Η Εταιρία μας, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, παρουσιάζει, το ποίημα του Δημήτρη Ιατρόπουλου αφιερωμένο στον αθάνατο Μίκη Θεοδωράκη, όπως το μελοποίησε η Ζωή Τηγανούρια, και το ερμήνευσε ο Νίκος Θεοδωράκης, με την συμμετοχή της παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου.
Μια απόλυτη ελληνική μπαλάντα, που πέρα απ την καλλιτεχνική της αξία, προσφέρεται κοινωνικά και στο ιστορικό μας παρόν.
Και, να πώς είδαν την δημιουργία της, οι συντελεστές της:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μόλις ο Μίκης παρέδωσε το σώμα του στην ελληνίδα γη, ένιωσα πως έπρεπε να τον ονομάσουμε οριστικά απέναντι στην Ιστορία. Σ’ αυτό με φύσηξε η 62χρονη, φιλία και συνεργασία μας.
Εμπιστεύτηκα αυτό το ριμάτο ποίημα στην Ζωή Τηγανούρια, μοναδική σολίστα και εμπνευσμένη συνθέτιδα η οποία κιόλας έχει ανοίξει πανιά για παγκόσμια καταξίωση. Tο μελοποίησε πάνω σ’ έναν αμιγώς ελληνικό ρυθμό και με πολλή ευαισθησία το ερμήνευσε ο ίδιος ο γιός του Μίκη, ο Νίκος, και μας γέμισε με δημιουργική χαρά..

ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ: Ένιωσα μεγάλη ευθύνη απορρέουσα από τον απέραντο σεβασμό μου στον Αθάνατο Μίκη και την βαθιά μου εκτίμηση στον Ποιητή, που χωρίς δεύτερη κουβέντα με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Και μπήκα έτσι σ’ ένα βαθύ μουσικό ταξίδι δημιουργικής συγκίνησης. Με βοήθησαν σ’ αυτό, τόσο ο Νίκος, που έχει φαίνεται κληρονομήσει απ τον μεγάλο του πατέρα, τον αυστηρό δωρικό τρόπο στη συμπεριφορά του αλλά και στην ερμηνεία του, όσο και τα εκπληκτικά παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, τα ελληνάκια μας, που για τη δική τους γενιά, δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι..
Η μορφή του Μίκη κι ο στίχος του Ποιητή, με οδήγησαν σ΄αυτό που θα ακούστε.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Μίκης Θεοδωράκης πολύ συνειδητά, είχε κοντά του νέους συνθέτες – συνεργάτες ,και δημιούργησε την δική του σχολή. Οι Μάνος Λοΐζος , Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σαμοΐλης κ.α. είναι γεννήματα αυτής της σχολής.
Η επαφή μου λοιπόν με την Ζωή Τηγανούρια και το εξαιρετικό της ταλέντο στην σύνθεση, έφερε μπροστά μου όλο αυτό το σκεπτικό του Μίκη. Έτσι δεν γινόταν να αρνηθώ και δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα της, για μια πολύμορφη και πολύπτυχη συνεργασία.
Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας μας, ήρθε να εδραιώσει με την ποίηση του ο ευλογημένος Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφοντας για τον ένα και μοναδικό Αρχιέλληνα πατέρα όλων μας, τον Πατέρα της Ελληνοσύνης.

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ ΜΙΚΗ…ΠΑΤΕΡΑ

Μουσική: Ζωή Τηγανούρια
Στίχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Έβαλες φωτιά στα όνειρά μας
Κι άναψες στο μέλλον πυρκαγιά
Άνοιξες λαχτάρα στην καρδιά μας
Για να στήσουμε και πάλι απ’ τα παλιά
Μια πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας
Μιαν Ελλάδα πιο καινούργια, πιο γλυκιά.

(ΧΟΡΩΔΙΑ)
Ναι, πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας
Μια Ελλάδα απ των Αρχαίων τη μαγιά..

Ο πλανήτης όλος τώρα γονατίζει
ΚΙ ορφανεύει στη βαθιά σου τη σιωπή
Τρυφερά με σεβασμό σε χαιρετίζει
Σ’ αγαπήσαν όλοι οι άλλοι οι λαοί
Μα εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει
Σε μια Ελλάδα με ανθισμένη προκοπή..

(ΧΟΡΩΔΙΑ)
Ναι, εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει
Σε μια Ελλάδα των Αρχαίων δοξαστική..

Ψάχνω λέξη για να βρω, που να χαράζει
Τη ζωή σου την πανάξια κι ακριβή..
Μόνο μια λοιπόν, για πάντα σου ταιριάζει:
ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ, του μέλλοντος γιορτή..
Και μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,
ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

(ΧΟΡΩΔΙΑ)
Ναι, μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,
ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

*Το εξώφυλλο που συνοδεύει το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ μας, είναι δημιουργία της Σοφίας Στουραΐτου, Κιθάρα έπαιξε ο Θεοδόσης Σηκιώτης, Μπάσο ο Νίκος Τζαχτσίρης, ακορντεόν η Ζώη Τηγανούρια.
Τεχνική επεξεργασία oΣτέλιος Γενεράλης, ηχογράφηση χορωδίας Βεγγέλης Σαπουνάς subway studio
Μίξη Μάστερινγκ Γιώργος Πρινιωτάκης Artracks Recording Studios