«Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος» της Μαρίας Μήτσορα.
Η ηρωίδα έχει μόλις μετακομίσει. Ενώ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αγχωτική αυτή συνθήκη, συναντά αίφνης την κυρία Τασία, αγαπημένη της μοδίστρα από μια παλιότερη περίοδο της ζωής της, και τον αγαπημένο της γάτο Γουλιέλμο ΚαταΒάθος. Αυτό δε θα ήταν τόσο παράξενο αν δεν είχαν εν τω μεταξύ περάσει χρόνια από τότε που η κυρία Τασία είχε πεθάνει. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, φυσικού και υπερφυσικού, η ηρωίδα θα προετοιμαστεί για να συναντήσει πρόσωπα του παρελθόντος της, και να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα της ζωής της, παραθέτοντάς τους το «δείπνο της Εκάτης».

Μια µετακόµιση στη δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού. Ένα ξαφνικό πέρασµα από το καλοκαίρι στον χειµώνα. Περιπέτειες της ψυχής. Στο σκιερό πίσω κηπάκι, πετάει χαµηλά κι ένα καινούριο είδος πουλιού που εµφανίστηκε µετά τις πυρκαγιές. Μερικοί φοβούνται πως διαβάζει τις σκέψεις. Άλλοι ότι τρέφεται µε ψηφιακά ψίχουλα ψυχών. Τα απόβραδα ένας ευτραφής κύριος φωνάζει: «Βοήθεια, νυχτώνει!». Ο Ερµής σίγουρα αφαιρέθηκε, ξέχασε αφύλαχτη µια τρύπα στην άσφαλτο – ένα πέρασµα που ενώνει τον πάνω κόσµο µε τον κάτω. Από εκεί µπαινοβγαίνουν η κυρία Τασία –µια µοδίστρα πεθαµένη εδώ και χρόνια– κι ο άσπρος γάτος της, ο Γουλιέλµος ΚαταΒάθος. Αυτοί οι δύο, που ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως Φαντασµάτων, στην αρχή µοιάζουν µε κλασικό ντουέτο κατεργαραίων. Τελικά όµως πρόκειται για µεγάλους καταφερτζήδες που θα στήσουν, για χάρη της ηρωίδας µας, το δείπνο της Εκάτης στο πίσω κηπάκι µε τα φλύαρα φυτά.

Πόσα από αυτά θα χωρέσουν άραγε σε ένα τόσο µικρό βιβλίο… Τώρα που στους καιρούς µας η συγγραφέας είναι κι αυτή αδύναµη σαν την ελπίδα.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΡΑ γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και µεγάλωσε στη Νέα Σµύρνη. Σπούδασε
κοινωνιολογία στο Παρίσι. Παντρεύτηκε έναν Γάλλο, που µετά χάθηκε για χρόνια στη Λεγεώνα
των Ξένων. Έχει ταξιδέψει σε πολλά σηµεία του πλανήτη, από τον πολικό κύκλο έως το ακρωτήριο Ταίναρο. Όσο τα χρόνια περνάνε, αγαπάει όλο και περισσότερο τις γάτες. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία, παρότι ο αγαπηµένος της αριθµός είναι το εννέα. Έχει επίσης δηµοσιεύσει διηγήµατα και ταξιδιωτικά κείµενα σε περιοδικά και εφηµερίδες.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9788-8 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 136 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Άνισοι αιώνες: Οικονομική ιστορία της Τουρκίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» του Sevket Pamuk.
Ανάμεσα στην ύστερη οθωμανική περίοδο και στο σύγχρονο καθεστώς της αβασίλευτης δημοκρατίας, οι τύχες της τουρκικής οικονομίας κατέγραψαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο Σεβκέτ Παμούκ, ο πρύτανης της ιστορίας της τουρκικής οικονομίας, είναι ο πλέον κατάλληλος, για να διηγηθεί την πλούσια αυτή ιστορία. Πέρα από την συνολική εποπτεία των ποσοτικών χαρακτηριστικών της τουρκικής οικονομίας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, ο Παμούκ τοποθετεί τη μελέτη της σε συγκριτικό πλαίσιο και συνδέει την πορεία της με μια σειρά βαθύτερων θεσμικών αλλαγών. Ο παρών τόμος αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα και θα παραμείνει σημείο αναφοράς στη σχετική έρευνα για πολλά χρόνια.

