Για όλους εμάς στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η κάθε μέρα είναι η «Ημέρα του Βιβλίου». Όμως, όταν κάθε χρόνο πλησιάζει η 23η Απριλίου, η ημερομηνία δηλαδή που έχει καθιερώσει η UNESCO ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου αποτίνοντας φόρο τιμής στους συγγραφείς Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα, στις 23 Απριλίου του 1616, αναρωτιόμαστε: ποιους τίτλους θα διαλέγαμε, από τους χιλιάδες που έχουμε εκδώσει από το 1953, για να το «γιορτάσουμε»;

Η επιλογή δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό στο αφιέρωμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που έχετε ξεχωρίσει εσείς, οι αναγνώστες μας, είτε πρόκειται για πρόσφατες κυκλοφορίες είτε για διαχρονικούς τίτλους και σειρές:

Πάντα υπάρχουν κάποια βιβλία που ο κάθε αναγνώστης τοποθετεί για τους δικούς τους λόγους στην καρδιά του, και υπάρχουν και τα βιβλία που εκτός από μια θέση στην καρδιά, αποκτούν και περίοπτη θέση στις λίστες με τα πιο ευπώλητα των βιβλιοπωλείων. Την έρευνα του καθηγητή Στάθη Ν. Καλύβα Καταστροφές και Θρίαμβοι – Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με την σφαιρική και ρηξικέλευθη αποτίµηση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας, διάβασαν και συζήτησαν πολλοί αναγνώστες γεγονός που αποδεικνύουν οι 3 εκδόσεις του βιβλίου (32η χιλιάδα). Συζητήσεις προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- και η μελέτη Η ψυχολογία του μ@λ@κ@ σε επιμέλεια του Jean-François Marmion. H 3η έκδοση του τίτλου μάς επιβεβαίωσε πως οι αναγνώστες μας εκτίμησαν το γεγονός πως βρήκαμε το βιβλίο όπου ψυχολόγοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, συγγραφείς, επιστήμονες και νομικοί μας εξηγούν τα πάντα περί ανθρώπινης μ@λ@κίας.

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο το οικουμενικό παραμύθι του Charles Mackesy που δεν γνωρίζει από ηλικία, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις Εκδόσεις μας και έκτοτε τυπώνεται ανελλιπώς, συζητιέται πολύ, αναπαράγεται συνέχεια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης χάρη στην ονειρική εικονογράφησή του και τη μεστή όσο και τρυφερή φιλοσοφία του.

Έχει μόνο οχτώ πλοκάμια και με αυτά έχει σηκώσει πολλά βραβεία, ανατυπώσεις και έχει επεκταθεί σε όλες τις γωνιές της Γης. Ο λόγος για τον Γιάννο το χταπόδι και κεντρικό ήρωα της πανέξυπνης ιστορίας Οχ χταπόδι, λάθος πόδι! σε κείμενο Αντώνη Παπαθεοδούλου και σε εικονογράφηση Πέτρου Μπουλούμπαση που δεν σταματά να δίνει χαρά σε μικρούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο από το 2016 που πρωτο-εκδόθηκε.

Όταν αναφερόμαστε στην ιστορία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος η οποία ξεκινά το 1953, σίγουρα το μυαλό όλων μας πηγαίνει στη σειρά παιδικών μυθιστορημάτων ΤΟΞΟ που βρίσκεται στην 5η γενιά της. Οι 38 τίτλοι της σειράς αποτελούν διασκευές αριστουργημάτων της κλασικής λογοτεχνίας, κατάλληλες για νεαρούς αναγνώστες, ενώ τα εξώφυλλα της τελευταίας γενιάς που επιμελήθηκε η ομάδα Polkadot Design, απέσπασαν τον έπαινο ΕΒΓΕ (2016).

Από τα πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα γράφοντας σύγχρονη ιστορία όπως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Μ.Βρετανίας – και μακροβιότερη στο αξίωμα – Μάργκαρετ Θάτσερ, στον Έλληνα διαστημικό επιστήμονα της NASA Σταμάτη Κριμιζή του οποίου αξίζει να γνωρίσει την ιστορία και τη φιλοσοφία του κάθε Έλληνας, από τον πιο νεαρό μέχρι τον μεγαλύτερο, και στον σχεδόν άγνωστο φιλέλληνα Κρίστοφερ Μόνταγκιου «Μόντι» Γουντχάουζ που συμμετείχε στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου και έζησε μια ζωή που μοιάζει με κατασκοπικό θρίλερ, οι βιογραφίες μας ανοίγουν νέους ορίζοντες στους λάτρεις της ιστορίας.

Μια μοναδική ιδέα που μπορούσε να φέρει εις πέρας μόνο ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή: γιατί να μην πάρουμε τα απίθανα μυθιστορήματα του Ιούλιου Βερν και να τα προσαρμόσουμε με πρωτότυπα κείμενα και να τα εμπλουτίσουμε με ολοζώντανες εικόνες ώστε να μπορούν να τα γνωρίσουν και οι πιο μικροί αναγνώστες; Η ιδέα πέτυχε, αριθμεί 7 τίτλους, και είναι η αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων με τίτλο Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βερν.

Από την κυκλοφορία του πρώτου τίτλου το 2008, η σειρά Η πρώτη μου μυθολογία προκάλεσε αίσθηση χάρη στα έξυπνα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και την χιουμοριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Έτσι, σύντομα έγινε η πρώτη σε προτίμηση σειρά μυθολογίας, απέκτησε 26 τίτλους και αριθμεί περισσότερες από 400.000 πωλήσεις, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα την ιδανική σειρά για να γνωρίσουν περισσότερο την ελληνική μυθολογία τα νήπια.

Είναι ο πιο γλυκός, τρυφερός, ανατρεπτικός λύκος που πάντα μπλέκει στις πιο απίθανες περιπέτειες και που πάντα έχει κάτι σημαντικό να μας πει μέσα από αυτές! Είναι ο αγαπημένος όλων λύκος Ζαχαρίας και η σειρά του εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την εμπιστοσύνη! Ευχόμαστε κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, να αντιμετωπίζουμε τα ίδια δημιουργικά διλήμματα για τους τίτλους που θα συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμά μας.