντά; Ποια από τις δυο αυτές διαφορετικές προσωπικότητες πιστεύετε θα κρατήσει περισσότερο ζωντανό το ενδιαφέρον μας;
Θέλω να πιστεύω και με τους δυο. Για τον λόγο πως και οι δυο ήρωες περνούν από πολλά εμπόδια. Επειδή όμως, ο πρωταγωνιστής κρύβει τα δικά του μυστικά, που είναι και ο πυρήνας του βιβλίου, ίσως, μπορεί και να πάνε από τη μεριά του Ντάνιελ.

Επιλέξατε τη Θεσσαλονίκη για να τοποθετήσετε τους ήρωές σας και τη ζωή τους. Λένε πως η πόλη μας είναι η πιο ερωτική πόλη… Είναι και ο λόγος αυτής της επιλογής;
Ο λόγος που επέλεξα τη Θεσσαλονίκη είναι απλός. Εκτός του ότι γεννήθηκα εδώ, την αγαπώ πολύ. Για μένα είναι έμπνευση αυτή η πόλη.

Ο πλούσιος ιδιοκτήτης ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, λοιπόν, ερωτεύεται την όμορφη καμαριέρα κι ελπίζει πως με την αγάπη της ίσως λυτρωθεί από τις σκιές του παρελθόντος. Μάλλον δε θα είναι εύκολα τα πράγματα γι’ αυτόν τον έρωτα, έτσι δεν είναι;
Ο έρωτας αυτός θα περάσει από πολλά κύματα. Οι ανατροπές, οι ζήλιες και τα πολλαπλά εμπόδια είναι μόνο λίγα από αυτά που θα συναντήσουν στην πορεία τους οι πρωταγωνιστές. Πολλά εμπόδια απέναντι σε μια μεγάλη αγάπη που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το ρομάντζο μεταξύ ενός πλούσιου και όμορφου άντρα πάντα γοητεύει, κυρίως, το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Απευθύνεστε περισσότερο στις γυναίκες με το πρώτο σας μυθιστόρημα;
Όχι. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους, από δεκαοχτώ και άνω, στο οποίο περνάω αρκετά μηνύματα. Κάποια διδάγματα ζωής που κάποιες φορές συναντάμε στη ζωή μας και μας την αλλάζει για πάντα.

Η δύναμη της αγάπης μπορεί να γιατρέψει έναν άντρα με τόσα προβλήματα και τόσο πόνο που κρατά στην ψυχή του; Το ερώτημα δεν αφορά τον Ντάνιελ αποκλειστικά. Θεωρείστε πως είναι ένα ρητορικό ερώτημα.
Αν μια γυναίκα όπως και ένας άνδρας αντίστοιχα είναι δίπλα στο ταίρι του, με όλη τη σημασία της λέξης δίπλα, τότε ο κάθε πόνος και η κάθε πληγή θα επουλωθεί. Η δύναμη της αγάπης θεραπεύει κάθε τι κακό. Αν είναι αληθινή βέβαια. Γιατί όταν είναι δυο μαζί, ο πόνος μοιράζεται και με τον καιρό σβήνει.

Ο τίτλος του βιβλίου οδηγεί κατευθείαν τη σκέψη μας σε μυστικά που θα κάνουν άνω κάτω τις ζωές τους. Συνήθως τα εμπόδια κάνουν τις σχέσεις δυο ανθρώπων που αγαπιούνται πιο δυνατές. Τι θα κάνει η Ζωή όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τόσο δύσκολες καταστάσεις;
Πιστεύω πως για να υπάρξει μια υγιής σχέση είτε φιλική είτε ερωτική θα πρέπει να περάσει από κάποια στάδια. Δεν μπορεί να υπάρχει μια συνεχόμενη ηρεμία ή αντίθετα ένα έντονο κλίμα. Μέσα από τα εμπόδια όλοι μας γινόμαστε καλύτεροι. Στην περίπτωση της Ζωής, η ίδια έχει αναλάβει ένα αρκετά μεγάλο φορτίο να κουβαλήσει. Ένα φορτίο που θα την φέρει αντιμέτωπη και με τον ίδιο της το εαυτό. Πολλά κενά. Πολλά ερωτηματικά και ένα μπερδεμένο κουβάρι που όταν το ξετυλίξει θα σταθεί ακόμα και σαν μάνα στο πλευρό του Ντάνιελ.