Παρόλο που η Τουρκία αποτελεί διαχρονικά μία από τις σημαντικότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου χάρη στον πληθυσμό και στην οικονομία της, έλειπε μέχρι σήμερα μία λεπτομερής μελέτη της οικονομίας της. Οι Άνισοι αιώνες του Şevket Pamuk εξετάζουν την οικονομική μεγέθυνση και την ανθρώπινη ανάπτυξη στην Τουρκία κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Υιοθετώντας μια παγκόσμια, συγκριτική οπτική, ο Pamuk παρακολουθεί την εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας σε τέσσερις διακριτές ιστορικές περιόδους: την ανοιχτή οικονομία του 19ου αιώνα και της ύστερης οθωμανικής περιόδου, τη μετάβαση από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος κατά την περίοδο που διαρκεί από τον Α΄ μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που περικλείει τη μεγάλη κρίση, τη μεταπολεμική περίοδο με τα προστατευτικά μέτρα και την υποκατάσταση των εισαγωγών και, τέλος, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά το 1980. Ο Pamuk συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το εμπόριο, τους μισθούς, την υγεία και την εκπαίδευση στην Τουρκία. Καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι οι άμεσοι παράγοντες όπως η οικονομική πολιτική, ο ρυθμός των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας και οι δομικές αλλαγές μόνο εν μέρει μπορούν να ερμηνεύσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική εξέλιξη της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, οι Άνισοι αιώνες προχωρούν στην ανάλυση των βαθύτερων καθοριστικών παραγόντων της ανάπτυξης στην Τουρκία: των θεσμών και της εξέλιξής τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η κατανόηση των ιδιαίτερων ιστορικών συνθηκών της Τουρκίας αλλά και της σημασίας τους για τη μελέτη της οικονομικής μεγέθυνσης στο σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου τους δύο τελευταίους αιώνες.

Ο Sevket Pamuk διδάσκει οικονομικά και ιστορία της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, ανάμεσά τους και τα A Monetary History of the Ottoman Empire και The Ottoman Empire and European Capitalism, 1820-1913.

«Η ιστορία της οικονομίας και των θεσμών της Τουρκικής Δημοκρατίας παρουσιάζονται συχνά ως μια ριζική τομή με την οθωμανική κληρονομιά. Η αλήθεια είναι πολύ πιο σύνθετη, με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία να συνεχίζουν πολλές φορές το οθωμανικό παρελθόν και να επηρεάζονται από τη βαριά σκιά του. Ο λεπτομερής αυτός τόμος, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, αποτελεί την καλύτερη πηγή για να μελετήσει κανείς τις συνέχειες αυτές και για να κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία έχει αλλάξει ή έχει μείνει καθηλωμένη στο παρελθόν. Οι Άνισοι αιώνες αποτελούν απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται είτε για την ιστορία της τουρκικής οικονομίας είτε γενικότερα για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει
ο αναπτυσσόμενος κόσμος
». Daron Acemoglu, συγγραφέας του Straight Talk on Trade

ΣΕΙΡΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16- 9243 -2 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 456 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 24,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Η ιστορία της φιλοσοφίας» του A. C. Grayling.
Ο Α. Κ. Γκρέυλινγκ παραδίδει ένα έργο ορόσημο για τον αιώνα µας, μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, προσιτή και πλήρη επίτομη ιστορία της φιλοσοφίας. Ίσως η πιο πλήρης, εµπνευσµένη και συναρπαστική επίτοµη ιστορία της φιλοσοφίας που γράφτηκε µετά το 1945 και την Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας του Μπέρτραντ Ράσσελ. Πρόκειται για ένα έργο βατό και διαφωτιστικό για τους αναγνώστες της φιλοσοφίας, το οποίο καλύπτει τα πεδία της γνωσιολογίας, της μεταφυσικής, της ηθικής, της αισθητικής, της λογικής, της φιλοσοφίας του νου, της φιλοσοφίας της γλώσσας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ιστορίας των δημόσιων αντιπαραθέσεων αναφορικά με αυτά, παρουσιάζοντας τις ιδέες των μεγάλων φιλοσόφων αλλά και λιγότερο γνωστών διανοητών με μικρότερη επίδραση. Επίσης εξετάζει τι έχουμε διδαχθεί από αυτό το σώμα σκέψης και ποια πρόοδος μένει να συντελεστεί.

