Συγγραφέας του μυθιστορήματος «Πτώση» – Εκδόσεις «Πηγή»

Αυτός ο έρωτας γεννήθηκε για να βασανίσει και τους δυο. Έτσι τον εμπνεύστηκε η Τόνια Λαλούση κι έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της ή μάλλον από το μυαλό της για να το πετύχει όταν αποφάσιζε πως οι ζωές του Πέτρου και της Άννας, στην οποία έδωσε πολλά στοιχεία του δικού της χαρακτήρα, θα μπερδευτούν περισσότερο από την υπόθεση δολοφονίας μιας φοιτήτριας που έπρεπε να εξιχνιάσουν. Όπως λέει στο Vivlio-life η νεαρή συγγραφέας, κάθε βιβλίο είναι μια κοινωνία της οποίας γίνεται μέλος ο αναγνώστης μόλις ξεκινήσει το διάβασμα.

-Τόνια Λαλούση, ετών 24 Βιολόγος – Συγγραφέας. Έτσι το είχατε ονειρευτεί τελειώνοντας το Λύκειο;

Η συγγραφή δεν υπήρχε στο μυαλό μου εκείνο το διάστημα. Στην ηλικία των δεκαοχτώ ο μοναδικός μου στόχος ήταν οι σπουδές μου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως συγγραφέα, καθώς δεν είχα επιχειρήσει ως τότε να γράψω ούτε μια μικρή ιστορία. Η φαντασία μου όμως ήταν μεγάλη, όπως και η αγάπη μου για την λογοτεχνία.

-Μήπως αν τα βάζαμε αντίστροφα θα ήταν καλύτερα; Συγγραφέας – Βιολόγος, δηλαδή;

Η αγάπη και ο έρωτας, ο έρωτας και η αγάπη. Πώς να τα ξεχωρίσω; Αγαπώ την επιστήμη που σπούδασα, αλλά ο έρωτάς μου είναι η συγγραφή!

-Πέτρος Δεληγιάννης και Άννα Ηλιοπούλου. Πόσο θα μπλέξουν οι ζωές τους στην «Πτώση»; Δώστε μας μια γεύση του μυθιστορήματός σας.

Οι ήρωές μου θα συναντηθούν την πιο ιδανική στιγμή για τον Πέτρο και την πιο άτυχη στιγμή για την Άννα. Από την πρώτη τους επαφή ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα δυνατό δίδυμο, με τον κύριο Δεληγιάννη να έχει μια ξεκάθαρη υπεροχή απέναντι στην Άννα. Θα συνεργαστούν για την εξιχνίαση του θανάτου μιας φοιτήτριας και μέσα από συνεχείς λεκτικές μάχες, θα καταλήξουν σε έναν έρωτα που θα βασανίσει και τους δυο. Στο τέλος, με την λύση της υπόθεσης, θα διαπιστώσουν πως οι ζωές τους ήταν συνδεδεμένες πριν γνωριστούν και θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους.

-Ενώ μπήκατε στο συγγραφικό χώρο με μια ρομαντική ιστορία μεταπηδήσατε στην αστυνομική περιπέτεια. Ήταν εύκολη αυτή η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο βιβλίο;

Κάθε είδος έχει τις δικές του δυσκολίες. Σε ένα αισθηματικό μυθιστόρημα ο συγγραφέας πρέπει -μέσα από μια ιστορία που σίγουρα έχει ειπωθεί ξανά- να πείσει τον αναγνώστη και να καταφέρει να του μεταφέρει έντονα και αντιφατικά συναισθήματα, κάνοντάς τον να συμπάσχει με τους ήρωες. Στο αστυνομικό είδος έχουμε τις δυσκολίες των γρίφων, πώς δηλαδή πρέπει να παρουσιάσουμε την πλοκή ώστε ο αναγνώστης να μην ανακαλύψει τον «κακό» της ιστορίας αλλά να βρίσκεται σε μια διαρκή έξαψη, ένταση και αγωνία για τη λύση του μυστηρίου. Στην «Πτώση» δεν υπάρχει μετάβαση από το αισθηματικό στο αστυνομικό, αλλά θα συναντήσουμε και τα δύο είδη σε παράλληλη εξέλιξη. Δυσκολεύτηκα σε αρκετά σημεία του βιβλίου για να φέρω την ισορροπία που επιθυμούσα. Οι αναγνώστες θα κρίνουν αν η προσπάθειά μου είναι επιτυχημένη.

