Κοινωνικοί προβληματισμοί σε ιστορίες καθημερινότητας


Το Μονοπάτι της Λησμονιάς
Αναστασία Τόλιου

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχηµα, η Ισµήνη ξυπνά στο νοσοκοµείο έχοντας πάθει µερική αµνησία, µε κενά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια – τη µισή περίπου ζωή της. Η επιστροφή της στο σπίτι και τον σύζυγό της θα τη φέρει µπροστά σε ερωτήµατα για τις επιλογές της ζωής της, αλλά και για την ίδια. Μόνη της θα πρέπει να βρει τα στοιχεία ώστε να συνθέσει ξανά τα ξεχασµένα χρόνια και να δει ότι ίσως ο εαυτός της, αλλά και η ζωή της, δεν είναι ακριβώς αυτό που της έχουν παρουσιάσει.

Ένα µυθιστόρηµα για τον έρωτα, την απάτη και τις εµµονές που µπορεί να γίνουν καταστροφικές. Μια αναζήτηση ενός χαµένου εαυτού που ζει σ’ έναν ονειρεµένο κόσµο, ο οποίος για την ίδια δεν είναι παρά ένα χρυσό κλουβί. Οι απαντήσεις όµως που θα βρει, καθώς θα διασχίζει το µονοπάτι της λησµονιάς της, κρύβουν θανάσιµους κινδύνους…

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το Μονοπάτι της Λησμονιάς
Συγγραφέας: Αναστασία Τόλιου
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 15.00€
Σελίδες: 350

Οι Μυγδαλιές Ανθίζουν Δακρυσμένες
Θανάσης Στραβοσκούφης

Σαν βρύση η µάνα στάλαξε µέσα στην αγκαλιά της δύο δροσερές σταγόνες. Δύο αγόρια. Τον Μάρκο και τον Δηµοσθένη. Έµαθαν να γελάνε και να κλαίνε µε συντροφιά τον απόηχο του πολέµου. Κι όπως έτρεχαν µέσα στους αγρούς παίζοντας γύρω απ’ τις µυγδαλιές, έτσι έτρεξαν και τα χρόνια, αφού σµίλεψαν στο κορµί τους µια αλλιώτικη νιότη. Απ’ την ψυχή τους ανέβλυσε η λαχτάρα για το κόµµα και ο πύρινος έρωτας για την ίδια κοπέλα. Η Μυγδαλιά διάλεξε τον έναν από τους δύο, κείνον που πίστεψε ότι θα φροντίσει να µη δακρύσουν ποτέ τ’ άνθη της. Το µυρωδάτο όνοµά της έσπειρε στις καρδιές των δίδυµων αδερφών µία άσβεστη επιθυµία για κοινή εκδίκηση. Η πληγωµένη αδελφοσύνη, όση είχε αποµείνει, έδωσε τη θέση της στην ιδεολογική σύγκρουση, στην προδοσία, στην εγκατάλειψη και στη φυγή. Η λυγερόκορµη γυναίκα, η άτεγκτη συνείδηση, η µαταιόδοξη πάλη ανάµεσα στη δεξιά και την αριστερά, η πανέµορφη Ανεµώνη, οι φίλοι, η οικογένεια, όλα µπήκαν στον µύλο της µνήµης δεκαετίες αργότερα, έναν ηλιόλουστο Γενάρη. Οι µυγδαλιές, δακρυσµένες, ήρθαν στο προσκεφάλι της ζωής να ξεπροβοδίσουν εκείνους που αγάπησαν αληθινά έστω για µια φορά στη ζωή τους, αλλά δεν τόλµησαν ποτέ να το προσφέρουν δώρο.

