Την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Θωμά Ψύρρα με τίτλο «Τι απομένει απ’ τη φωτιά». Η εξιστόρηση της ζωής ενός Αρμένιου γεννημένου στην Ελλάδα που υπέστη διωγμούς, εξορία, φυλάκιση, προσφυγιά και μετανάστευση και γίνεται η φωνή όλων των ανώνυμων θυμάτων της Ιστορίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας
Θεοδόσης Μίχος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός

Ο Θωμάς Ψύρρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και τα ισχύοντα μέτρα η παρακολούθηση τους με φυσική παρουσία γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική κράτηση στο ianos.gr. Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 3 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .

Link προκράτησης: https://bit.ly/3D5VdVU
Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ianos.gr ή στο ταμείο του βιβλιοπωλείου την ημέρα της εκδήλωσης και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα. Ελάχιστη κατανάλωση: 4€

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3tADLWi
Link βιβλίου: https://bit.ly/3iPUe33

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο εβδομηντάχρονος Αρμένιος Αρτέμ Αμπαριάν, γεννημένος στην Ελλάδα, άνθρωπος με διπλή ταυτότητα, καταγράφει τη ζωή του σε μια επιστολή που απευθύνει στον γιο μιας συμμαθήτριάς του. Αναζητώντας ως νέος έναν δικό του παράδεισο, γίνεται ένα από τα ανώνυμα θύματα της Ιστορίας. Σε αυτή τη μαρτυρία της ζωής του κουβαλάει τον αιώνα του. Και μιλώντας για τα δικά του βάσανα, εξιστορεί τις χαμένες προσδοκίες και τον διωγ¬μό εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρέθηκαν να ζουν όταν κυνικές εξουσίες και ιδεολογίες χώρισαν αγαπημένους, έστυψαν ψυχές, συνέτριψαν προσδοκίες και κατέστρεψαν ζωές. Έχοντας περάσει από λογής λογής καταστάσεις ως διωγμένος, ξένος, εκπατρισμένος, εξόριστος, φυλακισμένος, πρόσφυγας, νεοφερμένος και μετανάστης, δίνει φωνή στα ανώνυμα θύματα και στους νικημένους σε χαμένες μάχες. Τώρα γνωρίζει ότι η Ιστορία αδιαφορεί για τα μεμονωμένα άτομα, που πλέον υποχρεώνονται να «κατασκευάζουν» ένα παρόν στο οποίο έχουν υποταχτεί το παρελθόν και το μέλλον τους.
«Φοβάμαι μη γυρίσεις με τα φτερά τσακισμένα. Ξένος, παντάξενος θα είσαι. Θα ρωτάν ποιος είσαι εσύ ο ξένος. Εμείς δεν έχουμε πατρίδα».
Και είπα: «Έχω πατρίδα. Είν’ εκεί όπου φύτεψα με τα λόγια το δικό μου αμπέλι κι όπου άφησα θαμμένο ένα κιούπι κρασί, έξι βήματα απ’ τη ρίζα».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Θωμάς Ψύρρας γεννήθηκε το 1954 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε εκδότης του εκπαιδευτικού περιοδικού Σημείο, µέλος της ομάδας του περιοδικού Αυτό και του περιοδικού Γραφή. Μελέτες και άρθρα του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Γραφή, Σημείο, Αντί και στις εφημερίδες Ελευθερία, Αυγή, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Κείμενά του ανθολογήθηκαν στα σχολικά βιβλία των νέων ελληνικών. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το μυθιστόρημα Μαράν Αθά, το οποίο παρουσιάστηκε το 2009 στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη µε πρωταγωνίστρια τη Γιασεµή Κηλαηδόνη. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Κιλελέρ στον ήλιο μοίρα (2010) και Θα βοσκήσω το μαύρο (2017).