Κριτική της Έλιας Κουρή για το βιβλίο “Μια ζωή πολλές στιγμές”, Άση Κιούρα, εκδόσεις ΕΞΗ
Στο νέο της πόνημα με τίτλο «Μια ζωή πολλές στιγμές» η Άση Κιούρα μας παρουσιάζει ένα κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό και συνάμα ρομαντικό μυθιστόρημα με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις διαπροσωπικές, σχέσεις φιλικές, σχέσεις ερωτικές και σχέση μάνας παιδιών φιλτράρονται μέσα στο μυθιστόρημά της μέσω της ζωής πέντε γυναικών και των ιστοριών τους που αποτελούν τον κεντρικό ιστό της αφήγησης της Κιούρα.
Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και η αφήγηση ρέει αβίαστα και συνάμα προβληματίζει και δημιουργεί στον αναγνώστη πληθώρα συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών. Εντυπωσιάζει η δόμηση του βιβλίου, δεν είναι χωρισμένο σε κεφάλαια αλλά σε ενότητες. Κάθε ενότητα και ένα κομμάτι της ζωής των πέντε κοριτσιών. Η εναλλαγή των σκηνών είναι γρήγορη και το πέρασμα από τη μια ιστορία στην άλλη γίνεται στα κατάλληλα σημεία ώστε να εξάψει τη φαντασία για τη συνέχεια και την αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω. Έτσι ο αναγνώστης κυριολεκτικά δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του γιατί είναι σίγουρο πως θα αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του ή περιστατικά που έχει ζήσει και αυτός είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Γιατί δεν πρόκειται για ένα αμιγώς γυναικείο μυθιστόρημα, αλλά για ένα βιβλίο που διαβάζεται και από τα δύο φύλα γιατί αναφέρεται σε αυτά.
Με γραφή απλή, άμεση, χωρίς καλολογικά στοιχεία ή πομπώδεις εκφράσεις για να εντυπωσιάσει, μας βυθίζει στις ζωές πέντε γυναικών. Πέντε κορίτσια, φίλες από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια που οι ζωές τους χωρίστηκαν στα δέκα οκτώ για να ακολουθήσει η καθεμιά το δρόμο της. Με αφορμή μια κοινή τους φωτογραφία από τα παλιά που η μία στέλνει σε όλες είκοσι δύο χρόνια μετά, στην καμπή των σαράντα, ξανασυναντιούνται. Πώς έχουν διαμορφωθεί οι ζωές τους; Tι έχει απομείνει από την παλιά φιλία; Πώς η μοίρα έχει επιδράσει στις ζωές τους; Πώς, χωρίς να το ξέρουν, όλοι και όλες ενώνονται μεταξύ τους με κάποιο τρόπο χωρίς να το γνωρίζουν; Πόσο σίγουες είναι για τον γάμο τους όταν πολλές φορές ένα ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει αυτό που λέγεται ρουτίνα; Πόσο σίγουρες είναι για τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους; Tον ξέρουν καλά, θα έβαζαν το χέρι τους στο Ευαγγέλιο για αυτό ή γνωρίζουν αυτό που ο σύντροφός τους θέλει να τους δείξει; Kαι οι γονείς πόσο καλά ανατρέφουν τα παιδιά τους; Kαι τι θα γίνει όταν όλα αυτά σταδιακά αποκαλυφθούν; H συγγραφέας τα έχει πετύχει άρτια όλα αυτά. Oλα στη δοσολογία που πρέπει. Γιατί το βιβλίο είναι αληθινό. Ρεαλιστικό και όχι αληθοφανές. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος τού πώς μπλέκονται οι ζωές των ηρώων και ηρωίδων. Έχει στήσει ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από τη ζωή με κάποιες πινελιές παραμυθιού. Γιατί κάποιοι ήρωες ζουν μια αγάπη σαν παραμύθι. Γιατί ό,τι κι αν πέρασαν για όλους υπάρχει κάπου το άλλο τους μισό. Το μυθιστόρημα περιέχει ίντριγκες, πάθη, δολοπλοκίες, ερωτισμό, ρομαντισμό, βαθιά αγάπη αλλά και μίσος χωρίς να περιγράφει ούτε μια ερωτική σκηνή. Και όμως ο ερωτισμός είναι διάχυτος.
Η Κιούρα έχει σκιαγραφήσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Έχει εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής τους, τους έχει ψυχογραφήσει και δεν διστάζει να τους τσαλακώσει και να τους φέρει προ των ευθυνών τους, προ των αποφάσεών τους, προ των διλημμάτων τους. Έτσι, στο τέλος ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει. Ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του. Άλλοι καταφέρνουν να ζήσουν ευτυχισμένα, άλλοι να ζήσουν έναν παραμυθένιο έρωτα και άλλοι να καταντήσουν μόνοι, χαμένοι μέσα στη ματαιοδοξία τους για ομορφιά και επιτυχία προσωπική, κενοί και απομακρυσμένοι από τα ίδια τους τα παιδιά. Πώς μπορεί μια μάνα να είναι τόσο ματαιόδοξη, να σκέφτεται μόνο τον εαυτό της, να μην έχει δώσει στάλα αγάπης στις κόρες της παρά μόνο υλικά αγαθά; Κι όμως συμβαίνει σε πολλές οικογένειες.
Το βιβλίο δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και ο λόγος ρέει αβίαστα. Οι ζωές των ηρωίδων θα σας παρασύρουν, θα γίνετε ο αόρατος παρατηρητής που τις παρατηρεί, θα τις κρίνετε, θα γεμίσετε συναισθήματα, θα προβληματιστείτε και σίγουρα θα βρείτε κάποια κομμάτια του εαυτού σας. Γιατί πρόκειται για ένα απόλυτα ρεαλιστικό μυθιστόρημα βγαλμένο από την ίδια τη ζωή.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.