Τον Γενάρη του 2018 οι εκδόσεις Ωκεανός, κυκλοφόρησαν στη χώρα μας το βιβλίο του Κεντ Χαρούφ, με τίτλο «ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ», σε μετάφραση Αριστείδη Δελαγραμμάτικα και επιμέλεια Ελένης Κεκροπούλου. Εξώφυλλο οικείο, παρμένο από την ομότιτλη ταινία Our Souls at Night με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέιν Φόντα.
Απόλυτα αντιπροσωπευτική η περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, την οποία και παραθέτουμε, προκειμένου να αναφερθούμε αργότερα στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά το βιβλίο.


Η Άντυ Μουρ και ο Λούης Γουότερς υπήρξαν γείτονες για πολλά χρόνια. Και τώρα έχουν μείνει μόνοι κι οι δυο. Πίσω τους απλώνεται η ζωή του καθενός, με χαρές, λύπες, απώλειες και μεγάλα λάθη. Ποτέ δεν υπήρξαν τίποτε άλλο από μακρινοί γείτονες. Και τώρα η μοναξιά κι η απελπισία τούς φέρνει κοντά τον έναν στον άλλον. Τα σπίτια τους άδεια από οικογένεια, οι ήσυχες νύχτες τους έρημες…
Ώσπου ένα μοναχικό βράδυ η Άντυ επισκέπτεται τον Λούη και του κάνει μια τολμηρή, μια γενναία πρόταση που θα ταράξει τα στάσιμα νερά της ζωής τους. Αλλά θα ταράξει και την μικρή συντηρητική κοινωνία στην οποία ζουν και τους ξέρει και τους δυο καλά…


Οι Ψυχές μας τη Νύχτα είναι το εξαίσιο τελευταίο μυθιστόρημα του Κεντ Χαρούφ. Είναι η ιστορία της ανθρώπινης μοναξιάς. Του φόβου του θανάτου. Είναι μια ιστορία που αφορά όλους μας.
Για να μάθουμε πώς πρέπει να γερνάμε.
Με χάρη. Μέχρι το τέλος…
Ένα τρυφερό και συνάμα ρεαλιστικό, κοινωνικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, με γηρασμένα σώματα, όχι όμως και χωρίς συναισθηματικές ανάγκες. Ένα βιβλίο φόρο τιμής στην αγάπη και τη συντροφικότητα, στα δικαιώματα στη ζωή, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται ο άνθρωπος, σε ανθρώπους μοναχικούς που αντικρίζουν τη δύση της ζωής. Σε συναισθήματα αγνά, τρυφερά, σε αναμνήσεις και δικαίωμα στο μέλλον όποιο και όσο και αν είναι αυτό. Στις απαιτήσεις των παιδιών από τους γονείς, στην εύκολη κριτική που ασκείται από τρίτους.
Δεν είναι ένα πολυπρόσωπο έργο. Είναι ένα μυθιστόρημα με 2 πρωταγωνιστές και με λίγους δευτεραγωνιστές. Ένα έργο χωρίς εξάρσεις και ανατροπές, που όμως προχωράς την ανάγνωση με γοργούς ρυθμούς και με ανάμικτα συναισθήματα. Διαβάζεις, όπως ακριβώς το λέει ο τίτλος: για τις ψυχές δυο μοναχικών ανθρώπων κυρίως τη νύχτα. Για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, για τις αντιδράσεις από το περιβάλλον τους- κοινωνικό και οικογενειακό-, για αυτή την παράξενη συμβίωση, για τα εμπόδια στη σχέση τους, για την αγάπη και την ελπίδα. Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι κινητήριος δύναμη, είναι απαραίτητα ακόμα και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Είναι απαραίτητα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως ηλικίας.
«…Ποιος θα μπορούσε να είχε σκεφτεί σε αυτή τη στιγμή τις ζωές μας πως θα είχαμε ακόμη κάτι σαν κι αυτό; Αυτό δείχνει πως δεν είμαστε τελειωμένοι. Υπάρχουν και για μας αλλαγές και συγκινήσεις. Δεν έχουν όλα στεγνώσει σε σώμα και ψυχή…»
Τι κι αν τα παιδιά φεύγουν δημιουργώντας τη δική τους ζωή και οι γονείς μένουν μόνοι; Μόνοι, με απώλειες και απουσίες. Με αδιαφορία και ελλείψεις. Με ανασφάλειες και ψυχολογικές επιπτώσεις. Τι κι αν κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από τρυφερότητα, ζεστασιά και κάποιον κοντά του να πορεύεται στη ζωή; Τι κι αν μια πλατωνική ίσως συμβίωση καταφέρει να ανακουφίσει τη μοναχικότητα, να δώσει άλλα κίνητρα ζωής και να πάρει μακριά τον φόβο της νύχτας και του τέλους; Πάντα τα παιδιά έχουν απαιτήσεις και δικαιώματα, πάντα ο κοινωνικός περίγυρος κάτι θα βρει να πει, πάντα οι σχέσεις των ανθρώπων θα καταστρέφονται από τρίτους αλλά και πάντα όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε τη δική μας ζωή.
Συγκινητικό, γλυκόπικρο, ρεαλιστικό, ανθρώπινο και τρυφερό το βιβλίο του Κεντ Χαρούφ, είναι σίγουρο ότι θα μείνει στις καρδιές όλων όσοι το επιλέξουν για να το διαβάσουν.