Όταν πριν από τρία χρόνια περίπου με κάλεσε η συγγραφέας κ. Ιουλία Ιωάννου να της δώσω στοιχεία σχετικά με τη Σέριφο και την Ιστορία των μεταλλείων, προκειμένου να γράψει ένα σχετικό μυθιστόρημα, δεν φανταζόμουν ποτέ, ότι αυτό το έργο θα το πρότεινα σήμερα, να γυριστείς σήριαλ στην τηλεόραση!
Την προσκάλεσα στη Σέριφο, την φιλοξένησα, την ξενάγησα σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη που αναφέρονται στο βιβλίο, προκειμένου να έχει σαφή επίγνωση του χώρου και των γεγονότων που θα έγραφε.
Και όταν το 2019 διοργάνωσα στο Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων το 11ο Φεστιβάλ Σουραυλιού, μοναδικό στον Ελληνικό χώρο, παρουσίασα και το προηγούμενο βιβλίο της κ. Ιωάννου, τα «Μετέωρα Μυστικά».
Εκεί προανήγγειλα πως, το επόμενο βιβλίο-μυθιστόρημα της κ. Ιωάννου, θα είναι αφιερωμένο στα μεταλλεία της Σερίφου, και όταν εκδοθεί θα το παρουσιάσουμε και πάλι εδώ.
Διάβασα όλο το δοκίμιο και πρότεινα στη συγγραφέα όπως συμπληρώσει κάποια λαογραφικά ήθη και έθιμα του νησιού μας που θεώρησα πως ήταν απαραίτητα, παράλληλα συμπλήρωσα κάποιες λέξεις με τοπικά ιδιώματα αλλά και τοπωνύμια της Σερίφου.


Πάντως το μυθιστόρημα είναι καταπληκτικό, και βασίζεται στην ιστορία των μεταλλείων εδώ, στο Μεγάλο Λιβάδι και των εργατών του νησιού μας, περιπλεγμένα έντεχνα με την ιστορία της μικρής Ροζαλίας από το Παλέρμο της Σικελίας, με ένα βαθυστόχαστο σενάριο, με συνεχείς ανατροπές, με μια αγωνιώδη και μυστηριώδη πλοκή για το τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή, για το πού θα καταλήξουν όλες εκείνες οι παράξενες κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις, αλλά και ποιο θα είναι το μυστηριώδες και απρόβλεπτο τέλος του, που βρίσκεται κυριολεκτικά… «Πέεερα από την αιωνιότητα», το Παλέρμο και τη Σέριφο, αλλά και πέρα από κάθε φαντασία για όλους εμάς τους απλούς θνητούς.
Δεν θα σας πω περισσότερα, θα προτείνω όμως ανεπιφύλακτα, να ανοίξετε την πρώτη σελίδα και μόλις αρχίσετε να διαβάζετε θα απορροφηθείτε τόσο πολύ, που από περιέργεια και μόνο θα θέλετε να το ολοκληρώσετε αυθημερόν!


Σας εύχομαι καλή ανάγνωση και θα κλείσω με την αρχική μου πρόταση, αν κάποιος από όλους εσάς, γνωρίζει κάποιον σκηνοθέτη στην τηλεόραση, προτείνω να μεταφερθεί και σ’ εκείνον τούτη η πρόταση με αυτό το καταπληκτικό μυθιστόρημα- σενάριο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σήριαλ από όσα παίζονται στην τηλεόραση (όπως είχε γίνει τα Λαυρεωτικά παλαιότερα), ούτως ώστε να δει, να γνωρίσει και να μάθει όλος ο κόσμος τόσο τη Σέριφο, όσο και την πρωτοποριακή Ιστορία των Μεταλλείων και των Μεταλλωρύχων Εργατών του νησιού μας!


«Πέρα από την αιωνιότητα»
Γι’ αυτή την παραλία γράφει η συγγραφέας μας Ιουλία Ιωάννου.
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ιωάννου και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!
Με εκτίμηση,
Θ.Γ.Λ.
Μεγάλο Λιβάδι Σερίφου, 21 Αυγούστου 2021