-Στον ελεύθερο χρόνο σας ποιο είδος προτιμάτε;

Κατά κύριο λόγο διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία, αλλά πάντα γοητεύομαι από κάθε ρομαντική ιστορία.

Έχετε πει πως όταν γράφει κάποιος ένα βιβλίο, μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας ανακαλύψατε μπαίνοντας στον κόσμο της μυθοπλασίας;

Καθώς έγραφα αυτό το βιβλίο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση -μέσα από τα μάτια της Άννας- πέρασα ασυνείδητα αλλά και συνειδητά κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου σε αυτήν. Όταν έφτασα στο τελικό στάδιο της επιμέλειας προσπάθησα να διαβάσω το βιβλίο από τη μεριά του αναγνώστη, για μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση. Σε αυτή την αρκετά δύσκολη διαδικασία παρατήρησα πως η ηρωίδα μου σε πολλά σημεία ήταν υπερβολικά ενθουσιώδης και παρορμητική -στοιχεία που ανήκαν στον δικό μου χαρακτήρα. Από τη μεριά του παρατηρητή αναγνώρισα πως αυτή η υπερβολή θα έπρεπε να διορθωθεί πρώτα στην ηρωίδα μου και σταδιακά και σε μένα την ίδια. Η συγγραφή θεωρώ πως συμβάλλει στην αυτοβελτίωσή μου!

-Πιέρο Μπαρόνε. Εδώ θα κάνουμε μια μεγάλη «στάση» στην κουβέντα μας για να μας μιλήσετε για τον γοητευτικό Ιταλό τενόρο, ο οποίος σας ενέπνευσε, όπως έχετε δηλώσει, να γράψετε το βιβλίο «Ακροβατώντας στο χτύπο της καρδιάς».

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την αναφορά, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτό το βιβλίο. Ο Πιέρο Μπαρόνε είναι ένας νεαρός τενόρος που ανήκει στο ιταλικό γκρουπ «ILVOLO». Μαζί με ακόμη έναν τενόρο και έναν βαρύτονο, έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό ταλέντου, πάθους και δύναμης, που με άγγιξε από την πρώτη στιγμή! Η καθηλωτική φωνή του Πιέρο αλλά και η γοητευτική του παρουσία με το ιταλικό ταμπεραμέντο, με έκαναν να ανοίξω το λάπτοπ και να γράψω μια ιστορία εμπνευσμένη από αυτόν. Αποτέλεσε την αφορμή για να γνωρίσω τον μαγικό κόσμο της συγγραφής, όπου στη συνέχεια έγινε αυτοσκοπός στην καθημερινότητά μου!

-Συνεχίζει να σας εμπνέει;

Ναι, φυσικά! Όταν ένας καλλιτέχνης παραμένει πιστός στο έργο του και δεν αλλοιώνεται από την ανοδική πορεία του, τότε δεν μπορώ παρά να συνεχίσω να ακολουθώ το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής και να εμπνέομαι από αυτόν.

-Είναι το είδος μουσικής που εκπροσωπεί ο νεαρός μουσικός αυτό που σας διασκεδάζει και στην προσωπική σας ζωή;

Τα τραγούδια του συγκροτήματος ανήκουν κατά κύριο λόγο στην ποπ όπερα και οι ερμηνείες τους είναι κατά την γνώμη μου απλά συγκλονιστικές. Γενικά αγαπώ την ιταλική μουσική σε αρκετά είδη. Επιπλέον έχω αρκετούς αγαπημένους Ρώσους καλλιτέχνες. Μέσα από τη μουσική, τον χορό, τα βιβλία και κάθε άλλη μορφή τέχνης μπορώ να γνωρίσω άλλους πολιτισμούς και να πάρω πολλά ερεθίσματα για τα βιβλία μου.

-Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί στο Amazon. Ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν τι είναι…

Στο Amazon κυκλοφορούν σχεδόν όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο στην Ελλάδα είναι γεγονός πως λίγοι είναι εκείνοι που θα κάνουν μια παραγγελία μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα, καθώς στη βάση δεδομένων της δεν υπάρχουν ακόμα τα βιβλία των εκδοτικών στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας την εμπειρία της έκδοσης εκεί, πρέπει να πω πως δεν υπάρχει καμία σχέση στην ποιότητα και στην εξυπηρέτηση σε σχέση με τη δουλειά που κάνουν οι εκδοτικοί οίκοι στη χώρα μας είναι πολύ πιο προσεκτική, δίνοντας έμφαση στην υψηλής ποιότητας τύπωση και ο χρόνος διανομής είναι πολύ πιο σύντομος από μια παραγγελία στο Amazon, όπου λόγω απόστασης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αποστολές.

-Για την προβολή της ιστορίας σας χρησιμοποιήσατε και την εφαρμογή Wattpad, την ηλεκτρονική κοινότητα για αναγνώστες και συγγραφείς που δημοσιεύουν νέες ιστορίες. Πώς δέχτηκαν τα μέλη του το βιβλίο σας και τι σχόλια απέσπασε;

Μια φίλη μου μού είχε προτείνει να γίνω μέλος στην εφαρμογή και να ανεβάσω την ιστορία που έγραφα τότε -η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αναγνώστες αποκλειστικά και μόνο τις φίλες μου! Από τις πρώτες προβολές με κατέκλυσε ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός, καθώς μερικά -άγνωστα σε μένα- άτομα διάβαζαν και σχολίαζαν την ιστορία μου. Πρέπει να ομολογήσω πως εκείνα τα σχόλια, εκείνα τα πρώτα ενθαρρυντικά σχόλια ήταν που με έκαναν να συνεχίσω να γράφω όχι μόνο γιατί το αγαπούσα εγώ, αλλά και γιατί κατάλαβα πως υπήρχαν άτομα που αγαπούσαν αυτά που έγραφα και αγωνιούσαν για τη συνέχεια της ιστορίας! Μόλις ολοκλήρωσα το πρώτο μου ρομαντικό μυθιστόρημα στην εφαρμογή σκέφτηκα να το”εκδώσω” στο Amazon για να έρθω σε μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία της έκδοσης (σελιδοποίηση, εξώφυλλο, επιμέλεια). Εφόσον το βιβλίο είχε κάνει τον κύκλο του στο Wattpad δεν υπήρχε λόγος να το εκδώσω εδώ στην Ελλάδα, αφού είχε ήδη διαβαστεί από χιλιάδες αναγνώστες εκεί. Τα θετικά σχόλια που απέσπασα μέσα από αυτή την εμπειρία μού έδωσαν το θάρρος για να στείλω το επόμενο βιβλίο για αξιολόγηση στους εκδοτικούς οίκους.

-Το βιβλίο πρέπει να είναι ένας ζωντανός κόσμος, λέτε, και περιμένουμε να μας εξηγήσετε από τι πρέπει να αποτελείται αυτός ο κόσμος και τι δεν νομίζετε πως χωράει μέσα του.

Κάθε βιβλίο είναι και μια κοινωνία! Μόλις ξεκινάει η ανάγνωση βρισκόμαστε αυτόματα στον χώρο και στον χρόνο που επέλεξε να μας τοποθετήσει ο συγγραφέας και ξεκινάμε να γνωρίζουμε τους ήρωες αυτής της κοινωνίας, τα θέλω τους, τα πιστεύω τους, τα προβλήματα που τους βασανίζουν. Μια σωστή «κοινωνία» πρέπει να μπορεί να παρομοιαστεί με τον πραγματικό κόσμο (εφόσον δεν πρόκειται για βιβλίο φαντασίας, όπου εκεί πρέπει να αφεθούμε στο μυαλό του συγγραφέα). Αυτό περιλαμβάνει ρεαλιστικές ίσως και ωμές περιγραφές -όπου είναι απαραίτητο-, όχι ωραιοποιημένους ήρωες (ναι, δεν μπορούν να είναι όλοι οι χαρακτήρες μοντέλα!) και έντονα ψυχογραφήματα για να κατανοήσουμε τον ψυχισμό τους.

