Βιβλιοπαρουσίαση ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Από το Νοέμβρη του 2022 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ το δεύτερο βιβλίο του γιατρού Αλέξανδρου Καψοκόλη με τίτλο ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ΤΟ ΑΒΑΤΟ και υπότιτλο Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΓΗ κυκλοφόρησε το 2020 από τις ίδιες εκδόσεις και μας εξέπληξε ευχάριστα. Δυστοπικό μυθιστόρημα, με έντονη πλοκή και πολλά μηνύματα, μας μετέφερε στο μέλλον, με προφητικό θα έλεγα περιεχόμενο σε πολλά σημεία. Με ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ταξιδεύουμε στο παρελθόν, σε ένα διαφορετικό κόσμο, που καλπάζει η φαντασία του συγγραφέα και μας θυμίζει κοινωνίες του Μεσαίωνα, των Ιπποτών, σε έργα επικής λογοτεχνίας, μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα.


ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, σε μια επιμελημένη έκδοση των εκδόσεων ΒΑΚΧΙΚΟΝ, με εντυπωσιακό εξώφυλλο, αρκετά κατατοπιστικό οπισθόφυλλο, εικονογραφημένες κάποιες σελίδες από την Μαρία – Αθηνά Ντόλκου, μια ζεστή αφιέρωση του συγγραφέα “στην αδερφή μου. Σε εκείνη ανήκουν όλα τα Βασίλεια που φαντάστηκα και ζωντάνεψα στο βιβλίο μου”. Και πριν από τα ατιτλοφόρητα κεφάλαια, που δίνουν το περιεχόμενο των Βασιλείων, η φράση “οι εφιάλτες σου δεν είναι εκεί, για να σε στοιχειώνουν, είναι εκεί για να σε προστατεύουν από τα όνειρα που φανταζόσουν”.


Τα δώδεκα βασίλεια δημιουργήθηκαν σε έναν τόπο αρκετά πλούσιο και απέραντο, οι άνθρωποί τους κατάφεραν να συνυπάρχουν ειρηνικά, με μόνο πρόβλημα τις βάρβαρες φυλές των Κάτω Χωρών με την απέραντη θάλασσα ανάμεσά τους. Όλοι εναντίον όλων; Αυτή ήταν η λύση; Και ποιες οι αποφάσεις των ηγετών τους ή των ανθρώπων που καθόριζαν το μέλλον τους; Σε όλο το βιβλίο κυριαρχούν έντονες καθηλωτικές μάχες, σκληρές σκηνές ανθρώπινης εξόντωσης, πάθη, συμφέροντα, ανταγωνισμοί, προδοσίες, αφανισμοί, δράση πειρατών, σκηνές βίας και κακοποίησης γυναικών, εμφύλιοι πόλεμοι, βαρβαρότητα, εκδικητικότητα, πολεμικά συμβούλια, συμβιβασμοί. Υπάρχουν και ανθρώπινες σκηνές με οικογενειακή θαλπωρή, έρωτα, μητρική και πατρική αγάπη, ειρηνική διαβίωση και πρόοδο, αναζήτηση της καταγωγής των προγόνων και της ανάπτυξης του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Ο Άνθρωπος ψάρι, η γυναίκα του και τα παιδιά τους, η αγαπημένη του και η κόρη τους (η μετέπειτα Βασίλισσα),ο Σοφός βασιλιάς, ο Τορτ – Ντορφ, οι τρεις Βασιλείς, ο Καπετάνιος, ο Ευγενής Βασιλιάς, ο Καπετάνιος πειρατής, ο Βασιλιάς Ντάνορ είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές στη ζωή των Βασιλείων, που συμπεριφέρονται ανάλογα προκειμένου να πετύχουν τον εκάστοτε στόχο τους, με δικό τους ηθικό κώδικα κάθε φορά. Τα ανάκτορα, οι πόλεις, τα κάστρα, η θάλασσα, η καταραμένη κοιλάδα, η αίθουσα των θησαυρών, οι Κάτω Χώρες, η σπηλιά είναι επίσης οι χώροι που κινούνται και δρουν, εφαρμόζοντας σχέδια επίθεσης ή άμυνας, καταστροφής ή προστασίας! Χρησιμοποιούν πλοία, έχουν άλογα, και πολυάριθμους στρατούς, φορούν πανοπλίες, ένα κομμάτι ξύλο μπορεί να είναι ιερό ή ένα βέλος (αυτό του Βασιλιά Ντάνορ που τελικά εξαφανίζεται) έχει σπουδαίο ρόλο! Το τέλος φυσικά μας ικανοποιεί , μας μεταφέρει σε ένα άλλο κόσμο, αυτόν των παραμυθιών και της απονομής της δικαιοσύνης, μας προσγειώνει και απομακρύνει το σκληρό κόσμο των πολέμων και της αλληλοεξόντωσης.

Για άλλη μια φορά η συγγραφική ικανότητα του συγγραφέα , με τον ρέοντα λόγο, τις ζωντανές περιγραφές, τις λεπτομερείς εικόνες, την καλπάζουσα από φαντασία αφήγηση και το εμπλουτισμένο λεξιλόγιο, με ταξίδεψε σε περίεργους κόσμους και αλλοτινές εποχές, δίνοντας σαφώς ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Γιατί “οι αποφάσεις μας, χωρίς να το ξέρουμε, όσο κι αν μετανιώνουμε γι’ αυτές, δεν αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων και θέτουν άγνωστους μηχανισμούς σε λειτουργία που οδηγούν σε κάτι καλό ή σε κάτι καταστροφικό” (σελίδα 159). Πώς όμως αυτό το καταστροφικό άλλαξε; Σύμφωνα με τις αποφάσεις ενός ήρωα, του Ντορφ “με την αγάπη και τη συμφιλίωση φυσικά”, που έφερε την ειρήνη στα Βασίλεια και ξεχάστηκαν οι βίαιοι πόλεμοι. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να κατακτήσετε ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ και εύχομαι από καρδιάς στον Αλέξανδρο να μας χαρίσει κι άλλα λογοτεχνικά ταξίδια.