Μόλις κυκλοφόρησαν

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για παιδιά από 12 ετών και νέους

2651 ημέρες δικτατορίας της Μαρίζας Ντεκάστρο

εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου

Οι 2651 ημέρες δικτατορίας των συνταγματαρχών όπως τις έζησε η Μαρίζα Ντεκάστρο.


Για το χρονικό αυτό διάστημα με αφετηρία την 21η Απριλίου του 1967 μέχρι την 24η Ιουλίου του 1974, από το στρατιωτικό πραξικόπημα ως την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη χώρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, γράφει η βραβευμένη συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο στο νέο της βιβλίο. Το κείμενο συνοδεύεται από την πρωτότυπη εικονογράφηση του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου ο οποίος επεξεργάζεται φωτογραφίες που αντλεί από δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς Τύπου της εποχής.
Η συγγραφέας αφηγείται γεγονότα και περιστατικά από τη ζωή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων μπλεγμένα με αναμνήσεις δικές της, των συμμαθητών της και των φίλων της. Αναφέρεται σε όλα αυτά που σημάδεψαν και άλλαξαν τη γενιά της: πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά γεγονότα που επηρέασαν τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε εννέα κεφάλαια και περιλαμβάνει πρόλογο και βιβλιογραφία, ενώ είναι έτσι γραμμένο για να διαβάζεται από παιδιά που φοιτούν στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού και εφήβους. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γεγονότα της νύχτας της 20ής προς της 21η Απριλίου και τα υπόλοιπα οκτώ αφορούν το καθένα και μία διαφορετική χρονιά. Το κάθε κεφάλαιο συνδυάζει προσωπικές μαρτυρίες με γεγονότα από την κοινωνική και την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια επιλογή από σημαντικά διεθνή γεγονότα.


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για παιδιά από 4 ετών
Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια
Μια σειρά με την οποία επιχειρείται μια καινούργια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά συναρπαστικές αφηγήσεις μέσα από τις οποίες ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Είμαι ο Απόλλωνας του Κώστα Πούλου

εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Αγαπώ τους ανθρώπους και πιστεύω σ’ αυτούς. Είμαι το φως και η μουσική. Είμαι ο θεός Απόλλωνας. Ξέρω τα πάντα. Αυτά που έγιναν και όσα πρόκειται να συμβούν. Κι όποιος θέλει να μάθει τα μελλούμενα, ας έρθει να με βρει. Το μαντείο μου είναι ακόμη στους Δελφούς, στο κέντρο του κόσμου. Αυτά και πολλά ακόμα θα μάθουν τα παιδιά για τον Ολύμπιο θεό.

Στον κύκλο «Είμαι θεός/ Είμαι θεά» της σειράς «Μυθολογικά παραμύθια» κυκλοφορούν ακόμα τα βιβλία του Κώστα Πούλου:

Είμαι η Αφροδίτη
Είμαι ο Ερμής
Είμαι η Αθηνά
Είμαι ο Ποσειδώνας


Η σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» μάς καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά…, για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα· σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.

Το Κάστρο της Ωριάς της Αγγελικής Δαρλάση

εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Ήταν μια ζηλευτή κυρά, αρχόντισσα ωραία,
γυναίκα νέα κι έξυπνη, με χάρη και με τρόπους.
Και το όνομά της έλεγαν πως ήταν Αφροδίτη,
άλλοι Ρήνη την έλεγαν και άλλοι, απλώς, Ωραία.
Ποια ήταν όμως η ξακουσμένη Ωραία;

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:

Ο λυράρης και οι νεράιδες
Η Γοργόνα
Η Ελιά
Το Πετροκάραβο
Οι Μοίρες


Για παιδιά από 6 ετών

Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκείνος έχει ρόδες για πόδια. Στα όνειρά του είναι ο Τρεχαλητής. Εκείνη τη φωνάζουν όλοι Τίποτα. Στα όνειρά της έχει τα πάντα. Δύο παιδιά διαφορετικά από τα άλλα ενώνουν τις δυνάμεις τους και βρίσκουν τη θέση τους στον καθημερινό κόσμο, σαν δύο παιδιά σαν όλα τα άλλα.
Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας που ξεπερνά όλα τα εμπόδια.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά από 9 ετών

Καράβι στον ουρανό της Λίνας Μουσιώνη

εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Τι κάνεις όταν δεν ταιριάζεις με την οικογένειά σου; Τίποτε. Γιατί οι οικογένειες είναι σαν τα δώρα, λέει ο Ανδρέας. Τα κρατάς ό,τι κι αν κλείνουν. Ο Θάνος και η Ναυσικά συμφωνούν. Κρίμα που έχουν όλοι απαράδεκτες οικογένειες. Ώσπου μια γιαγιά –απαράδεκτη κι αυτή– αποκαλύπτει το μυστικό. Έχουν όλες αστέρι στον ουρανό. Μένει μόνο να βρει ο καθένας το αστέρι της δικιάς του. Ένα βιβλίο για όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα που συνιστούν μία οικογένεια.

Σειρά: Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια
Στο σπίτι της Λίντα και της Έµιλι Ράιτ, µαµά και κόρη βοηθάνε η µία την άλλη, γελάνε πολύ, κλαίνε λίγο, τρώνε λαχανικά (αλλά και µάφιν), λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «λυπάµαι». Και λύνουν µυστηριώδεις υποθέσεις. Μαζί.

Τρόµος στο Χάλοουιν της Λουτσία Βακαρίνο

μετάφραση: Δήμητρα Δότση
εικονογράφηση: Πάολα Αντίστα

Κάποιος σκότωσε τον Χάρο! Μια γιορτή Χάλοουιν, ένα σκοτεινό στοιχειωμένο σπίτι, φάρσες και πυροβολισμοί: μάλλον η πιο δύσκολη υπόθεση για τη μαμά Λίντα και την κόρη της Έμιλι, που θα μάθει να ακούει όχι μόνο το καταπληκτικό ένστικτό της αλλά και την καρδιά της.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία:

Κατά λάθος ντετέκτιβ
Ο άντρας που εξαφανίστηκε
Η υπόθεση του φιλντισένιου ελέφαντα
Το μυστήριο του δωματίου 11
Μυστήρια πίσω από τις κάμερες
Τα μυστικά του φάρου


Για παιδιά από 10 ετών

Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι του Κρίστοφερ Ετζ

μετάφραση: Αγγελική Δαρλάση

Είναι τα δέκατα γενέθλια της Μέιζι, και ανυπομονεί να ανοίξει τα δώρα της, ελπίζοντας να πάρει όλα όσα χρειάζεται για να φτιάξει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα! Ξυπνάει όμως μέσα σε ένα άδειο σπίτι και έξω δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα πυκνό και τρομακτικό σκοτάδι.
Παγιδευμένη σε μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται αδιάκοπα, η Μέιζι ξέρει ότι, για να σωθεί, θα πρέπει να βασιστεί στους νόμους που διέπουν το σύμπαν και στην αγάπη της οικογένειάς της. Όμως ακόμα και αυτά μπορεί ν’ αποδειχθεί πως δεν αρκούν…
Ο βραβευμένος βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων γράφει μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, όπου πέρα από τα επιστημονικά ζητήματα καταφέρνει να θίξει θέματα διαχρονικά αλλά και επίκαιρα για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, όπως οι αδερφικές και οικογενειακές σχέσεις, η διαφορετικότητα, η αγάπη.

«Μια συγκινητική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ένα ιδιοφυές μυστήριο, από τον κορυφαίο Κρίστοφερ Ετζ».
The Guardian