Μια λαμπρή ανοιξιάτικη μέρα κάτω από το αττικό φως, όπως ταιριάζει στο φωτεινό της πνεύμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Μαρτίου 2020 η πολιτική κηδεία της σπουδαίας Άλκης Ζέη, της πρέσβειρας της παιδικής και όχι μόνο λογοτεχνίας της χώρας μας. Με μουσική υπόκρουση «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του φίλου της Μάνου Χατζιδάκι, στην τελευταία της κατοικία τη συνόδευσαν τα παιδιά της, Ειρήνη και Πέτρος, και τα εγγόνια της, Αντουάν και Άννα, καθώς και πλήθος κόσμου: επιστήθιοι φίλοι της, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, η ηθοποιός και συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου, ομότεχνοί της, ηθοποιοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, εκδότες, συνεργάτες της και απλοί αναγνώστες που μεγάλωσαν με τα βιβλία της.
Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν γεμάτοι συγκίνηση η εγγονή της Άννα, ο στενός της φίλος Τίτος Πατρίκιος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας που αναφέρθηκαν στο πολύτιμο έργο της –παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές–, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου και η επιμελήτριά της Ελένη Μπούρα.
«Κούλι μου, πώς με άφησες μόνη; Η μοναξιά δεν υποφέρεται». Με τα λόγια αυτά, που διαβάζει ο ανιψιός της Αλέξης Κόκκος, την αποχαιρετά η πολυαγαπημένη αδερφή της, η Λενούλα, που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Το παρών έδωσε και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πλήθος κόσμου στην πολιτική κηδεία της Άλκης Ζέη (Eurokinissi) Πηγή: www.lifo.gr

Όλοι όσοι γνωρίσαμε τη σπουδαία αυτή γυναίκα και δημιουργό δεν θα λησμονήσουμε ποτέ την αιώνια σπιρτάδα της, την καθαρότητα και λαμπρότητα του μυαλού της, τον παιδικό και σπάνιο αυθορμητισμό της, το απίστευτο ρεαλιστικό της χιούμορ, τις ιστορίες που αφηγούνταν από τα παλιά, το ακατάβλητο κοριτσίστικο κέφι της και την κομψότητά της, την ακλόνητη πίστη της στον άνθρωπο, το πάθος για ζωή.
Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;. Την απάντηση την ξέρουμε όλοι. Η Άλκη Ζέη θα ζει πάντα και θα φωτίζει τις καρδιές μας. Μας αφήνει πίσω την καλύτερη συντροφιά: τα βιβλία της.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για να τιμήσουν τη μνήμη της Άλκης Ζέη, προχωρούν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2020.

Στις 27 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το εικονογραφημένο βιβλίο της Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς. Η αγαπημένη Άλκη Ζέη γράφει για ακόμα μία φορά μια υπέροχη ιστορία, που την εικονογραφεί ο Νικόλας Χατζησταμούλος, με την οποία ρίχνει μια λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας που δεν προκαλεί θλίψη, παρά μόνο ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία. Ένας μαγικός περίπατος που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου Βότσαλα στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου. Περισσότερα για τη δράση του ΟΔΥΣΣΕΑ θα βρείτε στο http://odysseas.at
Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στον 1ο όροφο του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118) ονομάζεται ΑΛΚΗ ΖΕΗ.

Για την καλύτερη γνωριμία των μαθητών με το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη σχεδιάσαμε πρόσφατα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη» που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης, καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της με τη ζωή της, με τα μαθήματα του σχολείου αλλά και με την καθημερινότητα των μαθητών του 2020. Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 20 σχολεία (10 μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους και 10 το φθινόπωρο) εντελώς δωρεάν. Τα 20 τυχερά σχολεία θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση.


Όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.