Γκρουπ – Πώς ένας θεραπευτής και ένας κύκλος αγνώστων μου έσωσαν τη ζωή

Christie Tate

Ένα συναρπαστικό Best Seller των New York Times, ένα εντυπωσιακό, αυτοβιογραφικό βιβλίο, μια απόδειξη για τη δύναμη της επαφής σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν πιο δύσκολες από ποτέ.

Η Christie Tate γράφει χωρίς φόβο, με ειλικρίνεια και ευαισθησία την υπέροχα εθιστική ιστορία της για το πώς ένας θεραπευτής και ένας κύκλος αγνώστων της έσωσαν τη ζωή. Μας µεταφέρει στο τολµηρό, συναρπαστικό, οδυνηρό, αλλά και διασκεδαστικό ταξίδι της οµαδικής θεραπείας, µιας διερευνητικής διαδικασίας που σε κάνει να καταρρεύσεις και αµέσως σε ξανασυναρµολογεί, έτσι ώστε όλα τα κοµµάτια να ταιριάξουν µεταξύ τους.

Η συγγραφέας, μια νεαρή γυναίκα που προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον προσκολλημένο στις παραδόσεις και τις αυστηρές αρχές της καθολικής πίστης, αισθάνεται όλη της τη ζωή αταίριαστη, σαν να «περισσεύει» σε κάθε επίπεδο. Νιώθει ανίκανη να αφεθεί ώστε να δημιουργήσει ουσιαστικούς προσωπικούς δεσμούς και η οικειότητα είναι για εκείνη ανεκπλήρωτο όνειρο, αλλά και μια προοπτική που την τρομάζει. Η κρίσιμη στιγμή που την οδηγεί να αναλάβει δράση είναι όταν πληροφορείται πως είναι η κορυφαία στην κατάταξη μεταξύ των συμφοιτητών της στην Νομική, κι όμως, η ζωή της φαντάζει τόσο κενή και μάταιη ώστε η ιδέα του θανάτου μοιάζει πιο ελκυστική παρά ποτέ. Με αφορμή τη διατροφική διαταραχή της με την οποία παλεύει εδώ και χρόνια, εξοικειώνεται σταδιακά με την ιδέα της ομαδικής ψυχοθεραπείας και συμμετέχει συστηματικά στις ομάδες θεραπευόμενων του Δόκτορα Ρόουζεν.

Το βιβλίο περιγράφει το ταξίδι της Tate προς την αυτογνωσία μέσα από μια επίπονη διαδικασία ετών, στη διάρκεια των οποίων η συγγραφέας μαθαίνει να εμπιστεύεται, να εκτίθεται, να εκφράζεται, να αναγνωρίζει τα τραύματά της, να δοκιμάζει τα όριά της, και τελικά, να δημιουργεί γνήσιους δεσμούς οικειότητας. Περνώντας από σχέσεις και στάδια συχνά επώδυνα, των οποίων η χρησιμότητα είναι πολλές φορές αμφίβολη στα μάτια της, συνειδητοποιεί τελικά την αναγκαιότητα των δοκιμασιών αυτών ώστε να μπορέσει να κατακτήσει όσα επιθυμεί στη ζωή της: σεβασμό στην επαγγελματική της ζωή, καλούς φίλους που στηρίζει και την στηρίζουν, έναν δοτικό σύντροφο που την αποδέχεται όπως είναι και, τελικά, την οικογένεια που πάντα ονειρευόταν.

Η Tate δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους μοναχικούς ανθρώπους, δείχνοντας με το παράδειγμά της πώς μπορεί κανείς, παρόλες τις σύγχρονες αντιξοότητες, να κατακτήσει τη συναισθηματική ολοκλήρωση που επιθυμεί. Απενοχοποιεί πλήρως τη δια βίου ψυχοθεραπεία και εξαίρει τη συνεισφορά της ομάδας θεραπευόμενων στη διαδικασία της δημιουργικής αλληλεπίδρασης και ζύμωσης, ως όπλα για την επίτευξη του στόχου: μιας καρδιάς παλλόμενης, ζωντανής και ανοιχτής, έτοιμης για «πρόσφυση» με άλλες πρόθυμες καρδιές και για μια ζωή γεμάτη συναίσθημα και ουσία…

Ένα από τα πιο αναπάντεχα αισιόδοξα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ:

Η Κρίστι Τέιτ είναι συγγραφέας και δοκιµιογράφος, που έχει ως βάση της το Σικάγο. Κείµενά της έχουν δηµοσιευτεί στους New York Times («Modern Love»), στο Rumpus, στη Washington Post, στη Chicago Tribune, στα McSweeney’s Internet Tendency, Eastern Iowa Review κ.α.

Το δοκίµιό της «Promised Lands» κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισµό µη λογοτεχνικού πεζού λόγου του New Ohio Review και δηµοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2019.

ΣΤ082
ISBN 978-960-14-3647-0
Αθήνα 2021
Σειρά: Ψυχολογία
Σελίδες: 384
Τιμή: 15,30 (με ΦΠΑ)