Η µετεµφυλιακή Ελλάδα του 1950 µέσα από αλύτρωτα γεγονότα. Ένα δυνατό µυστικό, καλά κρυµµένο, ανάµεσα στη Σκιάθο, στην Κερύνεια και στην Αθήνα. Μια δικαίωση για λογαριασµό εκείνης που δεν ξέχασε το όνειρο για τη ζωή που δεν ήρθε.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Οι Μυγδαλιές Ανθίζουν Δακρυσμένες
Συγγραφέας: Θανάσης Στραβοσκούφης
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 15.00€
Σελίδες: 314

Η Αφαιρετική Μέθοδος – Βαθύ Σκούρο Μπλέ
Γεωργία Πετούλη Γλάρου

Η Λιζ στεκόταν µπροστά στην τζαµαρία του µικρού της δωµατίου και κοίταζε τη θάλασσα. Ξαφνικά, γύρισε το κεφάλι της προς το µέρος του και είπε ενθουσιασµένη: «Τοµ, αγόρι µου, σήµερα προβλέπεται να είναι µια ιδιαίτερα εξαιρετική µέρα, µόλις πέρασαν από µπροστά µου δυο ερωτευµένοι υπεροπτικοί γλάροι, και ξέρεις, οι γλάροι που φλερτάρουν είναι το γούρι µας!».

• • •

Είχε τη βεβαιότητα ότι διέθετε τον µηχανισµό που του εξασφάλιζε τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων, των ερωµένων, των εχθρών. Πίστευε ότι είχε προικιστεί µε την ικανότητα να οδηγεί τους ανθρώπους και τα γεγονότα εκεί που βόλευαν τον ίδιο. Όπως και στις τρεις προηγούµενες περιπτώσεις που είχε αναλάβει αποστολή, ο Λεόν έλαβε µήνυµα στο κινητό του, που τον ενηµέρωνε ότι στην ταχυδροµική θυρίδα που είχε ανοιχτεί στο όνοµά του, υπάρχουν έγγραφα, οδηγίες και προκαταβολή. Μόλις επέστρεψε από το ταχυδροµείο, άνοιξε τον φάκελο και βρήκε µια δεσµίδα µε χρήµατα, δύο φωτογραφίες µε το πρόσωπο ενός κοριτσιού, δεκατρείς εκτυπωµένες σελίδες και ένα εισιτήριο κινηµατογράφου µε ηµεροµηνία της ίδιας ηµέρας. Η πρώτη σελίδα ανέφερε «Έχεις στη διάθεσή σου µία εβδοµάδα για να σε εµπιστευτεί» και τίποτα άλλο.

• • •

Και ξαφνικά, την είδε να µπαίνει.

Ένα κορίτσι µε σγουρά µαλλιά, φορώντας ένα κόκκινο µπουφάν και κρατώντας µια κόκκινη οµπρέλα, µπήκε µέσα στην αίθουσα. Τίποτα το ιδιαίτερο, σκέφτηκε ο Λεόν. Έβγαλε το ρολόι πολυτελείας από τον καρπό του και το έχωσε βαθιά στην τσέπη του τζάκετ που φορούσε.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Η Αφαιρετική Μέθοδος – Βαθύ Σκούρο Μπλέ
Συγγραφέας: Γεωργία Πετούλη Γλάρου
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 13.00€
Σελίδες: 244

Το Μαύρο Περιδέραιο
Αλέξης Δαμιανίδης

Τι θα έλεγες αν σου πρότεινα να πάρεις τον ρόλο μου; Να το παίξεις για λίγο θεός, ένας μικρός θεός του χαρτιού και της μελάνης. Όποτε θες, με διαγράφεις και βάζεις κάποιον άλλο στη θέση μου, κάποιον που ίσως αγαπάς περισσότερο.
Αν πάλι το επιθυμείς, μπορεί οι δρόμοι μας να συναντηθούν. Σε αυτήν ή και σε κάποια άλλη διάσταση. Αρκεί μόνο να το γράψεις.
Δεν μπορώ να σε πείσω να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σε προειδοποιήσω: Η ιστορία του Ιάκωβου δεν είναι μια απλή ιστορία. Δαιδαλώδη παράλληλα σύμπαντα, ενδόμυχες συγκρούσεις, μυστηριώδεις χαρτορίχτρες και υποχθόνιοι γιατροί είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα βρεθούν μπροστά σου καθώς βουτάς στις σελίδες του. Αν όμως σε τρομάζουν οι προκλήσεις της ψυχής και του νου, αν ζητάς ένα απλό κι ανώδυνο ανάγνωσμα, τότε άσε το βιβλίο αυτό στο ράφι και συνέχισε να προχωράς. Η επιλογή είναι δική σου. Όπως πάντα.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το Μαύρο Περιδέραιο
Συγγραφέας: Αλέξης Δαμιανίδης
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 10.00€
Σελίδες: 84

H Ιέρεια
Έλενα Δεκάζου

«…είναι σαν να σέρνει πίσω της
µια λατρευτική δύναµη
».

