ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ
του Patrick Radden Keefe

Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία
Η κρυφή ιστορία του IRA

Ένα βιβλίο που θέτει ορισμένα δύσκολα, και μάλλον αδύνατο να απαντηθούν ερωτήματα
Κυκλοφορεί στις 27 Μαΐου 2021 σε μετάφραση του Κωστή Πανσέληνου

Ο βραβευμένος Αμερικανός αρθρογράφος του New Yorker Patrick Radden Keefe, με αφορμή μια πραγματική ιστορία φόνου και τις ολέθριες συνέπειές του, ξεδιπλώνει μια αποκαλυπτική και καθηλωτική αφήγηση για την άγρια διαμάχη στη Βόρεια Ιρλανδία και τα επακόλουθά της.

Τον Δεκέμβριο του 1972, μασκοφόροι εισβολείς αρπάζουν από το σπίτι της τη Jean McConville, μια 38χρονη μητέρα δέκα παιδιών. Τα παιδιά της δεν την ξανάδαν ποτέ. Η απαγωγή της ήταν ένα από τα πλέον περιβόητα επεισόδια της άγριας διαμάχης που είναι γνωστή ως Οι Ταραχές. Όλη η γειτονιά ήξερε ότι υπεύθυνος ήταν ο IRA. Σε μια ατμόσφαιρα φόβου και παράνοιας, όμως, κανείς δεν μιλούσε. Το 2003, πέντε χρόνια αφότου μια συμφωνία επέφερε μια ασταθή ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, ανθρώπινα οστά ανακαλύφθηκαν σε μια παραλία. Τα παιδιά της McConville ήξεραν ότι ήταν η μητέρα τους όταν τους είπαν πως στο φόρεμα ήταν γαντζωμένη μια μπλε παραμάνα – με τόσα παιδιά, την είχε πάντα πρόχειρη για πάνες και σχισμένα ρούχα.

Στο νέο του βιβλίο Μην πεις λέξη. Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κρυφή ιστορία του ΙRA (Say nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland), το οποίο έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, ο Keefe χρησιμοποιεί την υπόθεση της McConville ως αφετηρία για την ιστορία μιας κοινωνίας κατεστραμμένης από τον βίαιο ανταρτοπόλεμο, έναν πόλεμο οι συνέπειες του οποίου δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Το ήδη βραβευμένο Μην πεις λέξη, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 15 χώρες και ήταν ανάμεσα στα καλύτερα ιστορικά βιβλία του 2019 και μεταξύ των αναγνωστικών προτάσεων του Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζει έναν κόσμο πάθους, προδοσίας, εκδίκησης, και οδύνης. Θα μας κόψει την ανάσα με την καυστική εξέταση της φύσης της αλήθειας στον πόλεμο, και τις συνέπειες της βίας και του τρόμου.
Περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό.

Έγραψαν για το βιβλίο
«Το Μην πεις λέξη κέρδισε δίκαια το βραβείο Όργουελ για τα πολιτικά συγγράμματα. Αποτελεί ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ και βιβλίο… Είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε σύντομα να αποδειχτεί εξαιρετικά επίκαιρο ξανά».
Times

«Αριστοτεχνικό… Mια σκληρή αλλά διαφωτιστική αποτύπωση των Ταραχών και των συνέπειών τους».
The Economist

«Η εξαιρετική αφήγηση του Patrick Radden Keefe για τις Ταραχές είναι ένα μυστήριο, μια ιστορία και μια τραγωδία ταυτόχρονα. Η έρευνα σε βάθος του Keefe αποκαλύπτει τις κρυφές συνέπειες των Ταραχών, διαφωτίζοντας τόσο τον φρικτό φόρο αίματος της σύγκρουσης αλλά και το πώς συνεχίζει να επηρεάζει το σήμερα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».
Gillian Flyn, συγγραφέας