Μια νέα ιστορική σειρά που φιλοδοξεί να συνεισφέρει
στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο
για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων

Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση 200 ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον προκειμένου να πληροφορηθούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της. Καθώς βαδίζουμε προς αυτή την πανηγυρική επέτειο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εγκαινιάζουν μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές – Τα καθοριστικά ζητήματα». Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης. Στη σειρά εντάσσονται πέντε βιβλία με τους Πρωταγωνιστές και ακόμα πέντε με τα Καθοριστικά ζητήματα της Επανάστασης.
Φιλοτεχνώντας επομένως τα πορτρέτα πέντε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ρήγας Φεραίος, Μπουμπουλίνα) και αναλύοντας πέντε από τα καθοριστικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν (Η προετοιμασία μιας Επανάστασης, Τα συντάγματα του Αγώνα, Εσωτερικές έριδες και διενέξεις, Από τη Σφαγή της Χίου στην Έξοδο του Μεσολογγίου, Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση) η σειρά φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Τους τόμους της σειράς υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα κυκλοφορήσουν τρία βιβλία στην υποσειρά των πρωταγωνιστών και ένα βιβλίο με καθοριστικά ζητήματα. Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου 2020

Από το πλήθος των σκληροτράχηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση ξεχωρίζει, δίχως αμφιβολία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Θρύλος για τους συντρόφους του και φόβητρο για τους εχθρούς του, ο Γέρος του Μοριά αναδείχθηκε στην εμβληματικότερη προσωπικότητα της Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε της Επανάστασης στον Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων, ενώ, όταν χρειάστηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε με το κύρος του την ενότητα των Ελλήνων. Στο βιβλίο του ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, το πορτρέτο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την κορυφαία στιγμή του Νεότερου Ελληνισμού. Μέσα από τις φλόγες του Αγώνα, ο θρυλικός Κλέφτης της εποχής της Τουρκοκρατίας μεταμορφώθηκε στον αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης. Ίσως γι’ αυτό το όνομά του έγινε σύμβολο μιας εποχής, αποτυπώθηκε στα Απομνημονεύματα και τις Αναμνήσεις των δεκάδων Φιλελλήνων που προσέτρεξαν στην ελληνική χερσόνησο για να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες, ενώ κυριάρχησε στη συλλογική μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας.

1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης, Πρωταγωνιστές – Γεγονότα – Συγκυρίες του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου 2020

Το βιβλίο αυτό διερευνά ένα γοητευτικό μυστήριο, αλλά και μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή, τη συνάντηση προσώπων, γεγονότων, συγκυριών στην πορεία της προετοιμασίας για το ξέσπασμα μιας Επανάστασης, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία έμοιαζε άκαιρη και εκτός διεθνούς πλαισίου. Δύο αιώνες μετά, η ιστορική μελέτη σχετικά με την Επανάσταση του 1821 έχει να επιλύσει πολλά ιστορικά ζητήματα ακόμα, ενώ εκκρεμεί η ένταξή της στα κυρίαρχα σχήματα της ευρωπαϊκής ιστορίας – ίσως γιατί διατηρεί έως και σήμερα την ιδιοτυπία της, που έχει να κάνει ακριβώς με τις διαφορετικές οπτικές και τα βλέμματα που μπορεί να συγκεντρώνει πάνω της, καθώς συνιστά ένα νεωτερικό γεγονός για την ίδια την Ευρώπη σ’ ένα φαινομενικά ασφυκτικό παραδοσιακό πλαίσιο. πάντοτε σε σχέση με μια κοινωνία που επαναστατεί αλλάζοντας σε ορισμένα σημεία την ίδια την ιδιοσύστασή της, αλλά και τον τρόπο συγκρότησής της, κάνοντας μια μεγάλη μετάβαση από το θρησκευτικό στο εθνικό και από την υποδουλωμένη κοινότητα στο ανεξάρτητο Έθνος-Κράτος.

ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ: Ο ηγέτης της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση του Αθανάσιου Συροπλάκη

Κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου 2020

Ο ιστορικός Αθανάσιος Συροπλάκης σκιαγραφεί, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες του αγώνα: το πορτρέτο του Μανιάτη προύχοντα, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε καταλυτική για την Ελληνική Επανάσταση. Καθώς κατείχε υψηλά αξιώματα, όπως του μπέη της Μάνης στα προεπαναστατικά χρόνια, του προέδρου του Εκτελεστικού καθώς και του αρχιστράτηγου των πελοποννησιακών στρατευμάτων στον καιρό του Αγώνα, ο Μαυρομιχάλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εθνική και πολιτική χειραφέτηση των Ελλήνων από την οθωμανική κυριαρχία. Δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στους επαναστατημένους Έλληνες για τη στάση τους την περίοδο των εμφυλίων πολέμων, τονίζοντας την ανάγκη της συσπείρωσής τους για την επίτευξη της ανεξαρτησίας. Παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του Ιωάννη Καποδίστρια, τάχθηκε κατά των μέτρων του Κυβερνήτη, στόχος των οποίων ήταν ο περιορισμός της ισχύος των παραδοσιακών ελίτ της χώρας, ερχόμενος σε σύγκρουση μαζί του. Η δολοφονία του κυβερνήτη από τους συγγενείς του Πετρόμπεη αμαύρωσε την εικόνα της οικογένειάς του ανάμεσα στους Έλληνες, γεγονός που εξακολουθεί έως και σήμερα να αποτελεί πρόσκομμα στην καθολική αναγνώριση της προσφοράς του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Ο αμνός της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων των Θάνου Μ. Βερέμη και Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου 2020

Οι ιστορικοί Θάνος Μ. Βερέμης και Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης αποτυπώνουν την ιστορία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για ένα οδοιπορικό στον προεπαναστατικό και επαναστατημένο ελληνικό κόσμο, από την ελληνική χερσόνησο έως τη Βιέννη και την Τεργέστη, την Οδησσό και την Αγία Πετρούπολη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύονται τα κρίσιμα επαναστατικά διλήμματα που αντιμετώπισε ο Ελληνισμός στις αρχές του 19ου αιώνα, οι αποφάσεις που έλαβε καθώς και οι συνέπειές τους. Αναδεικνύονται επίσης οι αντιφάσεις και οι αντίρροπες δυνάμεις που ενυπήρχαν στο εσωτερικό του και οι οποίες οδήγησαν στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του αμνού της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

Το 2021 θα ακολουθήσουν
Στους πρωταγωνιστές:

Ρήγας Φεραίος: Ο ιδεολόγος του Πασχάλη Κιτρομηλίδη
Μπουμπουλίνα: Η γυναίκα στην Επανάσταση του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη

Στα καθοριστικά ζητήματα:

Τα συντάγματα της Επανάστασης του Αλέξανδρου Κεσσόπουλου
Εσωτερικές έριδες και διενέξεις του 1821 του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη
Από τη σφαγή της Χίου στην Έξοδο του Μεσολογγίου του Νίκου Αναστασόπουλου
Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση του Σωτήρη Ριζά