«Μα ο πιο μεγάλος κίνδυνος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η αιτία που βασανίζει τον Ντάνιελ και τα ένοχα μυστικά του είναι έτοιμα να βγουν στο φως και απειλούν να τον καταστρέψουν», καταλήγει ο επίλογος του βιβλίου. Ένας ξένος συγγραφέας είχε πει:τίποτα δεν μας απομονώνει τόσο όσο τα μυστικά μας. Θα συμβεί στην ιστορία σας αυτό;
Θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό. Ο ήρωάς μου είναι ένας άνθρωπος που έχει υποφέρει πολύ. Το παρελθόν του τον «καταδικάζει» καθημερινά όπως και ο εαυτός του. Η δουλειά του τον βοηθά να ξεχνάει.

Ένα πρόσωπο που ο αναγνώστης θα σταθεί διαβάζοντας το βιβλίο σας είναι ο αδερφός του Ντάνιελ ο Κέιλ. Γιατί θέλατε να τον συμπαθήσουμε αυτόν τον άντρα;
Ο Κέιλ είναι ένα πολύ ξεχωριστό πρόσωπο. Ένας καλός αδελφός. Το παράδειγμα της οικογένειας Χάζαρντ. Εκείνος, που τη λέξη οικογένεια την έχει ιερή. Αυτός που φέρνει πάντα τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι. Μέσα σε αυτόν τον ήρωα μπορώ να πω πως έχω βάλει κομμάτια και του δικού μου χαρακτήρα.

Μαθητής Λυκείου γράψατε τα εννιά πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου διαβάζω στο βιογραφικό σας. Μπορείτε να μας δώσετε επιγραμματικά την ιστορία που σας ενέπνευσε τότε;
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που παρακολουθούσε τη ζωή ενός νεαρού άνδρα που ζούσε σε ένα χωριό της επαρχίας. Το όνειρό του ήταν να γίνει ένας καλός φωτογράφος. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία, εκείνος την άρπαξε και ξεκίνησε πλάι σε μια ομάδα εξερευνητών από την Αθήνα, τραβώντας απλές φωτογραφίες. Η μεγαλύτερή του αποστολή θα είναι στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο. Εκεί εκτυλίσσεται σχεδόν όλο το βιβλίο.

Ήθελα να μου πείτε αν το έχετε κρατήσει, σε ποια μορφή και αν ναι, αν θα μπορούσατε σήμερα να το συνεχίσετε από εκεί που το αφήσατε στα 17 σας χρόνια.
Ναι, το έχω κρατήσει, χωρίς ακόμη βέβαια να το έχω ολοκληρώσει. Από ένα απλό τετράδιο το έχω περάσει στο word, και έχω σχεδόν έτοιμο και τον σκελετό του. Το έχω μέσα στο πρόγραμμα να το συνεχίσω μετά από ένα αστυνομικό που γράφω. Είναι στην ουσία το πρώτο βιβλίο που ξεκίνησα και θα ήθελα να το έχω πια και σε έντυπη μορφή.

Ασχολείστε επίσης με το θέατρο και το τραγούδι αλλά τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία. Σε ποιο απ’ όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα αισθάνεστε πως είστε πιο ελεύθερος;
Σε όλα θα έλεγα, γιατί το κάθε ένα ξεχωριστά μου δίνει ζωή. Αλλά, αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα θα έλεγα το τραγούδι. Όνειρο ζωής, που δεν ξεχνώ ποτέ, πως κάποτε μπορεί να ασχοληθώ και επαγγελματικά.

Οι γνώσεις γραφιστικής την οποία σπουδάσατε έχουν κάποια σχέση με το όμορφο εξώφυλλο του βιβλίου σας ή ήταν καθαρά επιλογή του εκδοτικού οίκου;
Το εξώφυλλο του βιβλίου μου είναι δική μου δημιουργία και σκέψη. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως όντας γραφίστας που έχει κάνει τόσα πολλά εξώφυλλα άλλων βιβλίων, θα έκανε κάποιος άλλος το δικό μου εξώφυλλο. Κάθε μου δημιουργία. Κάθε σημείο ενός εξωφύλλου έχει το δικό του νόημα και σκοπό.