Η ιστορία της φιλοσοφίας είναι εξ ορισµού µια επική ιστορία, η περιπετειώδης εξερεύνηση των ιδεών, των απόψεων και της διδασκαλίας κάποιων από τα πιο δηµιουργικά µυαλά που γνώρισε η ανθρωπότητα, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Και αυτή εδώ είναι ίσως η πιο πλήρης, εµπνευσµένη και συναρπαστική επίτοµη ιστορία της φιλοσοφίας που γράφτηκε µετά το 1945 και την Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας του Μπέρτραντ Ράσσελ. Με εξαιρετική ενάργεια και κοµψότητα, ο A. C. Grayling οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι από τον βουδισµό, τον Κοµφούκιο και τον Σωκράτη ως την κυριαρχία του χριστιανισµού στο ευρωπαϊκό πνεύµα, από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισµό ως τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, τον Νίτσε και τον Σαρτρ, κι από εκεί ως σήµερα. Γνωσιολογία, µεταφυσική, ηθική, αισθητική, λογική, φιλοσοφία του νου, φιλοσοφία της γλώσσας, πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της ιστορίας σε ένα έργο ορόσηµο για τον αιώνα µας.

Ο A.C. Grayling (γενν. 1949) είναι διευθυντής του New College of the Humanities ενώ έχει επίσης διδάξει φιλοσοφία στο Birkbeck College του Λονδίνου και στο St Anne’s College της Οξφόρδης. Έχει γράψει και επιµεληθεί πάνω από τριάντα βιβλία φιλοσοφίας, αρθρογραφούσε επί σειρά ετών στις εφηµερίδες The Guardian και The Times και ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής απονοµής του λογοτεχνικού βραβείου Booker το 2014.

«Γοητευτική, εµβριθής και εξαιρετικά εµπεριστατωµένη µελέτη της φιλοσοφικής σκέψης».
The New York Times Review
«Ο Grayling συνέθεσε ένα αριστοτεχνικό και συχνά διασκεδαστικό χρονικό του επικού πνευµατικού ταξιδιού που έχουµε πραγµατοποιήσει εµείς οι άνθρωποι, σε διάφορες περιόδους, χώρες και κουλτούρες, για να κατανοήσουµε τον εαυτό µας, τον κόσµο µας και το πώς πρέπει να ζούµε. Πρόκειται για ένα σπάνιο επίτευγµα, που υπερβαίνει τα συνήθη όρια της ακαδηµαϊκής εξειδίκευσης».

                                                       Peter Singer, καθηγητής βιοηθικής στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον

«Μια απολαυστική διανοητική περιπέτεια, γραµµένη µε καθαρότητα και χάρη… οι ενότητες για την ανατολική σκέψη είναι αποκάλυψη…»
The Sunday Times
ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ISBN: 978-960-16- 9171 -8 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 720 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 33,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προκάλεσε έντονη αναζωπύρωση του ερευνητικού, συγγραφικού και αναγνωστικού ενδιαφέροντος γύρω από την επανάσταση αλλά και τη συνολική αξιολόγηση της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού κράτους. Ένα τέτοιο επετειακό έτος τροφοδοτεί επίσης τον σχετικό πολιτικό λόγο που εκφωνείται ευκαίρως-ακαίρως, προκαλεί νέες απόπειρες ιδεολογικής χρήσης της Ιστορίας, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον καλόπιστων δοκιμιογράφων και εκλαϊκευτών που αναπαράγουν στερεότυπα. Στο βιβλίο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει κείμενά του (δοκίμια, ομιλίες κ.ά.) των τελευταίων ετών τα οποία επιχειρούν να αξιολογήσουν συνολικά την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κράτους. Στα κείμενα αυτά ο συγγραφέας αναζητά το νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, προτείνοντας ως συνδετικό στοιχείο τη «σύγκρουση των ολοκληρώσεων»: μια συνεχή σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και στις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής και της οικονομικής/αναπτυξιακής, αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.

