Το αντίο της Άλκης με τις δικές της λέξεις
και μια έκπληξη

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας ανακοινώνουμε την έκδοση του τελευταίου βιβλίου της αξέχαστης Άλκης Ζέη. Στις 12 Νοεμβρίου κυκλοφορεί Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς, μια εικονογραφημένη ιστορία γεμάτη νοσταλγία, ένα βιβλίο προφητικό, το τελευταίο της έργο, που θα συγκινήσει και θα αγγίξει τις καρδιές όλων μας.
Η πρέσβειρα της παιδικής μας λογοτεχνίας γράφει για ακόμα μία φορά με περισσή συγγραφική τέχνη και ωριμότητα μια υπέροχη ιστορία, που την εικονογραφεί ο Νικόλας Χατζησταμούλος, με την οποία ρίχνει μια λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας που δεν προκαλεί θλίψη, παρά μόνο ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία.


Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.
Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

Τον Δεκέμβριο, τον μήνα των γενεθλίων της, ετοιμάζουμε μια εκδοτική έκπληξη. Στις 7 Δεκεμβρίου λοιπόν παίρνει σάρκα και οστά μια ιδέα που είχαμε συζητήσει μαζί της πριν από έναν χρόνο την οποία αποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και χωρίς κανένα δισταγμό.


Το εμβληματικό μυθιστόρημά της Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου γίνεται graphic novel για να φτάσει σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Τη διασκευή υπογράφει η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και νέους σήμερα, που γνωρίζει σε βάθος το σύνολο του έργου της Άλκης Ζέη, ενώ την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος. Και οι δύο δημιουργοί επιλέχτηκαν με την έγκριση της Άλκης Ζέη και δούλεψαν με μεράκι σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου, ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τις δικές μας προσδοκίες.
Το αποτέλεσμα είναι ένα graphic novel-φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Μια ιδανική πρόταση επίσης για δώρο και ένα πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.