Σε μετάφραση ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ

Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Mια νέα εκδοτική εκδοχή με οπτική απόδοση του εμβληματικού έργου του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ με τίτλο «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» είναι το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μορφή κόμικ.
Ένα κλασικό έργο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή που απευθύνεται σε ένα διαφορετικό αναγνωστικό κοινό. Μια διαφορετική μορφή αφήγησης, με μια προσεγμένη γαλαζοπράσινη κυρίως εικονογράφηση που αποτυπώνει την εποχή που διαδραματίζεται, η απεικόνιση των γεγονότων της ιστορίας του Φιτζέραλντ, σε μια αναγκαστικά διασκευασμένη ιστορία για αναγνώστες από 16 ετών και πάνω.


Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα έργα του Φιτζέραλντ στο οποίο αποτυπώνει μια συγκεκριμένη εποχή της πολιτιστικής ιστορίας της Αμερικής. Είναι η ζωή ενός νεαρού άντρα που με κίνητρο την μεγάλη αγάπη του για την πλούσια Ντέιζι θα εργαστεί σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, για να καλύψει το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα που τον χωρίζει από την αγαπημένη του.
Το έργο προλογίζει η δισεγγονή του Φιτζέραλντ, η κ. Μπλέικ Χάζαρντ. Αν ψάχνετε για μια διαφορετική μορφή ανάγνωσης αυτού του κλασικού και διαχρονικού μυθιστορήματος, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή.
«Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, αγαπήθηκε από πολλές γενιές αναγνωστών και σήμερα παίρνει τη μορφή ενός εκπληκτικού graphic novel. Ο Τζέι Γκάτσμπυ, ο Νικ Κάραγουεϊ, η Ντέιζι Μπιουκάναν και οι υπόλοιποι αξέχαστοι χαρακτήρες ζωντανεύουν μέσα από τις παραστατικές εικόνες της εικονογράφου Άγια Μόρτον. Την προσαρμογή του εμβληματικού κειμένου έχει αναλάβει ο Φρεντ Φόρνταμ, ενώ η Μπλέικ Χάζαρντ, δισέγγονη του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, έγραψε την εισαγωγή σε έντονα προσωπικό ύφος.
Αυτή η απόλυτη ιστορία της εποχής της τζαζ ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της σταδιοδρομίας του Φιτζέραλντ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά έργα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Η ιστορία του ζάμπλουτου Γκάτσμπυ με το μυστηριώδες παρελθόν και ο έρωτάς του για την όμορφη Ντέιζι απεικονίζονται με μοναδικό τρόπο σε αυτή τη συναρπαστική έκδοση.»