Ένα νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, είναι η «σύγκρουση των ολοκληρώσεων». Μια συνεχής σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και στις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής ολοκλήρωσης και της οικονομικής/αναπτυξιακής, αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.
Το ερμηνευτικό σχήμα της «σύγκρουσης των ολοκληρώσεων» συμπληρώνεται από δύο παράπλευρες σταθερές της πορείας του ελληνικού κράτους τα διακόσια χρόνια της ύπαρξής του. Η πρώτη συνίσταται στη συνύπαρξη δύο αντίρροπων «συμπλεγμάτων» που είναι μονίμως εγκατεστημένα στη νοοτροπία και στην αυτοπρόσληψη της ελληνικής κοινωνίας παρά τις εντυπωσιακές αλλαγές που συντελούνται διαδοχικά στη σύνθεσή της και στο επίπεδο θεσμικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Πρόκειται αφενός μεν για το «σύμπλεγμα τυπολογικής κατωτερότητας», αφετέρου δε για το «σύμπλεγμα ιδιοσυγκρασιακής ανωτερότητας» σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό κανόνα, με την Ελλάδα να αποτελεί πάντα μια εξαίρεση που μετατρέπεται σε μια θεωρία και πάντως σε μια ιδεολογία «ελληνικού εξαιρετισμού». Η δεύτερη σταθερά είναι η «εθνική αμφιταλάντευση» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που επιτρέπει σε πολλούς να νομίζουν ή πάντως να ισχυρίζονται ότι, λόγω αυτής ακριβώς της αμφιταλάντευσης ή της διπλής όψης της, η Ελλάδα δικαιούται να αποκλίνει ή να καθυστερεί σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Στο βιβλίο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει κείμενά του (δοκίμια, ομιλίες κ.ά.) των τελευταίων ετών τα οποία επιχειρούν να αξιολογήσουν συνολικά την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κράτους. Στα κείμενα αυτά ο συγγραφέας αναζητά το νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, προτείνοντας ως συνδετικό στοιχείο τη «σύγκρουση των ολοκληρώσεων»: μια συνεχή σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και στις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής και της οικονομικής/αναπτυξιακής, αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης , Μεταφορών και Τύπου. Ήταν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015. Βουλευτής Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2019. Είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 ίδρυσε τον «Κύκλο Ιδεών». Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος (2018).

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-9876-2 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 168 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 8,80 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Ξεχωριστές καρδιές: Ένα ταξίδι στην καρδιοχειρουργική και στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος» του Καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Yale New Haven John Elefteriades.

Ένας διεθνώς καταξιωμένος καρδιοχειρουργός που έχει περιθάλψει πάνω από δέκα χιλιάδες ασθενείς αφηγείται τις ιστορίες δέκα ασθενών του. Πρόκειται για τις δέκα πιο αξιομνημόνευτες περιπτώσεις ασθενών του, εκείνες που αποκάλυψαν τα πιο ξεχωριστά χαρίσματα των ανθρώπων, αποφασιστικότητα, καρτερικότητα, πίστη, θάρρος, αλτρουισμό, συχνά στις στιγμές της μεγαλύτερής τους απελπισίας. Πολλές από τις συγκεκριμένες ιστορίες αποτελούν θεαματικά παραδείγματα των επιτευγμάτων της σύγχρονης ιατρικής και της καρδιοχειρουργικής.
Στο βιβλίο περιέχονται ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τις τεχνικές επεμβατικής αποκατάστασης. Ο κύριος στόχος του βιβλίου όμως είναι να αναδείξει τα υπέροχα βάθη και πλάτη της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά εκδηλώνονται στο πλαίσιο των προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών που προκαλεί μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια.

Ο Ελληνοαμερικανός δρ. John Elefteriades είναι Καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Yale New Haven. Θεωρείται ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στη μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, στην ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και στη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Από το 2011 διευθύνει το Aortic Institute, ένα εξειδικευμένο διεπιστημονικό κέντρο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοοδικών (American Journal of Cardiology, Journal of Cardiac Surgery, Cardiology, Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery), καθώς και αρχισυντάκτης του περιοδικού AORTA. Έχει συγγράψει πάνω από 500 επιστημονικά άρθρα.

Έχει ανακηρυχθεί ένας από τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ από το περιοδικό Men’s Health και «κορυφαίος στον κόσμο ειδικός στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής» από το Expertscape. Έχει συμμετάσχει σε πολλές δεκάδες έντυπες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις. Έχει λάβει τα βραβεία Walter Bleifeld Memorial Award for Distinguished Contribution in Clinical Research in Cardiology και John B. Chang Research Achievement Award. Το 2019 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην κατηγορία των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

