ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 18.00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ, σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: Επιστήμη και ηθικά διλήμματα στη δίνη του Πολέμου» -με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» και την προβολή της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Τεύκρος Μιχαηλίδης, συγγραφέας και μαθηματικός, ο οποίος θα μιλήσει για το επιστημονικό περιβάλλον της εποχής του Οπενχάιμερ.

Κώστας Κωστής, ιστορικός, καθηγητής ΕΚΠΑ, και διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος θα μιλήσει για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του Οπενχάιμερ.

Γιώργος Φανουράκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος θα καλύψει το μέρος που αφορά την ατομική βόμβα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link βιβλίου: https://bitly.ws/ZPj9

Link εκδήλωσης: https://bitly.ws/ZPiZ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα. Ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας εστέτ που χαρακτηριζόταν από την έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο πατέρας της ατομικής βόμβας», που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του. Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του. Η οδύνη και ο εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954 -κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.- δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού.

Η έρευνα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου διήρκεσε 25 χρόνια. Πέρα από τη μεγάλη λογοτεχνική αξία του, και τη μοναδικότητά του ως μια ολοκληρωμένη βιογραφία, αποκάλυψε πολλά νέα στοιχεία για την Αμερική της Οικονομικής Ύφεσης, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και τον Ψυχρό Πόλεμο.
Απέσπασε επαινετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο, και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.