Συγγραφέας του βιβλίου «Ανέφαλα κι αγρίμια» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Δεν είναι μόνο αυτό που διαβάζεις στο εξώφυλλο: «Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα», εκείνο που κάνει το βιβλίο της Μαρίας Παπαδάκη ενδιαφέρον. Είναι και το γεγονός πως ο κεντρικός της ήρωας είναι ο σύντροφος της ζωής της. Χρόνια τώρα της διηγείται περιστατικά της ζωής του που μοιάζουν με μυθιστόρημα. Χρειάστηκαν, ωστόσο, αρκετά χρόνια μέχρι να νιώσει έτοιμη να γράψει την ιστορία του Οδυσσέα Αρχοντάκη. Μέσα από την όμορφα δοσμένη ιστορία της θα ταξιδέψουμε, στην Κρήτη, την Κύπρο αλλά και στην Εύβοια. Θα γνωρίσουμε λεβέντες άντρες αλλά και γυναίκες που λαχταρούν τον έρωτα. Θα γίνουμε μάρτυρες όμως κι ενός φονικού που όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, «θα μας κάνει να νιώσουμε στο πετσί μας την αγωνία δυο αθώων ανθρώπων, που απ’ τη μια στιγμή στην άλλη γκρεμίστηκαν από τη ζωή στον θάνατο…»

Θα ήταν καλό, στην αρχή της κουβέντας μας, να μας δώσετε την εξήγηση της πρώτης λέξης του τίτλου σας. Τι σημαίνει ανέφαλα;
Ανέφαλα είναι λέξη της κρητικής ντοπιολαλιάς και σημαίνει σύννεφα.

Οδυσσέας Αρχοντάκης. Η ιστορία του κέντρισε το ενδιαφέρον σας και τη μεταφέρατε σε βιβλίο. Μιλήστε μας για τον ήρωά σας.
Ο κεντρικός μου ήρωας είναι ο σύντροφος της ζωής μου, και σίγουρα η ιστορία του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως ένιωσα έτοιμη να καταθέσω στο χαρτί τα γεγονότα που τον σημάδεψαν. Τον ρώτησα. Στην αρχή ήταν λιγάκι διστακτικός, καθώς θα έβγαιναν στο φως και πολλά προσωπικά του βιώματα. Λέγε λέγε όμως τον έπεισα. Κι όταν διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου χαμογέλασε και με παρότρυνε να προχωρήσω.

Όπως γράφετε, κάνει το «μπορώ» παντιέρα για να κάνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο. Η λέξη παντιέρα, οδηγεί τη σκέψη μας σε κάποια προσωπική επανάσταση ή ανυπακοή. Ήταν απείθαρχος ο ήρωάς σας;
Προσωπική επανάσταση ναι. Ανυπακοή εν μέρει, αφού πήγε κόντρα στις παραινέσεις των γονιών του να μην ακολουθήσει τον δρόμο που ο ίδιος είχε επιλέξει από μικρό παιδί. Επομένως, μπορεί κάποιος σ’ αυτό το σημείο να τον χαρακτηρίσει απείθαρχο. Όμως, δίχως λίγη απειθαρχία τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται και μας αφήνουν πεινασμένους από ψυχή και ελευθερία.

Καταφέρνει, λοιπόν, και γίνεται Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα Αξιωματικός. Θα βρει κάποιους αντίθετους στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου; Μιλήστε μας για την οικογένειά του.
Όπως είπα και προηγουμένως, αντίθετοι στην πραγματοποίηση του ονείρου του ήταν οι γονείς του. Ο Νικηφόρος Αρχοντάκης, ο πατέρας του, ένας λεβέντης Κρητικός με καθαρό βλέμμα και άδολη ψυχή, που ήταν παρ’ όλα αυτά αυστηρών αρχών και απαιτούσε να τον υπακούν τα παιδιά του τυφλά. Έτσι, όταν ο γιος του του ανακοίνωσε πως θέλει να γίνει Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας αντέδρασε έντονα και του απαγόρευσε ρητά να το κάνει. Εισπράττοντας όμως την λαχτάρα του Οδυσσέα, θαύμασε την αποφασιστικότητά του κι έκανε πίσω. Έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο που ζητούσε την συναίνεσή του επειδή ο γιος του ήταν ανήλικος, με φόβο ψυχής μην πάθει τίποτα το παιδί του λόγω του επικίνδυνου επαγγέλματος που είχε διαλέξει. Όσο για τη μητέρα του την Σταθία, αυτή, τρέμοντας για τη ζωή του Οδυσσέα της, του έδωσε την ευχή της. Μέσα της όμως ευχόταν ν’ αλλάξει γνώμη.

Οι συμπληγάδες που λέτε πως πέρασε στη ζωή του δεν καταφέρνουν να τραυματίσουν ούτε σπιθαμή από το είναι του. Είναι αυτό το «είναι» που σας εντυπωσίασε στην αληθινή αυτή ιστορία;
Και βέβαια είναι. Περήφανος, αποφασιστικός, με το «μπορώ» παντιέρα προχώρησε μπροστά ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που τύχαιναν στο διάβα του. Όχι, δίχως τίμημα και απώλειες βέβαια, αλλά τίποτα ποτέ δεν τον πτόησε, κι αυτό μ’ εντυπωσίασε και μ’ εντυπωσιάζει ακόμα.

