Περιπέτειες ενός Προξένου, ενός Πρέσβη και ενός Μητροπολίτη
Νικηφόρος Σιβένας

Οι εκδόσεις iWrite παρουσιάζουν την ενδελεχή ιστορική έρευνα του τέως διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νικηφόρου Σιβένα, η οποία φέρνει στο φως, με γλαφυρό τρόπο, ιστορικά γεγονότα και άγνωστα κομμάτια της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου αιώνα.
Η έρευνά του στην ευρύτερη περιοχή Έδεσσας, της Νάουσας και της Πέλλας επικεντρώνεται σε τρεις σημαντικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα: τον Γάλλο πρόξενο στην Ελλάδα, Εσπρί- Μαρί Κουζινερύ, τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, Κόμη Σουαζέλ Γκουφιέ, οι οποίοι μοιράζονταν το ίδιο πάθος, τα μάρμαρα και τα αρχαία νομίσματα, καθώς και τον Μητροπολίτη Βοδενών Μελέτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα νομίσματα και τα μάρμαρα που συλλέχθηκαν από τον Κουζινερύ και τον Γκουφιέ, εκτίθενται σήμερα στο Λούβρο και σε άλλα μουσεία.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Προξενικός υπάλληλος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη από το 1773, ο Εσπρί-Μαρί Κουζινερύ, οργώνει τη Μακεδονία για δουλειές του προξενείου αλλά και, κυρίως, για να τροφοδοτήσει το μεγάλο του πάθος, τη συλλογή αρχαίων νομισμάτων. Είναι ο πρώτος άνθρωπος από τη Δύση που θα περιγράψει τη χώρα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, όχι από θρύλους ή ιστορικές πηγές, αλλά όπως τη βλέπουν τα μάτια του. Στο βιβλίο «Ταξίδι στη Μακεδονία» μας παίρνει μαζί του στην αναζήτηση των πρωτευουσών της Αρχαίας Μακεδονίας, των Αιγών και της Πέλλας, με οδηγούς μορφωμένους εντόπιους και τους αρχαίους συγγραφείς που μελέτησε στα γυμνασιακά του χρόνια.

Στα Βοδενά, την αρχαία και σημερινή Έδεσσα, τότε ταυτιζόμενη εσφαλμένως με τις Αιγές, συναντά τον γηραιό Μητροπολίτη Βοδενών Γερμανό και αργότερα τον πολύ νεότερο διάδοχό του, τον μορφωμένο και επιβλητικό Μελέτιο.

Την παρουσία του Κουζινερύ στη Μακεδονία αξιοποιεί και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, ο πλούσιος κόμης Σουαζέλ-Γκουφιέ, παθιασμένος αρχαιολάτρης και μέγας συλλέκτης αρχαιοτήτων. Ο κόμης είχε δοκιμάσει ανεπιτυχώς να πάρει άδεια από την Πύλη για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα, είκοσι χρόνια πριν από τον λόρδο Έλγιν.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1780 ο Μελέτιος εξαφανίζεται ξαφνικά από την Έδεσσα. Ποιες απίστευτες συγκυρίες θα φέρουν κοντά τον Πρόξενο, τον Πρέσβη και τον Μητροπολίτη; Και ποια ερωτήματα για την πορεία τους μπορούμε, ίσως, να απαντήσουμε;

Ο Συγγραφέας

Τέως Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νικηφόρος Σιβένας γεννήθηκε στην Έδεσσα και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη (μαθηματικά) και στο Παρίσι (οικονομικά). Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στα γραφεία του Επιτρόπου Γεωργίας και του Προέδρου της Επιτροπής. Στη διάρκεια της καριέρας του ασχολήθηκε με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την κοινή γεωργική πολιτική, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και την έρευνα. Μετά τη συνταξιοδότηση ασχολείται κυρίως με την ιστορία της γενέθλιας πόλης του.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Περιπέτειες ενός Προξένου, ενός Πρέσβη και ενός Μητροπολίτη
Συγγραφέας: Νικηφόρος Σιβένας
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 13.00 ευρώ
Σελίδες: 120