Χρήστος Παπανίκος
Στιγμές επικαιρότητας
Σκίτσα-γελοιογραφίες 2019-2021

Σκίτσα που έγιναν viral σε ένα βιβλίο που θα συζητηθεί!

Ο γνωστός σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος, στο πρώτο του βιβλίο, αποτυπώνει με θαυμαστή ακρίβεια μέσα από τα σκίτσα του τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιόδου: Ιούλιος 2019 – Σεπτέμβριος 2021.
Με βαθιά καλλιτεχνική ελευθερία και αίσθηση της απεριόριστης ευθύνης, ο προοδευτικός αυτός καλλιτέχνης εμπνέεται από την επικαιρότητα και διηγείται με θαυμαστή ακρίβεια, με τρόπο φυσικό και ανεπιτήδευτο, ακόμα και τα πιο πολύπλοκα γεγονότα.

Τίτλος: Στιγμές επικαιρότητας
Συγγραφέας: Χρήστος Παπανίκος
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Κόμικ
ISBN: 978-618-02-1944-9
Κωδικός: 22613
Σελίδες: 148
Διαστάσεις: 22 x 22
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης: 12/11/2021
Τιμή: 17,70 €

«Ξαφνικά, πριν από λίγα χρόνια, εμφανίστηκε ένας καλλιτέχνης ο οποίος κάθε τόσο ανέβαζε σκίτσα του στο διαδίκτυο, προκάλεσε την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας, αφού σχολίαζε κάποιο γεγονός άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με θλίψη, άλλοτε με θυμό, αλλά πάντοτε με θαυμαστή ακρίβεια. Χωρίς βιασύνη να τοποθετηθεί, με μια μικρή χρονική απόσταση από το γεγονός που ήθελε να σχολιάσει, με καθαρή θέα και ολοφάνερη την καλλιέργειά του, με νατουραλιστικά σκίτσα τα οποία συνόδευε σχεδόν πάντοτε με καταπληκτικό κείμενο. Εμφανίστηκε ο Χρήστος Παπανίκος, και έκανε κάτι σπάνιο, μας έκανε να αντιληφθούμε ότι έλειπε η δική του ματιά, και μάλιστα σε ένα πεδίο που νομίζαμε ότι είναι πλήρες».

Από τον πρόλογο του Μάκη Προβατά

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Χρήστος Παπανίκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου ζει και εργάζεται. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα τo 1991, στην τοπική σατιρική εφημερίδα Αραμπάς του Αγρινίου, που αφορούσαν εικονογραφήσεις σε ευθυμογραφήματα, άρθρα, παραμύθια, ποιήματα, καθώς επίσης κόμικ και γελοιογραφίες. Συνεργάστηκε με το πολιτικό περιοδικό Αντί από το 1993 μέχρι το τέλος της έκδοσής του, και το 2004 με το ένθετο περιοδικό Γεωτρόπιο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογράφων Αθηναϊκού Τύπου το 1997 και στο Αγρίνιο το 2009.

Εικονογράφησε βιβλία του υπουργείου Παιδείας, και για εκδοτικούς οίκους, βιβλία εκπαιδευτικά, πολιτικής ανάλυσης και εγχειρίδια. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Αγρινίου.

Εικονογράφησε έντυπα και εμβλήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναιτωλικού και παραμύθια Αγρινιώτικων Εκδόσεων.