Έλληνας και Φράγκος
Η άγνωστη ιστορία

Μάνος Κουμεντάκης

Σελ.: 496
Σχήμα: 13,7×20,8
Τιμή: 17,00 €
ISBN: 978-960-468-296-6

Στη μεσαιωνική Ελλάδα του 13ου και 14ου αιώνα, Βυζαντινοί και Φράγκοι, Ενετοί, Γενοβέζοι και Καταλανοί, καθώς και κάθε λογής τυχοδιώκτες και πειρατές, συγκρούονται μεταξύ τους για την κατοχή της. Την εποχή αυτή γεννιέται στο Ανάπλι ο ήρωας του βιβλίου, ο Μανουήλ Σγουρός ή Σγουρομάλλης, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Φράγκα.

Ο Μανουήλ, ως ταλαντούχος τροβαδούρος πια, αλλά και χάρη στη μεικτή αρχοντική καταγωγή του, τη μόρφωση και τη γλωσσομάθειά του, είναι καλοδεχούμενος στα παλάτια των ηγεμόνων που διαφεντεύουν τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας την εποχή αυτή. Συμμετέχει στη ζωή τους και στις συγκρούσεις τους και μαθαίνει από πρώτο χέρι τα γεγονότα και τις ιστορίες τους. Μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειες του ήρωα, περιγράφεται η ταραχώδης Ιστορία της Ελλάδας αυτής της περιόδου.

Το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσαίωνα, μια παραμελημένη και άγνωστη για πολλούς περίοδος της Ιστορίας μας, παρουσιάζεται ανάγλυφα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Άστρα η Τουρκατζού
Ελισάβετ Ιακωβίδου

Σελ.: 240
Σχήμα: 13,7×20,8
Τιμή: 13 €
ISBN: 978-960-468-277-5

Καναρίνι μου γλυκό, συ μου πήρες το μυαλό,
το πρωί σαν με ξυπνάς και μου γλυκοκελαηδάς.
Έλα κοντά μου στην αγκαλιά μου,
αχ, ένα βράδυ στην αγκαλιά μου…

«Όλοι μού έλεγαν ότι είχα πολύ ωραία φωνή, αλλά εγώ πιότερο την ένιωθα να βγαίνει από μέσα μου στεναγμός, λυγμός, ξέφρενο κελάηδημα που δεν μπορούσα να συγκρατήσω.
Εμένα την Άστρα, την Τουρκατζού, έτσι με λέγανε, γιατί ήρθαμε από τη Σμύρνη, ασχέτως αν ήμουνα στην πραγματικότητα εβραιοπούλα που γλίτωσα από το κρεματόριουμ για να καώ στην κόλαση του έρωτα, του μεγάλου ρεμπέτη, Μεμά. Έρωτας και θάνατος μαζί.
Για μένα τώρα γράφω, για μένα τώρα οι θύμησες οι μεγάλες και οι δυνατές. Να γράψω τη ζωή μου, να την αποτυπώσω στο χαρτί, πριν φύγω, γιατί κουβαλάω μια ιστορία πάνω μου και πρέπει να την ξεφορτωθώ.
Μα πού αλλού, αν όχι στο χαρτί; Αυτό είναι τόσο ανάλαφρα λευκό σαν το χιόνι, τόσο ξεκούραστο. Εκεί θα την ακουμπήσω για να ξαποστάσει.
Αχ, αυτές οι ιστορίες των ανθρώπων πώς δένουν μεταξύ τους!
Πώς λένε αναμεταξύ τους τις δικές τους αλήθειες και παραμύθια!…»

Η Τουρκατζού, με το γλυκοκελάηδημα και με τραγούδια που μιλούσαν στην ψυχή και στις αισθήσεις, αφηγείται μια ιστορία ζωής, σκιαγραφώντας έτσι μια πολύ σημαντική εποχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον πόλεμο του ’40, γεμάτη από δραματικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του ελληνισμού και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Ένα μυθιστόρημα με σεβασμό πάντα στους πραγματικούς ήρωες που έγραψαν αυτή την ιστορία.