Το γεγονός πως στο βιογραφικό σας έχετε τρεις σημαντικές βραβεύσεις πιστεύετε πως προσθέτει μια επιπλέον ευθύνη, λίγο πριν παραδώσετε το βιβλίο σας προς κρίση στον εκδοτικό σας οίκο;
Πιστεύω, πως ναι. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και τη δουλειά μου και θέλω όλα να είναι άψογα.

Κατάγεστε από τη Θεσσαλονίκη και ζείτε στη Χαλκιδική. Τελικά, είναι αλήθεια: σαν τη… Χαλκιδική δεν υπάρχει;
Ναι. Χίλιες φορές ναι. Η Χαλκιδική είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Πότε θα ετοιμάσετε το δεύτερο μέρος της τριλογίας σας;
Το έχω ξεκινήσει ήδη και σε ένα χρόνο από τώρα πιστεύω, πρώτα ο Θεός, θα εκδοθεί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η ζωή του Ντάνιελ Χάζαρντ φαντάζει τέλεια: ακριβά αμάξια, πολυτέλεια που φτάνει στο έπακρό της… και ένα ξενοδοχείο που φέρει το ακριβοθώρητο επίθετό του και βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Χάζαρντ θεωρείται το στολίδι του Θερμαϊκού. Διαθέτει όλες τις ανέσεις και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα των διάσημων πελατών του. Πίσω του, όμως, κρύβει μια σκληρή δουλειά. Μια δουλειά που βοηθά το μεγάλο αφεντικό του να ξεχνά… Αυτή η καθημερινή ρουτίνα, όμως, σπάει για τον εργασιομανή, κύριο Χάζαρντ, όταν συναντά μία από τις καινούργιες καμαριέρες που πρόκειται να προσλάβει. Την Ζωή. Και είναι τότε, που ο Ντάνιελ θα πιστέψει πως μπορεί ίσως, και να λυτρωθεί από τις σκιές του παρελθόντος. Η μοίρα μοιάζει να τους φέρνει μέρα με τη μέρα τόσο κοντά, αντιμέτωπους με τα πιο ανείπωτα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, καθώς επίσης, και με μια σειρά από κινδύνους που βρίσκονται στον δύσβατο δρόμο τους. Μα ο πιο μεγάλος κίνδυνος, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η αιτία που βασανίζει τον Ντάνιελ, και τα ένοχα μυστικά του είναι έτοιμα να βγουν στο φως… και απειλούν να τον καταστρέψουν.

Κωνσταντίνος Σπανός
Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1990, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στην Χαλκιδική. Το θέατρο και το τραγούδι ήταν πάντα τα κυρίαρχα όνειρά του. Μια απλή συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση του σχολείου, τον προέτρεψε γρήγορα να μπει σε μια θεατρική ομάδα όπου εκτός από ρόλους που ενσάρκωνε σκηνοθετούσε και τις χορογραφίες. Η αγάπη του για τη συγγραφή και την γραφιστική ήρθαν σχεδόν μαζί, όταν στη δευτέρα λυκείου έγραψε τα 9 πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου. Μετά το λύκειο δυο χρόνια έφταναν για να εμπλουτίσει περισσότερο το ταλέντο που είχε από μικρός σε μια ιδιωτική σχολή ως γραφίστας.
To 2016 κερδίζει το πρώτο βραβείο διηγήματος στην κατηγορία τρόμου LARRY NIVEN 2016 (Βραβείων λογοτεχνίας του φανταστικού) με το διήγημά του «Το Μυστικό του Θεριστή» και το 2017 κερδίζει επίσης, στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό δυο βραβεία με τα διηγήματα «Η Μάχη των Βελντάρων» και «Η κατάρα των ψυχών». Το 2018 κέρδισε επίσης στον ίδιο διαγωνισμό με το διήγημα του «Το Τάγμα των Αγγέλων» Τα «Ένοχα Μυστικά» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του καθώς και το πρώτο της τριλογίας των Μυστικών.