-Εκτός από τον κόσμο του βιβλίου υπάρχει και ο κόσμος γύρω μας. Πώς φαίνεται μέσα από τα μάτια ενός τόσο νέου ανθρώπου – όπως είστε εσείς που εκπροσωπείτε τη νέα γενιά – αυτός ο κόσμος;

Είναι ο κόσμος του συμβιβασμού! Είμαστε σε μια κατάσταση όπου εμείς οι νέοι αποδεχόμαστε όσα συμβαίνουν γύρω μας (κοινωνία-οικονομία -πολιτική) και όσο κι αν διαφωνούμε με κάποια αυτά, δεν αντιδρούμε! Ζούμε μια ζωή παθητική, ίσως γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. Ο ένας ή οι λίγοι δεν μπορούν να παρακινήσουν τους πολλούς. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο, αλλά πάντα θα προσπαθώ ατομικά για το καλύτερο!

-Στα 24 σας χρόνια καταφέρατε ίσως περισσότερα από νέους και νέες της ηλικίας σας. Ολοκληρώσατε τις σπουδές Βιολογίας και γράψατε δυο βιβλία. Πώς σκέπτεστε τη ζωή σας στα 30;

Όταν ήμουν 20 χρονών δεν μπορούσα να φανταστώ πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα είχα βγάλει δύο βιβλία, επομένως θεωρώ πως είναι καλύτερα να σκέπτομαι το «τώρα» και να ελπίζω σε ένα καλό μέλλον! Η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη για να την μελετήσω…

-Γράφετε κάτι ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε το επόμενο μυθιστόρημά σας;

Έχω ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου, το οποίο ανήκει μόνο στην αστυνομική λογοτεχνία και θα είναι ξανά με τους ίδιους ήρωες. Ο Πέτρος και η Άννα θα συνεργαστούν σε νέες περιπέτειες που θα αγγίξουν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις εύστοχες και ξεχωριστές ερωτήσεις σας! Ήταν μια απολαυστική συνέντευξη!

Βιογραφικό
Η Τόνια Λαλούση γεννήθηκε το 1993 στην Καλαµάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τον Μάιο του 2017 ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα ρομαντικό µμυθιστόρημα µε τίτλο «Ακροβατώντας στον χτύπο της καρδιάς», το οποίο κυκλοφορεί στο Amazon. Η σταδιακή µμετάβαση του ενδιαφέροντός της από την αναγνωστική σφαίρα του ρομαντικού στα µυστήρια και τις περιπέτειες της αστυνομικής λογοτεχνίας, την οδήγησε στη συγγραφή του νέου της βιβλίου, µε τίτλο Η πτώση, ένα κράµα αστυνομικού και ρομαντικού µμυθιστορήματος. Θεωρεί πως, ενώ γράφει κανείς ένα βιβλίο, µπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να ψυχογραφήσει πιο εύστοχα τους γύρω του. Κάθε συγγραφική απόπειρα είναι γι’ αυτήν ένα νέο ταξίδι, µε αρχηγούς τους ήρωες των βιβλίων της, οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα τετράδιο µε προσωπογραφίες. Τίποτα που να μαρτυρά την ταυτότητα του δημιουργού του. Τίποτα, εκτός από ένα µμονόγραμμα: ΖΖ. H νεαρή αστυνομικός Άννα Ηλιοπούλου είναι έτοιµη να παρατήσει για πάντα τη δουλειά της, όταν βρίσκει ξανά την ελπίδα σε µια νέα υπόθεση που αφορά τον µμυστηριώδη θάνατο µιας φοιτήτριας. Η άφιξη, όµως, του εγκληματολόγου, Πέτρου Δεληγιάννη, συνταράσσει ακόµη περισσότερο τον ήδη κλονισμένο κόσµο της. Με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, οι δυο τους συνεργάζονται για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά τα λάθη και οι παρερμηνείες τούς επιστρέφουν συνέχεια στο µηδέν. Η γνωριμία τους εξελίσσεται σε µια ερωτική µάχη, καθώς η Άννα γοητεύεται από τον έξυπνο αλλά απόλυτο χαρακτήρα του Πέτρου, τη στιγµή που αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος µε το εγώ του και τους φόβους του. Η υπόθεση του θανάτου της φοιτήτριας φαίνεται πως θα κλείσει όταν το ψέµα µμεταμφιέζεται σε αλήθεια και το λάθος μοιάζει η πιο σωστή επιλογή. Το αίνιγμα βρίσκεται στο µμονοπάτι που οδηγεί στην Πτώση. Θα µπορέσουν ο Πέτρος και η Άννα να βρουν τη λύση;