ΣΕΙΡΑ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ/ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ/ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ISBN: 978-960-16- 9238 -8 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 304 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Το λίγο που τελειώνει» της Ιφιγένειας Θεοδώρου.
Θέλοντας να συμπαρασταθούν στο πένθος της φίλης τους, η Λιάνα και η Πέπη έρχονται στο Πήλιο, στο εξοχικό της Δέσποινας που έχασε τον άντρα της μετά από σύντομη, σοβαρή αρρώστια. Μυστικά και ψέματα, πίστη και προδοσία, σε ένα μυθιστόρημα για τον αδυσώπητο χρόνο. Κυνηγώντας το τέρας της απώλειας, η Θεοδώρου καταδύεται στα αισθήματα των ηρωίδων της, σ’ ένα εσωτερικό τοπίο γυμνό από χαρά, σημαδεμένο από την αρρώστια και τον θάνατο, που άλλο εφόδιο δεν έχει παρά μόνο τον έρωτα.
Θέλοντας να συμπαρασταθούν στο πένθος της φίλης τους, η Λιάνα και η Πέπη έρχονται στο Πήλιο, στο εξοχικό της Δέσποινας που έχασε τον άντρα της μετά από σύντομη, σοβαρή αρρώστια. Eυάλωτες από το πρόσφατο πένθος και οι τρεις, αφήνουν για τον αναγνώστη μισάνοιχτη την πόρτα της ζωής τους, σαν να τον καλούν να μοιραστεί μαζί τους τη στυφή γεύση της απουσίας.
Η Ιφιγένεια Θεοδώρου μάς δίνει στιγμές από το παρελθόν, σκηνές που διατρέχουν τον πρότερο βίο τους, φευγαλέες ριπές μιας καθημερινότητας που φωτίζουν αισθήματα και πράξεις. Και μας αφήνει μετά να καθίσουμε μαζί τους στο μπαλκόνι ή στο καθιστικό, καθώς οι τρεις γυναίκες δοκιμάζουν τις αντοχές τους στην αλληλεγγύη, στη συντροφικότητα και στον χρόνο που τρώει τα θεμέλια της φιλίας τους.
Έτσι, μάρτυρες στις κουβέντες ή στις μύχιες σκέψεις τους, κάνουμε κι εμείς το δικό μας εσωτερικό ταξίδι κι αναλογιζόμαστε όσα έχουμε χάσει, ληγμένους έρωτες, προδομένες φιλίες, γονιούς που έφυγαν, νιότη και μνήμη που φθίνουν. Όσα δεν προφτάσαμε, κι άλλα που τόσο απερίσκεπτα αφήσαμε να πέσουν από τα χέρια μας… Γιατί είμαστε οι απώλειες μας, ό,τι χάνουμε βρίσκεται αδιάλειπτα μέσα μας. Ο καθένας, όπως μπορεί, διαχειρίζεται τον μεγάλο φόβο μπροστά στην απουσία.
Κυνηγώντας το τέρας της απώλειας, η συγγραφέας καταδύεται σ’ ένα γυμνό εσωτερικό τοπίο. Μόνο εφόδιο και ελπίδα πολύτιμη ο έρωτας: «Αχ! Ο Έρωτας ξεφτιλίζει τον θάνατο, με έρωτα τον ξεγελάς…» Για πόσο όμως; «… Όσο κρατάει το προσωρινό, αυτό το λίγο που τελειώνει ». Χρόνος ανελέητος, διεκδικητής και απόλυτος κυρίαρχος γιατί «… ο χρόνος που χάνουμε είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε».

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρακολούθησε σπουδές βιβλιοδεσίας τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών
La Cambre στις Βρυξέλλες και σεµινάρια συντήρησης χαρτιού στη Σχολή Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας στην Ασκόνα της Ελβετίας. Συµµετείχε σε οµαδικές εκθέσεις βιβλιοδεσίας τέχνης. Δίδαξε ελληνικά, ως εθελόντρια, στην Εθνική Σχολή της Βιέννης και στο Διεθνές Σχολείο Berlitz στη Βόννη και στην Κολονία. Σύντροφος για πολλά χρόνια Έλληνα διπλωµάτη, έζησε σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, µεταφέροντας στα βιβλία της τις εµπειρίες της. Το 1997 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγηµάτων της Χρυσός, λιβάνι και Σµύρνη από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ακολούθησαν τα βιβλία Μελέκ θα πει άγγελος (Ελληνικά Γράµµατα, 2001· Εκδόσεις Πατάκη, 2015), που ήταν υποψήφιο για το βραβείο µυθιστορήµατος του περιοδικού Διαβάζω, Γλώσσα από µάρµαρο (Ελληνικά Γράµµατα, 2005· Διάπλαση, 2018) και Η γεύση της ερήµου (Εκδόσεις Πατάκη, 2012), το οποίο µεταφράστηκε στα αραβικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sefsafa του Καΐρου.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9796-3 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 256 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021