Χαρακτηρίζετε τον γάμο του Οδυσσέα με τη Φανή συμβατικό. Πώς είναι δυνατόν ένας άντρας με την προσωπικότητα του Οδυσσέα Αρχοντάκη να μπορεί να κάνει ένα τέτοιο γάμο;
Κι όμως, κι ο πιο μεγάλος επαναστάτης μπορεί να λαθέψει με τέτοιο τρόπο. Γνώριζε τη Φανή από τα παιδικάτα του. Μεγάλωσαν σχεδόν μαζί. Μπέρδεψε λοιπόν την τρυφερότητα που ένιωθε για κείνη με τον έρωτα και την παντρεύτηκε. Την ήθελαν πολύ και οι γονείς του και προπαντός η μητέρα του. Κι όταν είδε στα μάτια της τη λάμψη τη στιγμή που της ανακοίνωσε την απόφασή του, δεν μπόρεσε να το πάρει πίσω, όσο κι αν ένιωθε πως το είχε μετανιώσει λίγες μέρες πριν τον αρραβώνα του με τη Φανή.

Ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του αλλά και στο βιβλίο σας είναι η γιαγιά του. Δώστε μας τα χαρακτηριστικά αυτής της γυναίκας.
Η Κιράζ, η κερασομάγουλη, η κρυφομάγισσα, η ενορατική, η σοφή, η αιωνόβια γιαγιά Τουρκοκρητικιά, που τη λάτρευε όλο το χωριό! Υπέροχη γυναίκα, πανέξυπνη, με ελεύθερο νου και ψυχή, πίστευε στο Σύμπαν και στην ανεξηθρησκεία. Αγαπούσε με πάθος τον άνδρα της που έχασε νωρίς, τους συγχωριανούς της που βόηθαγε μ’ όποιον τρόπο μπορούσε και την οικογένειά της. Στον Νικηφόρο και στον Οδυσσέα είχε ιδιαίτερη αδυναμία και τους πρόσεχε σαν τα μάτια της. Σε κείνη κατέφευγαν στις χαρές, μα προπαντός στις λύπες τους. Εκείνη ρώταγαν για τη ζωή κι έπαιρναν πάνσοφες απαντήσεις. Πόσες φορές δεν τους γλύτωσε από αποτυχίες! Πόσες φορές δεν έκανε τις δυσκολίες τους να μοιάζουν παιχνιδάκια!

Ο αναγνώστης εύκολα αντιλαμβάνεται πως ο χαρακτήρας της γιαγιάς Κιράζ σας γοήτευσε. «Πειράξατε» καθόλου μυθοπλαστικά τον χαρακτήρα αυτής της γυναίκας ή ήταν και στην πραγματικότητα τόσο φλογερή και δυναμική;
Ήταν και στην πραγματικότητα το ίδιο φλογερή και δυναμική. Δεν πείραξα ούτε ένα μια ίντσα από τον χαρακτήρα της για χάρη της μυθοπλασίας. Και ναι! Πάντα με γοήτευε η ιδιοσυγκρασία της. Πάντα ζήλευα, με την καλή έννοια, τον απέραντο νου της!

«Βάζει γλυκές τρικλοποδιές στο μέλλον του…», διαβάζω. Όσο γλυκιές και αν είναι, είναι πάντα τρικλοποδιές. Δώστε μας μια γεύση από την παρέμβαση της κρυφομάγισσας και ενορατικής γιαγιάς, στη ζωή του ήρωά σας.
Σίγουρα είναι τρικλοποδιές, μα γλυκές, ακριβώς όπως το λέω. Πώς να μην παρέμβει τη στιγμή που βλέπει καθαρά πως κάποιος θέλει το κακό του. Πώς να μην παρέμβει στις διαβολικές ενέργειες της αδίστακτης Ρόζας που επιχειρεί δόλια να τον κλέψει απ’ τη ζωή του. Επεμβαίνει όμως με τον πιο έξυπνο τρόπο κι έτσι δεν καταστρέφει τίποτα στην προσπάθειά της να τον σώσει. Η ενόραση, η ικανότητά της να χτυπά τα μαύρα μάγια με άγια και φυσικά ο οξύς και ευέλικτος νους της, κάνουν το θαύμα τους, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και κόβουν τη φόρα κάποιων σκοτεινών υπάρξεων να διεισδύσουν στην ψυχή του και να του ρίξουν στα μάτια γυαλιά λησμονιάς.

