«Τα καναρίνια έχουν υπέροχη λαλιά», τιτλοφορείται η πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια του Δημήτρη Ρηγογιάννη. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο Αγρίνιο με «όχημα» τον Παναιτωλικό.

Ο Παναιτωλικός διαχέεται μέσα στις σελίδες αυτού του ιδιαίτερου μυθιστορήματος. Εικόνες και βιώματα που θα κάνουν τους μεγαλύτερους να αναπολήσουν και να συγκινηθούν. Αναμνήσεις και εμπειρίες, ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν και στα χρόνια της αθωότητας, που παρατίθενται στις σελίδες του με αφετηρία το ιστορικό μπαράζ της Νέας Σμύρνης.

Η ξεχωριστή αυτή απόπειρα του Δημήτρη Ριγογιάννη πήρε «σάρκα και οστά» και παρουσιάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν Δήμος, Παναιτωλικός και Εκδόσεις «Γράμμα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δικηγόρος Κατερίνα Κιτσάκη, ο Κοινωνιολόγος Γιάννης Βασιλείου, ο παλαίμαχος του Παναιτωλικού και πρώην πρόεδρος των Παλαιμάχων, Βασίλης Σταρακάς.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος τύπου της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Χρήστος Στούμπος.

Το βιβλίο

Ήταν 23 Μαΐου 2009… Ο Χριστόφορος με την παρέα του ξεκινούν από το Αγρίνιο, την πόλη που ζουν, για να παρακολουθήσουν έναν κρίσιμο αγώνα μπαράζ του Παναιτωλικού στην Αθήνα.

Καθώς περιμένει, θυμάται τότε, που παιδί ακόμα, αγωνιούσε πώς θα μπει λαθραία στο γήπεδο… Θυμάται τον αδελφό του να ξεσηκώνει με την κορνέτα τους φιλάθλους, την υδροφόρα να καταβρέχει τον ξερό αγωνιστικό χώρο…

Θυμάται την άνοδο στην Α΄ Εθνική το 1975 και τους πανηγυρισμούς στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας…

Θυμάται τον πόνο που ένιωσε από τη βίτσα του δασκάλου, τους ομηρικούς καυγάδες με το αντίπαλο σχολείο…

Το βιβλίο είναι γεμάτο από τις αλάνες της πόλης, τις βόλτες με το πολυπόθητο ποδήλατο, τις φτωχογειτονιές και τα καπνοχώραφα, τον Άγιο Χριστόφορο, το Πάρκο, το γηπεδάκι της ΓΕΑ, τα σινεμά, τα χαλκούνια και τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής…

Είναι γεμάτο από εικόνες που φωτίζουν παιδικές φιλίες, εφηβικούς έρωτες, σε μέρη γνώριμα και οικεία. Εικόνες που ζωντανεύουν μέσα από τις ιστορίες που ζει ο ήρωας και που αναδεικνύουν αβίαστα την εποχή μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά και προβάλλουν την άρρηκτη σχέση και την αλληλεπίδραση του Παναιτωλικού με την πόλη.

Μέσα από ένα παιδί που μεγαλώνει και γίνεται πατέρας, ιστορίες έρχονται να περιγράψουν σχέσεις, καταστάσεις και να διαπραγματευτούν συναισθήματα κι επιλογές… Έρχονται ν’ αναδείξουν αγωνίες και όνειρα…


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Ρηγογιάννης γεννήθηκε το 1965 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Μεγάλωσε και ζει στο Αγρίνιο. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.

Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στην «Ιστορία- Κοινωνιολογία και Ανθρωπολογία του Αθλητισμού» από το ΕΑΠ. Υπηρετεί για πάνω από τριάντα χρόνια σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε προπονητής, δουλεύοντας κυρίως με παιδιά.

Έχει εργαστεί ως Διευθυντής σε Δημοτικά Σχολεία του Αγρινίου και από το 2023 υπηρετεί ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 11 – Φυσικής Αγωγής για τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Είναι συγγραφέας επιστημονικών εγχειριδίων και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Η ενασχόληση με το γράψιμο υπήρξε για χρόνια προσωπική του διέξοδος. Το βιβλίο «Τα καναρίνια έχουν υπέροχη λαλιά», είναι η πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια που εκδόθηκε.