Τα Χριστούγεννα έρχονται και τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για δέκα πέντε μέρες.
Με οδηγό τον αγαπημένο του παππού, που έχει ανοικτό μυαλό και έξυπνες ιδέες, ο μικρός Σωκράτης, θα ξεκινήσει διασκεδαστικά μαθήματα Αστρονομίας και έξυπνους μαθηματικούς γρίφους.
Ο παππούς μελετούσε από μικρός τα μυστήρια του σύμπαντος και ήξερε πολλά πράγματα γύρω από τέτοια θέματα. Ο παππούς ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να ξεναγήσει τον Σωκράτη στα δύσκολα μονοπάτια της Αστρονομίας με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο.


Τα μαθήματα ξεκινούν με τις μαύρες τρύπες και τον σπουδαίο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ. Ακολουθεί το Ηλιοκεντρικό σύστημα και ο νόμος της βαρύτητας του Νεύτωνα. Ο πλανήτης Δίας με τους 80 δορυφόρους, ο Κοπέρνικος , ο Γαλιλαίος , ο Γιοχάνες Κέπλερ ,ο «Νομοθέτης του ουρανού» και ο Δανός Τύχο Μπράχε . Πως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα ,οι ελλειπτικές τροχιές των πλανητών και η περιγραφή και των 10 Πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Το πρόβλημα των τριών σωμάτων ,,ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα ,που ο Λέοναρντ Όιλερ το έλυσε σε τρεις μέρες, οι φάσεις της Σελήνης και πως δημιουργήθηκε η Σελήνη. Ο Πολικός αστέρας που δείχνει πάντα τον βορρά ,η μικρή Άρκτος και η μεγάλη Άρκτος. Ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε μια ολική έκλειψη Ηλίου από τη Σελήνη, ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος . Οι τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της Γης.


Ακολουθούν μαθηματικά μαθήματα και γρίφοι , παιχνίδια με γεωμετρικά σχήματα, όπως : το Θεώρημα του Πασκάλ, την ευθεία του Όιλερ ,το βαρύκεντρο, το ορθόκεντρο και το περίκεντρο ενός τριγώνου, το Θεώρημα του Ναπολέοντα , τη Συνδυαστική Γεωμετρία ,τον κλάδο των Μαθηματικών που μελετάει τις δομές των σχημάτων , γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την Αστρολογία και πολλά άλλα.


«Τα διαστημικά ταξίδια του Σωκράτη» του Δημήτρη Παναγάκου αναδεικνύουν τη μαγεία της αστρονομίας, των μυστηρίων του σύμπαντος και των μαθηματικών σε ένα βιβλίο για παιδιά από 12 ετών.