Με το βιβλίο σας θα ταξιδέψουμε σε αρκετά μέρη ακολουθώντας τα βήματα του πρωταγωνιστή σας. Εκεί που μάλλον πρέπει να μείνουμε λίγο παραπάνω μαζί του είναι παρακολουθώντας τη ζωή του στην Κύπρο. Πώς βρέθηκε εκεί;
Ως Ιπτάμενος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μετάθεση στην Κύπρο και η απόφασή του να πάει ήταν πια μονόδρομος. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν άρδην και στον γάμο του και στη ζωή του. Αν πούμε όμως κάτι παραπάνω θα προδώσουμε την πλοκή του βιβλίου.

Από το βιβλίο σας δε λείπει η ένταση και το μυστήριο. Ένα φονικό θα φέρει τα πάνω κάτω και για να δούμε τι συνέβη θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην Εύβοια…
Βέβαια. Πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι τα Λιχαδονήσια Ευβοίας, έναν πανέμορφο τόπο, βγαλμένο από άλλες εποχές, για να δούμε τι συνέβη. Πρέπει να σπρώξουμε την τεράστια ξεχαρβαλωμένη πόρτα ενός ερειπωμένου σπιτιού και να βρεθούμε στο άντρο του φόβου. Και τότε… θα νιώσουμε στο πετσί μας την αγωνία δυο αθώων ανθρώπων, που απ’ τη μια στιγμή στην άλλη γκρεμίστηκαν από τη ζωή στον θάνατο.

Υπάρχουν ακόμη δυο πρόσωπα που θα παίξουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στη συγκινητική σας ιστορία. Ο έμπορος Καρτάλ και ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν. Μιλήστε μας για τους δυο αυτούς άντρες.
Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, ένας νέος και ανεξάρτητος άνδρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρανό στρατηγό Ομέρ Ασλάν, που ζει κι αναπνέει για την μοναχοκόρη του την Αϊλίν. Πολλά μυστικά και μυστήρια θα μπουν ανάμεσά τους και θα τους κάνουν από γαμπρό και πεθερό… εχθρούς.

Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να μας μιλήσετε για ένα πρόσωπο που προκαλεί μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον. Ποια είναι η Ντεφνέ και γιατί την αποκαλείται νεραϊδογέννητη;
Η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ έχει τα χαρακτηριστικά μιας νεράιδας με την περήφανη κορμοστασιά, την ολόχρυση χαίτη και τα γεμάτα θάλασσα μάτια. Είναι ο έρωτας προσωποποιημένος που κλέβει την καρδιά του Καρτάλ και τον κάνει να χάσει τον νου και τον δρόμο του. Πώς να σταθεί στο πλευρό της Αϊλίν μετά από τη γνωριμία του με τη νεραϊδογέννητη…

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Ανέφαλα κι αγρίμια μοιάζουνε! Δε νταγιαντούνε χαλινάρι», έλεγε η γιαγιά Κιράζ και δεν είχε άδικο, αφού ο μικρός Οδυσσέας Αρχοντάκης, από το Λευκοχώρι, ένα πεδινό χωριό της Κρήτης, ένα σκέτο αγρίμι είναι στ’ αλήθεια! Αετόπουλο με δυο φτερά στην πλάτη, που τα ξεδιπλώνει μεγαλώνοντας και πετά στα σύννεφα. Μ’ ένα ηχηρό «μπορώ» κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φοιτά στη Σχολή Ικάρων και γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεύεται τη Φανή, μα περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιεί πως ο έρωτάς του για εκείνη δεν ήταν παρά μια αυταπάτη. Η μετάθεσή του από τα Χανιά στην Κύπρο αλλάζει ριζικά τη ζωή του, ενώ ένα έγκλημα στα Λιχαδονήσια Ευβοίας τα ανατρέπει όλα. Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, χαράζουν μοιραίες πορείες. Η αγωνία της μάνας αφοπλίζει ψυχές. Η λεβεντιά και η ανδρειοσύνη του πατέρα γεννά ιδανικά κι αξίες. Η θέληση και το πείσμα του παιδιού να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει ψηλά, παρόλα τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου. Ο δυνατός και αιώνιος έρωτας, που παλεύει να επιζήσει, ανάβει φωτιές στα σωθικά κι ανασκαλεύει άγνωστα συναισθήματα. Το ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική, στον Καναδά, ελευθερώνει ανάσες στα στήθη. Μια ιστορία με τα χρώματα άλλων εποχών, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γεμάτη κρητικά αρώματα, έρωτα, μυστήριο, μάγια και άγια! Ένα οδοιπορικό που δεν θ’ αφήσει ούτε μια καρδιά ασυγκίνητη.

Βιογραφικό
Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε λογιστική και αγγλικά, και έχει συνεργαστεί με το διαδικτυακό περιοδικό “Μουσικόραμα”. Είναι καταξιωμένη στιχουργός, έχοντας σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο της μυθιστόρημα “Τι γυρεύω εγώ εδώ;” ακολούθησε την ποιητική συλλογή “Αγάπες δροσουλίτες”. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, “Κλειστό λόγω αγάπης”, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη. Για την ιστορία της Ακριβής (ηρωίδα του βιβλίου της), η συγγραφέας έγραψε τους στίχους για το τραγούδι “Λόγω αγάπης”, που το ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, σε μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη.