Η ζωή, σαν παραμύθι…
Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη και ανατροπές.
Η άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του.

Πόσο δύσκολο είναι να δεχτείς την απώλεια… πόσο επώδυνο είναι να θυμηθείς την ανέμελη ευτυχία όταν πια έχει παρέλθει ο χρόνος, όταν έχει χαθεί ο άνθρωπος που θαύμαζες και πίστευες ότι θα είναι κοντά σου για πάντα…
Ο πατέρας είναι για τα μάτια της κόρης του ο ήρωάς της, ο τέλειος και αλάνθαστος σύντροφος στο άγνωστο ταξίδι της ζωής. Όσα χρόνια κι αν περάσουν από το χαμό ενός πατέρα, πάντα θα μένουν ζωντανές οι μνήμες, θα λείπει το λιθαράκι που έκανε το οικοδόμημα πιο στέρεο…
Όταν μάλιστα πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνώριζαν όλοι, έναν πολιτικό με το κύρος του ονόματος Αβέρωφ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να συνεχίσεις ένα δρόμο που εκείνος χάραξε, να κατορθώσεις να αναδείξεις όσα εκείνος άφησε πίσω του σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι.
Η προσέγγιση της Τατιάνας Αβέρωφ στην άγνωστη ζωή του πατέρα της, δεν θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο. Μέσα από την μυθιστορηματική ματιά, αντιμετώπισε ως συγγραφέας μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη δράση, μοιρασμένη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι των περασμένων χρόνων.
Η αρχή είναι η γέννηση, η δημιουργία του χαρακτήρα μέσα από τις συνθήκες διαβίωσης, μέσα από την οικογένεια που διαμορφώνει με καταλυτικό τρόπο την μετέπειτα πορεία. Όλα όμως έχουν σημασία, το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τα μηνύματα που παίρνει από τους γύρω του, πόσο ανήσυχο πνεύμα είναι και ο ίδιος ώστε να αναζητήσει διεξόδους που θα ικανοποιήσουν τις εσωτερικές ανάγκες του. Και ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε περίσσια εσωτερική δύναμη, είχε διαύγεια πνεύματος ώστε με οδηγό το πείσμα και την αίσθηση δικαιοσύνης που τον χαρακτήριζε, να μην πτοηθεί μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Ούτε η αρρώστια, ούτε ο πόλεμος, ούτε η πείνα, ούτε τίποτα δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει το όραμά του, να ακολουθήσει το ένστικτό του, να πετύχει όσα ακράδαντα πίστευε.
Παρουσιάζεται ως χαρακτήρας που τον διέκρινε η επιμονή, η ακόρεστη δίψα για μάθηση, η ευελιξία στο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων, η αποφασιστικότητα, μα πάνω όλα ήταν ένας οραματιστής!
Εντυπωσιάζει ο τρόπος που κατάφερε όχι μόνο να αναδείξει μα να αφήσει στην ιστορία και στις μετέπειτα γενιές το παράδειγμα της αναστύλωσης του Μετσόβου, με τη βοήθεια του ευεργέτη του Μιχαήλ Τοσίτσα. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς μέσα από τόσες δυσκολίες, μέσα από τόσο αντίξοες συνθήκες της εποχής εκείνης, μέσα σε μια διαλυμένη Ελλάδα από τον πόλεμο, εκείνος είχε μόνο ένα στόχο, το συνολικό όφελος ενός τόπου που θα τον υμνεί αιώνια για την προσφορά του.
Αν ένα όνομα είναι από μόνο του μια ιστορία, αν η κυρία Αβέρωφ είχε ως στόχο να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό έναν άγνωστο στους πολλούς επώνυμο πολιτικό άντρα, μέσα όμως από την ματιά της προσωπικότητας του πατέρα, τότε σίγουρα τα κατάφερε με τον πιο ωραίο τρόπο.
Γιατί οφείλουμε σεβασμό σε όσους πάλεψαν για να κατακτήσουν την αιωνιότητα, γιατί αξίζει να τους θυμόμαστε και να τους μνημονεύουμε για τα κληροδοτήματα που άφησαν, σαν να έζησαν «Δέκα ζωές σε μία»!

5257_014KP_ABEROF_CV_xiliada

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ζωή, σαν παραμύθι…
Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη και ανατροπές.
Η άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του.
Ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.

http://tinyurl.com/oq5wdf3

Το μυθιστόρημα «Δέκα ζωές σε μία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