ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Αποτελεί σημαντικό εγχείρημα για κάθε συγγραφέα, να καταφέρει να συγκινήσει ένα νέο με το έργο του, μεταφέροντάς τον σε μια εποχή εντελώς διαφορετική από αυτή που ζει. Στο νέο της βιβλίο για νέους με τίτλο «ΟΙ ΜΑΤΑΙΩΜΕΝΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ – Η 29η Απρίλη 1453», που εκδόθηκε το Μάρτη του 2020 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, η Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το καταπληκτικό και ισορροπημένο πάντρεμα Ιστορίας και μύθου τους πάντες. Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο των δύο νέων από τη Θέντα Μιμηλάκη το βιβλίο αφιερώνεται «σε κάθε νέα γεννιά που βλέπει τη ζωή της να γίνεται φτερό στον άνεμο του Καιρού και της Ιστορίας…».

Σε 168 σελίδες, χωρίς τίποτε το περιττό και κουραστικό, με άριστη και αναγκαία εναλλαγή των χρόνων (παρελθόν, παρόν, μέλλον), με αριστοτεχνικές περιγραφές χώρων- προσώπων-περιστατικών, μεταφερόμαστε στα χρόνια της Άλωσης της Πόλης (λίγο πριν και λίγο μετά) και γινόμαστε μέτοχοι των βιωμάτων, των επιθυμιών και των επιτευγμάτων απλών ανθρώπων, που αποτελούν τους ήρωες της ιστορίας. «Ο ψηλός λεπτοκαμωμένος άνδρας με το συννεφιασμένο πρόσωπο», που διαβαίνει τα στενορρύμια της Βενετίας και ψάχνει την αγαπημένη του είναι ο Τραϊανός και η δεκαοχτάχρονη νέα, που μετά από περιπέτειες ψάχνει κι αυτή τον αγαπημένο της στην πλατεία του Αγίου Μάρκου (θεωρώντας προσχηματική την αναχώρησή του από την πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη) είναι η Ιζαμπώ (Ζήνωνας). Άλλα πρόσωπα όπως η Ελισώ, ο Άγγελος, ο Βάιλος, η Θεοφανώ, ο Ισίδωρος, η Αρτεμισία, η Ραφαηλία, ο Κριτόβουλος έχουν το καθένα το δικό του ιδιαίτερο ρόλο και επιρροή στη ζωή των δύο νέων. Η Πόλη, η Χίος και η Βενετία είναι οι πόλεις που κινούνται και ζουν.
Ο έρωτας των δύο νέων, η ορφάνια, η προσφυγιά, η πίστη, η αξιοπρέπεια, ο αγώνας για την οικογένεια και την πατρίδα, οι συνέπειες της ήττας και της Άλωσης, η αναζήτηση και οι προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή αποτελούν θέματα του βιβλίου και δημιουργούν ποικίλα και έντονα συναισθήματα, με τελευταίο την ικανοποίηση και τη λύτρωση, αφού η συνάντηση των δύο νέων πραγματοποιείται μετά από πολλά εμπόδια και επιβεβαιώνεται ο έρωτάς τους.
Ένα νεανικό ιστορικό μυθιστόρημα με διαχρονικά μηνύματα, που αξίζει να διαβαστεί, για να θυμίσει μια δύσκολη συγκυρία της Ιστορίας του λαού μας, αλλά και να τονίσει τη δύναμη και την επίδραση του έρωτα στη ζωή των νέων κυρίως ανθρώπων. Και σύμφωνα με όσα λέει η Ιζαμπώ «αυτό που απομένει στον άνθρωπο, ακόμα και όταν όλα έχουν χαθεί, για να του θυμίζει πως είναι άνθρωπος με αθάνατη ψυχή είναι η μνήμη και η συνείδησή του. Και κάτι ακόμα: είναι και η δύναμή του να κουμαντάρει το σκαρί της ζωής, όταν αλλάζουν οι ανέμοι των καιρών».