Τα λόγια ενός από τους φύλακες του ναού κρύβουν την αλήθεια για την Έλλη.
Εκείνη, είναι η αγαπηµένη για τους φίλους. Είναι η εµµονή για τους εραστές. Είναι ο στόχος ενός εχθρού που απειλεί τον κόσµο της.
Και είναι η παράτολµη και ηδονιστική της φύση όσο και η έµφυτη ανησυχία της, που την οδηγούν σε έναν αρχαίο ναό, στην έρηµο της Αιγύπτου. Η µύησή της ως Ιέρεια, της ανοίγει την πόρτα της γνώσης. Και όλα τότε αποκαλύπτονται.
Το παρελθόν που διεκδικεί µια θέση στο µέλλον της και το παρόν που στροβιλίζεται ανάµεσα σε έναν χειµαρρώδη εραστή, σε έναν αφοσιωµένο φίλο και σε έναν καρµικό έρωτα.
Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία µιας δυνατής γυναίκας σε µια διαρκή περιπλάνηση από την αρχοντική Αθήνα, στο κοσµοπολίτικο Λονδίνο και στην Αίγυπτο των αρχαίων µυστηρίων σε µια προσπάθεια για την εκπλήρωση του βαθύτερου σκοπού της ύπαρξής της.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Η Ιέρεια
Συγγραφέας: Έλενα Δεκάζου
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 16.00€
Σελίδες: 286

Μια ανάσα Θεού – Ένα ταξίδι ανακάλυψης
Δένα Ραφαέλα

Μπροστά από κάποιο νοτισµένο τζάµι, η πρωταγωνίστρια χέρι-χέρι µε τον αναγνώστη παρακολουθούν τη ζωή της µικρής Σοφίας. Στα πρώτα βήµατά της στη γη, γεύεται έννοιες όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η συνειδητότητα του παρόντος και η άνευ όρων εµπιστοσύνη, είτε στους γύρω της είτε στον εαυτό της. Η αίσθηση κάποιας υπερφυσικής οντότητας που τη συντροφεύει πάντα µοιάζει απολύτως φυσιολογική και αρµονική µε την πραγµατικότητα. Η µικρή Σοφία µεγαλώνει και νέες έννοιες τρυπώνουν στη ζωή της, όπως φόβος, πόνος, αδικία, αποχωρισµός, θάνατος. Η φωτεινή εικόνα που έχει µέσα της για τη ζωή και για το υπερφυσικό αρχίζει να θάβεται κάτω από στρώσεις ορθολογισµού και καθηµερινής ρουτίνας.
Όσο η ζωή της Σοφίας ξεδιπλώνεται ανάµεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λονδίνο, πρωταγωνιστές και αναγνώστες συµµετέχουν ενεργά σε µια µάχη ανάµεσα στο νου και την ψυχή. Μια µάχη δίχως ξεκάθαρο νικητή. Μέσα απ’ τους λαβυρίνθους του σύγχρονου κόσµου, την αντιµετώπιση απρόσµενων θηρίων, αλλά και την καθοδήγηση µέσω παράδοξων ενορχηστρωµένων γεγονότων, η Σοφία φτάνει πιο κοντά από ποτέ στην πανηγυρική νίκη της ψυχής, όταν τα φώτα σβήνουν.

«Γιατί τώρα;» Με µια απροσδόκητη εξέλιξη, η Σοφία φτάνει στις απαντήσεις που από µικρό παιδί αναζητούσε και αδηµονεί να γευτεί τον κόσµο µε µια νέα αντίληψη και δυο µάτια καθαρά. Μήπως άραγε είναι αργά;

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Μια ανάσα Θεού – Ένα ταξίδι ανακάλυψης
Συγγραφέας: Δένα Ραφαέλα
Εκδόσεις: Πηγή
Τιμή Λιανικής: 16.00€
Σελίδες: 398